Viata in UK. Londra

Avocat online

AVOCAT ONLINERadiocatch22 London  a lansat rubrica de consultatie juridica Avocat online in parteneriat cu avocatul Gheorghe Virtopeanu, senior partner la Chambers of Gheorghe Virtopeanu.

Saptamanal va alege un caz mai deosebit si va oferi o ora de consultanta juridica gratuita.

Domeniile acoperite de rubrica noastra sunt strans legate de dreptul penal, dreptul civil, dreptul familiei, legea imigratiei, relatiile locative dintre chirias si proprietar/agentii de inchiriere si legea muncii si securitatii sociale.

Raspunsurile la intrebarile venita pe adresa postului de radio email:     [email protected]

radiocatch22:yahoo.co.uk

FACE BOOK

 

 

Speta 1

Am 29 de ani, sunt in Londra de 1 an si 4 luni , lucrez ca self employed si am diferite lucrari in londra zugraveli interioare finisaje de lux.
Acum 2 luni am fost contactat de un cetatean irlandez precum ca vrea sa isi renoveze cofee shopul ,i am zis conditille in leg cu plata si a fost deacord , am inceput munca si a fost multumit de prestatia mea zicandu-mi ca mai are si un prieten de al lui job ptr mine , luand de la lucrarea aceasta 4000 de lire .
Am terminat si casa acestuia si a venit plata ,,acesta ma platit cu un cec fara acoperire ,dupa o saptamana am fost sa imi scot banii de la banca si banca mi a oferit over draft in loc de banii care trebuia sa ii primesc de la pers aceea .dupa cateva saptamani primesc de la banca plic precum daca nu platesc datoria care o am ma taxeaza cu 8 llire pe zi si asa am de dat inapoi 500 de lire plus imprumutu
Am fost la pers respectiva unde am lucrat sa imi dea banii dar ma minte de cateva luni ,am apelat si la politie de cateva ori dar nu poate sa ma ajute cu nimic ,nu e treaba lor e treaba juritica .
Am ajuns sa fiu dat afara din casa ca nu mai pot sa imi platesc chiria si nici bani de avocat nu am momentan .
Va rog frumos sa ma ajutati cu ceva sunt disperat .
Va multumesc .

 

Primul caz ce ni s-a facut cunoscut saptamana aceasta este al lui M.D., 29 de ani, din Londra. Pretinde distinsul domn ca lucreaza ca self-employed in constructii (zugraveli si amenajari interioare) si ca este implicat in diferite lucrari in Londra. Din povestea dumnealui intelegem ca a executat o lucrare pentru un individ si ca nu a fost platit. Mai mult, precizeaza MD ca i-a fost oferita o fila cec pe care a depus-o la banca si s-a constatat a fi fara acoperire. Adauga domnul MD ca s-a plans si politiei despre acest incident, insa nu a putut fi ajutat.

Solutia juridica la problema prezentata este demararea procedurilor civile impotriva persoanei ce va datoreaza contravaloarea serviciilor oferite de dvs. Codul de procedura civila stabileste doua etape procedurale. Prima etapa, necontencioasa, consta in schimbul de corespondenta si informatii intre dvs si partea adversa in scopul rezolvarii litigiului pe cale amiabila. In cazul in care aceasta conciliere nu produce rezultatul scontat, se va trece la a doua etapa, cea contencioasa, care implica sa va adresati unei instante de judecata. Pentru a castiga timp, aveti posibilatatea de a initia procedura de judecata pe internet, prin intermediul site-ul https://www.moneyclaim.gov.uk .

 

 

Speta 2

Sunt in Londra cu familia mea un copil si sotia.Stau intr-o casa unde am contract.
Impartim contractul in 2 cu o alta persoana care nu face parte din familie, dar impreuna am inchiriat casa.
Intre timp a venit unchiu lui nevasta mea si sta aici din martie 2012
Celalalt baiat care e pe contractul de casa vrea sa il dea afarasi din cate stiu nu are dreptul
adevarat?
intrebare este daca poate legal sa-l dea afara din casa pe unchiul sotiei mele.
Multumesc

 

A doua speta ne-a fost sesizata de Nicu, ocazie cu care ii multumim. Ne povesteste domnul Nicu ca este casatorit si ca a inchiriat o casa in Londra impreuna cu sotia sa si o a treia persoana, pe care o s-o numim in continuare Tert. Toti trei sunt titulari ai contractului de inchiriere. Apoi se precizeaza ca in luna martie 2012, Unchiul sotiei sale a sosit in Anglia si din acel moment locuieste cu ei la aceea adresa. Detaliaza domnul Nicu ca intre Tert, titular a contractului de inchiriere si Unchi au aparut divergente, moment in care s-a pus problema evacuarii Unchiului de catre Tert. Ne intreaba Nicu daca Tertul are dreptul in a cere evacuarea.

Stimate domn, daca unchiul sotiei dvs nu este parte in contractul de inchiriere, nu are niciun drept legal de a locui acolo. Ceea ce trebuie sa aveti in vedere este faptul ca Unchiul nu este membru al familiei dv. Ce se intelege prin membru al familiei veti intreba probabil. Legal, membrii sunt sotul/sotia, copiii si parintii dvs sau ai sotiei. In consecinta, Unchiul este tolerat in acel imobil si i se poate cere sa paraseasca casa in orice moment. Ca rezolvare ideala pentru dvs, v-as sugera sa incercati introducerea Unchilui ca parte in contract si cel mai potrivit moment pentru a face acest lucru este la reinnoirea contractului de inchiriere.

 

 

Speta 3

Doamna Monica ne-a trimis cel de-al treilea caz, credem noi ca este cel mai interesant din cele primite saptamana aceasta. Povestea prezentata de doamna Monica suna in felul urmator: „Am o masina careia i-am facut asigurare pe adresa unde stam, aceasta fiind acum un an jumate, iar de 6 luni am schimbat adresa la asigurare pe o alta adresa in afara Londrei, ca se ne fie mai ieftin. Adresa apartine unui coleg al sotului si am trimis si certificatul masinii la DVLA ca sa fie schimbata adresa.
Intre timp am fost oprita de polilitie si m-au gasit cum ca nu am asigurare si V5 pe aceeasi adresa. Eu m-am speriat si am recunoscut ce am facut. Mi-au luat masina si acum nu pot sa o scot pentru ca nu am certificatul masinii. Si daca nu merg pana in data de 11 octombrie, o pierd.
Dupa ce mi-a fost luata masina am fost contactata de catre asigurare, precum ca ei au fost contactati de politie si m-au intrebat de ce am zis ca m-am mutat si mi-au cerut sa le trimit proof de adresa, permisele de conducere si ce conectie am cu adresa din afara Londrei.
Sunt tare speriata de ce mi se poate intampla pentru ca nu am avut niciodata probleme cu politia si chestii de genul.
Mai este un alt lucru, cand am fost oprita de politie eram cu un bebelus in spate si nu aveam pt ea scaun de masina. Pentru asta ma trimite in tribunal.Va rog tare mult daca stiti ceva informati sau sfaturi bune sa imi raspundeti. Monica”

Din cele prezentate, concluzionam ca detaliile prezentate sunt incomplete si o sa va motivam de ce sustinem acest lucru. Doamna Monica ne-a furnizeaza in mod vag datele cazului si nu putem aprecia obiectiv pe cele descrise fara o mentionare exacta a informatiilor. Vrem sa-i atragem atentia doamnei ca avea obligatia de a anunta IMEDIAT la DVLA schimbarea de adresa.
Daca ati anuntat si trimis in timp util actele la DVLA, aceasta situatie ar putea fi rezolvata prin faptul ca in momentul opririi in trafic, actele se aflau deja la institutia autorizata. Daca nu ati mentionat imediat schimbarea de adresa, aceasta ar fi prima incalcare a legii si tocmai pentru acest considerent politia a contactat firma de asigurare.
A doua incalcare consta in faptul ca la momentul cand ati fost oprita in trafic, in autovehiculul se afla un copil si autoturismul nu era dotat cu scaun special pentru copii.
A treia incalcare a legii ar putea fi reclamata de firma de asigurari pentru frauda prin falsa reprezentare.
Pentru o analiza aprofundata a cazului va rugam se ne furnizati mai multe informatii exacte si pe aceasta cale va anuntam ca speta dumneavoastra a fost aleasa pentru a fi disecata intr-o ora de consultanta gratuita. Pentru a beneficia de consultanta gratuita, va rugam sa contactati Radio Catch22 London pentru a stabili detaliile aferente.

 

 

A patra situatie a saptamanii a fost descrisa de domnul Nelu astfel: „Buna ziua, am fost oprit ieri in trafic. Am permis de conducere romanesc, sunt aici de 1,1 ani si mi s-a spus ca nu mai am dreptul de a conduce in Anglia, pentru ca nu am schimbat permisul in maxim 12 luni si ca trebuie sa dau examen aici pentru a obtine un permis de conducere britanic! Nelu”
Domnule Nelu, greu ne vine sa credem ca situatia descrisa de dumneavoastra se mai poate intampla in 2012. Asa ceva nu mai este posibil din anul 2009. Pentru a va edifica, va rugam sa accesati urmatoarele link-uri:
http://www.direct.gov.uk/en/Diol1/MotoringDecisionTrees/ExchangeaTestPassorForeignLicence/can_you_drive_in_gb.dsb
http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022556
www.dft.gov.uk/dvla/forms/~/media/pdf/leaflets/INF38.ashx

Cazul numarul cinci a fost trimis de doamna Mirela Stefan sub urmatoarea forma: „Ma bucur ca v-am putut gasi pe net. Am aplicat pentru yellow card, dar dupa cum stiti, asta poate dura si 6 luni. Desi suntem impreuna de 4 ani, ne-am casatorit acum 3 luni aici in uk. Ce conditii trebuie sa indeplinim pentru ca sotul meu sa isi poata lua blue card? Mentionez ca amandoi lucram si putem dovedi cu facturi ca suntem un cuplu de 4 ani. Multumesc. Mirela Stefan”

Stimata doamna Mirela Stefan, pentru a va ajuta sotul sa dobandeasca cardul albastru va trebui sa asteptati sa primiti dvs cardul galben. Odata primit, sotul va aplica pentru cel albastru de pe pozitia de membru de familie, cu conditia sa se faca dovada din partea dvs ca exercitati un drept ce izvoraste dintr-un tratat european, in alte cuvinte, sa dovediti ca dumneavoastra sunteti self-employed. Este necesar sa anexati la aplicatia sotului documente referitoare la activitatea dvs si in plus, certificatul de casatorie.
In cazul in care nu mai puteti astepta pana la solutionarea aplicatiei dvs pentru cardul galben, aveti varianta de a contacta Home Office, le mentionati ca renuntati la aplicatia deja efectuata si le solicitati sa va returneze documentele. Apoi refaceti aplicatia, insa de data aceasta impreuna cu sotul.

 

Gheorghe Virtopeanu
Registered European Lawyer
Head of Chambers

 

 

21 comments

 1. Pingback: Avocat online

 2. constantin

  Buna,
  as avea nevoie de o indrumare si nu stiu la cine sa apelez,asa ca am gasit aceasta pagina, si daca e cineva in masura sa imi raspunda, va rog frumos sa o faca:
  sunt de doua zile in Anglia cu sotia. Sotia mea este poloneza. Dupa mai multe cautari prin internet, am aflat ca in cazul meu, nu trebuie sa cer permisul de munca fiind sotul unei persoane fara restrictii de munca in Anglia. Asa deci intrebarea mea este: pot sa merg direct la o agentie si sa aplic pt un loc de munca doar prezentand pasaportul, sau trebuie sa fac alte demersuri ????
  Va multumesc anticipat

  1. radiocatch22 Post author

   Buna Constantin. Legile si regulile sunt incalcite inca ptr romani. Un lucru cert este ca romani inca nu au drept de munca in UK, dar il pot obtine ca self employed.
   Sfatul meu, ca sa fie 100% corect informat este sa te duci la Advice Bureau, tine de primarie, cauta la tine in oras. Acolo sunt avocati si consilieri pe roice fel de problema. Au intreaga legislatie la indemana.
   Dar intre timp te poti duce la agentiile din oras si depune aplicatia. Ei o sa-ti ceara niste documente, si posibil sa-ti ceara si permisul de munca.
   Dar fiecare afentie are propriile reguli.
   Asa ca sfatul meu: du-te la Advice Bureau si intre timp trimite aplicatii si la agentii. Ei te vor lua sau refuza.
   Tu nu esti cetatean polonez. E adevarat ca polonezii nu au nevoie decat de NINO si sa se prezinte la agentii.
   Oricum si tu ai nevoie de NINO. Acolo te vei lamurii rapid de drepturi.
   Aplica si ptr NINO
   daca te mai pot ajuta cu ceva, lasa-mi intrebare
   O zi buna
   Maddie Ancuta

 3. Cosmin

  Buna ziua! Ma numesc Cosmin am 20 ani si sunt in Londra de o aproape 2 luni.In prima saptamana(08.02.2013) am trimis actele(permis conducere,pasaport) la sediul DVLA pentru schimbare permis de conducere.Am asteptat 3 saptamani dar nu am primit nimic acasa. Am luat legatura cu cei de la DVLA si eu au zis ca au trimis actele la adresa mea pe 18 feb.Am sunat la ROYAL MAIL le’am zis toata povestea , “au incercat” sa imi caute respectivele acte dar nimic.Mi-zu zis sa complectez un formular de plangere si sa il trimit , am facut si asta dar nici-un raspuns.Nu stiu ce sa mai fac ,am necoie urgenta de pasaport pentru a-mi gasi un loc de munca.Va rog daca ma puteti ajuta cu un sfat sau orice! Multumesc!

  1. radiocatch22 Post author

   Buna Cosmin, imi pare rau ca ai avut ghinionul sa ti se rataceasca actele. Urmareste raspunsul lor si preseaza-i sa-ti gaseasca actele. Fa complain. Cere dovada de la DVLA ca ti-au trimis actele si ca este vina lui Royal Mail ca ti le-au ratacit. Pana atunci contacteaza si Consulatul si vezi daca ei te pot ajuta cu eliberarea unui pasaport.
   Ei iti pot da cel mai avizat raspuns, dar nu-i lasa pe cei de la Royal Mail.
   M.E.I.C House
   344 High Street Kensington, London
   W14 8NS

   Tel: 02076029833
   Fax: 02076024229
   E-mail: [email protected]
   Pag. Web: http://www.londra.mae.ro

   1. Cosmin

    Multumesc frumos pentru sfaturi!O sa vad ce zic si cei de la consulat si sper sa se finalizeze cu bine.

    O zi buna!

     1. Cosmin

      In sfarsit am rezolvat! Dupa multe insistente si amenintari la Royal Mail astazi am primit actele si o scrisoare in care isi cer scuze. Intre timp am contactat si consulatul si urma sa imi fac o programare pentru depunerea actelor eliberarii unui pasaport dar din fericire nu mai este cazul.

      Va multumesc inca odata pentru sfaturi!

      O seara placuta!

 4. inga

  Buna. Am luat un imprumut de 10 000 lei de la o asociatie de economii si imprumut din sat pe un termen de un an de zile.contractul de imprumut din data de 10.10.2008. Dobinda eu am achitato din start.Astfel la data de 10.10.2009 eu trebuia sa intorc suma imprumutului total.Din motive ca nam avut bani eu nu am intors nimic pina la ziua de azi. de catre banca eu oficial am primit in scris o pretentie dar eu nu am reactionat in nici un fel. De la cunoscuti am aflat ca termenul de prescriptie extensiva a expirat adica 3 ani. si ca acesta este dreptul meu sa ma apar. E posibil sa nu intorc nimic? Dar am mai inteles ca Banchirul poate pune ca si cum eu am achitat 100 lei pina la 10.10.2009 in timp ce curgea termenul de prescriptie si sa-mi inceapa dinou termenul de prescriptie ca sa ma poata da in judecata. ca si cum eu am acceptat datoria.Eposibil sa faca achitarea. Cum ma pot apara de situatia data? VA multumesc.

 5. Pingback: Avocat online

 6. Pingback: Avocat online

 7. riana

  buna ziua,
  am pierdut originala hotarare de divort care a fost si legalizata.pana sa o legalizez am facut 1 copi color dupa aceasta.acum ce pot face?sa legalizez acea copie color sau sa solicit la tribunal un duplicat dupa originala hotarare de divort?
  va multumesc

 8. Pingback: AVOCAT ONLINE

 9. Zaharia Andreea

  Buna . Ma numesc andreea sunt in uk de un an si jumatate lucrez pt o firma de curatenie sunt insarcinata si as dori si eu sa aflu ce acte imi trebue sa pot aplica pt benefit. Va multumesc anticipat

 10. corina

  Buna ziua. Ce trebuie sa fac in cazul in care la reinoirea contractului de inchiriere landlordul specifica ca depozitul meu este zero, desi eu am platit depozit in urma cu 3 ani cand m-am mutat.
  Mentionez ca proprietatea a fost preluata de un nou landlord care sustine ca nu a preulat depozitul de la vechiul landlord.
  Eu am chitanta cu vechiul landlord.
  Noul contract este la mine, nesemnat, in care se specifica depozit zero.
  Locuiesc in Londra, sunt mama singura si am doi copii: unul de 22 de ani si un minor de 10 ani

  Corina

 11. Irina

  Hi,
  am 25 de ani ma numesc Irina si sunt studenta aici in Londra. Toamna trecuta am fost talharita in Croydon intr-o seara cand ma duceam la o prietena. Mi-a pus cutitul la gat si mi-a luat tot ce aveam inclusic=v cardurile banii si Iphone. Am facut reclamatie la politie si pe baza declaratiilor mele si adescrierii mele, a probelor de ADN prelevate de pe hainele mele l-au prins pe faptas. Il cautau de ani buni. Mi-au spus ca am scapat usor omul fiind cunoscut pentru talharii cu violenta. La recunoastere nu am fost decat eu si o sau un filipineza. Acum insa am ramas singurul martor, Talharul risca un minim de 8 ani mi-au zis politistii. Acum problema e in felul urmator mie mi-e frica sa ma prezint la Curte ca ala o sa iasa si o sa-mi ia gatul intr-o zi! Politia insa a venit de doua ori la mine acasa mi-au spar usa mi-au speriat parintii care stau cu mine sounand ca au un fel de mandat de aducere si ca trebuie sa ma prezint luni 15 octombrie la instanta. Nu stiu ce sa fac? E normal sa ma aduca fortat? E normal sa-mi sparga usa? In fond eu am fost victima eu am trauma eu nu mi-am recuperat paguba de ce trebuie sa trec prin asta? Am nevoie de un sfat urgent va rog! Multumesc,
  Irina

 12. szucs iuon

  AM 55 ANI TATA A 2 COPII MINOR DE 7 SI 10 NU AEM DIN CE TRAI CA SALARULSOTIEI ESTE DE 600LEI DIN CARE 200 CURENT SI CABLU ASOCIATIE RAMINE 400 DE LEI EU AM MESERIA DE SOFER NU MA INCADREAZA NICAIEREA CA NU AM ATESTAE ,CARD TAHOGRAF SI VIZITA MEDICALACE MAR COSTA 500 LEI DAR NU AM ACESTI BANI DOMNULE AVOCAT VA INTREB NU ESTE O LEGE UNDE STATUL AR PUTEA SAM ACORDEUN AJUTOR FINANCIAR CA SAM FAC ACTELE NECESARE SAU DATIM UN RASPUNS CA CEI DE FACUT CA COPII MEI SA NU SUFERE AM VECHIME DE 24 ANII AN CANPU MUNCII DAR ESTE SI O LEGE CA LIMITA DE VARSTA 50 ANI SI ATUNCEA CE SA FAC .VA ROG DATIM UN RASPUNS CE SA FAC SAM POT RESTE COPII IN ACEASTATARA CARE SE NUMESTE ROMANIA SARACA

 13. szucs iuon

  ma numesc szucs ioan am 55 ani tata a 2 fetite una de 7 ani si cealalta de 10 aniam meseria de conducatori auto ,am24 ani vechime dar nu ma pot incadra in munca, motivul nu pot sam scotactele necesare adica atestat 60 lei ,card tahograf 250 lei vifita medicala 80 lei traim din 600 lei salaru sotiei din care 80 lei curent,80 lei asociatia,40 inter si cablu tvla scoala lunar da banii si raminem cu 300 lei din care nu am posibilitatea sam fac actela sa ma incadrez in munca locuiesc in simleu silvanieijud salaj va ROG NU ESTE O LEGE UNDE STATUL ROMAN SAM ACORDE UN AJUTOR FINANCIAR CA SA MA POT INCADRA IN MUNCAADICA SAM SCOT ACTELE NECESARE ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA MULTUMESC

Comments are closed.