Arta de a fi TU

The imitation game

Alan_Turing_photo

The imitation game

Va recomand un film exceptional. Mai mult de atat, filmul prezinta viata, cariera exceptionala a lui Alan Turnig cel care a creat primul calculator, prin intermediul caruia cel de-al doilea razboi mondial s-a terminat cu doi ani mai devreme. La 60 de ani de la moartea lui Alan Turing, parintele informaticii moderne, care s-a sinucis dupa ce a fost condamnat si castrat chimic pentru ca era homosexual, guvernul britanic incearca sa scuze pentru tratamentul homofob care i-a fost aplicat acestei minti luminate.
Daca in urma cu doi ani oficialii din Marea Britanie si-au prezentat scuze public pentru discriminarea la care a fost supus Alan Turing, acum guvernul vrea sa creeze un fundament legal pentru a demonstra ca l-a iertat pe matematician.
Io 9 scrie ca, in pofida faptului ca guvernul isi ceruse scuze pentru homofobia de care a dat dovada, condamnarea lui Turing continua sa ramana consemnata in registre si in carti.
Acum, Turing este aproape de a fi dezincriminat in mod oficial, printr-o decizie a Parlamentului britanic. Un amendament in acest sens a fost deja depus, iar oficialii britanici sustin ca acesta va fi adoptat, fara nicio impotrivire.
Activistii au militat ani de zile pentru ca guvernantii sa dea o dispozitie de dezincriminare a lui Alan Turing, care a fost condamnat in 1952 pentru indecenta si supus castrarii chimice, in baza unei legi din 1885, care a stat in spatele condamnarii a 49.000 de persoane gay de-a lungul timpului. Printre cei condamnati s-a numarat si scriitorul Oscar Wilde.
Regina Angliei a cerut scuze public in anul 2013, pentru marea nedreptatea adusa lui Alan.
http://www.imdb.com/title/tt2084970/

1 comment

Comments are closed.