Viata in UK. Londra

Universitatile britanice se confrunta cu deportarea studentilor. Scandalul care zguduie credibilitatea UK

evacuarea studentilor din Marea BritanieReputatia buna a Universitatilor Britanice este recunoscuta peste tot in lume. Studenti din lumea intreaga vin sa invete in Marea Britanie.

Un mare scandal zguduie lumea universitara britanica.

Mai mult de 2000 de studenti se confrunta cu evacuarea de cand Universitatii Metropolitane Londoneze i-a fost revocat dreptul de a sponsoriza studentii straini.

Mesajul transmis prin acesta sanctiune  spune lumii intregii ca Marea Britanie deporteaza studentii straini.

Mai mult de un sfert din studentii care studiaza aici nu au permisiunea de a ramane in UK.

Profesorul Eric Thomas, president of Universities UK, a spus ca exista si alte mijloace prin care UK Border Agency (UKBA) poate lua actiuni in ceea ce priveste valul de imigrare, ridicarea licentei universitatii ar fi trebuit sa fie ultima solutie.

Sally Hunt, general secretary of the University and College Union,  a spus : “Nu conteaza ce actiune vor lua de acum incolo, raul s-a produs. Mesajul care a plecat din Marea Britanie in toate colturile lumii este ca  UK se pregateste sa deporteze toti studentii straini, si ca acestia nu mai sunt bine primiti aici”

The Association of Teachers and Lecturers (ATL) de asemenea acuza Guvernul UK legat de : “obsesia cu studentii straini care abuzeaza de regulile privind imigrarea“, spunand ca aceasta decizie va afecta  eforturile depuse de a atrage in UK studenti talentati, profesori, medici, oameni de stiinta, ingineri”. Personal calificat de care UK are nevoie (n.a.)
Universities Minister David Willetts said a task force – led by the Higher Education Funding Council for England and Universities UK – a decis formarea unui centru de spijin pentru studentii care studiaza in UK , ca acestia sa fie consiliati, ajutati,  sa nu fie eliminati studentii sincer interesati de a studia in UK  si care au fost afectati de aceasta decizie.sa
London Metropolitan University’s HTS a fost suspendata luna trecuta dupa ce UK Border Agency (UKBA) ea examinat diferite deficiente gasite acolo.

Una din caile legale prin care se poate imigra in UK este ca si student.

Aceasta este una din mijloacele prin care cetatenii din toata colturile lumii pot intra legal in UK, desi multi au nevoie de viza sau drept de sedere, dar aceasta se obtine mai usor ca student ( Rusia, India, tarile sud americane, Bulgaria, Romania etc)

Evident sunt foarte multi studenti din intreaga lume care vin aici de buna credinta  sa studieze, printre acestia se strecoara si cei care vor sa intre in UK si sa ramana definitiv.

V-am  povestit despre cea mai sigura cale de a obtine acte de munca si sedere aici.

Ca si student.

Aceste probleme, legate de valul mare de studenti, sunt de cel putin 3 ani de zile (le cunosc eu), dar probabil UK Border Agency (UKBA) a inceput acum sa puna sanctiuni si la Universitatile mari.

Pot sa va spun ca in urma cu 3 ani de zile fiind la curs, o echipa de ofiteri de la UK Border Agency (UKBA) au venit, au facut prezenta, au verificat daca numarul studentilor din clasa era exact cu numarul de studenti dati ca prezenti de profesor.

Si nu, nu a fost asa. Profesorul a trebuit sa faca prezenta din nou, conducerii scolii i s-a cerut sa schimbe programul orelor.

Asa ca au disparut cursurile de dimineata.

Dimineata de obicei studentii se duceau la scoala, stateau o ora, faceau prezenta si plecau la munca.

Ofiterii de la UK Border Agency (UKBA)  au venit in timpul celei de a doua ore si nu au mai gasit decat studentii care erau la scoala strict pentru a invata engleza.

Realitatea din scoli,  UK Border Agency (UKBA)  o cunoaste si se cunoaste oficial si neoficial.

Acesta este un motiv pentru care actele se prelucreaza foarte greu, adica se depune tot efortul necesar pentru a intarzia eliberarea actelor.

Acum la aceste scoli esti obligat sa-ti platesti asigurarea pentru sanatate si semnezi tot felul de hartii legat de imigrare si munca.

Cei care vor sa obtina acte aici trebuie sa se duca la scoala, au drept de munca legal 4 ore pe saptamana.Daca cele doua conditii nu sunt indeplinire nu se poate obtine dreptul de rezidenta britanic.

Toata lumea stie ca obtinand dreptul de rezidenta britanic ai toate drepturile pe care le are cetateanul  britanic (asistenta, ajutoare sociale, case, plata chiriei etc)

Marea Britanie doreste sa se mentina pe lina de plutire iar ea acum se confrunta cu probleme administrative, economice.

Fiind una din putinele tari care acorda foarte multe drepturi tuturor cetatenilor care se afla pe teritoriul ei.

Cum anumite drepturi nu mai pot fi ridicate, ei cauta solutia legala sa stopeze intrarea in UK.

De aceea eu afirm de fiecare data, ca probabilitatea ca pentru Romania sa i se ridice restrictie pe piata muncii in UK este aproape zero.

 

Democratia pe care ei o flutura, drepturile pe care ei le promoveaza incepe sa-i coste foarte scump acum.

 

Mai mult de 2000 de studenti de la London Metropolitan University’s HTS  au inceput protestele  in fata la 10 Downing Street.

 

Maddie Ancuta

 

2 comments

  1. Pingback: Ziua în care m-am lăsat de jurnalism e mâine

Comments are closed.