DEALUL [PEŞTEREA] ZMEILOR
Acest deal zace pe hotar între comitatul Cluj, Alba- inferioară şi Bihor. Inlăuntru se află o şură numită „Şura zmeilor”.
In vechime, cine mai ştie cînd, era aci ţara zmeilor. Mai erau şi oameni pe pămînt, dar credeţi doară că cuteza careva să se apropie de locuinţa zmeilor ? Doamne fereşte ! Tot mii de bucăţele ar fi făcut zmeii pe nenorocitul acela ce s-ar fi arătat pe acolo.
Cu zmeii nu era de glumit, că doară ei mîncau numai carne de om şi cu sînge de om se adăpau dintr-o căpăţînă de om. De aceea, nici nu mergea nime de bunăvoie în apropierea locuinţei lor.
Intr-o zi, făcură zmeii ospăţ mare, veselie aleasă, la care veniră toţi zmeii din jur şi se ospătară.
Mai întîi jucară, apoi să fi văzut ce joc ? colea, joc drăcesc in sărite şi tropotite ca şi caii, şi săriră şi tropotiră pînă rămase locul ca aria şurii, gol, pleşuv, pe care nici în ziua de azi nu mai creşte iarbă.
Intr-un tîrziu, veni şi căpetenia zmeilor, într-un car cu două roate, şi aşa veni de mîndru şi vijelios că urmele roatelor şi azi se mai văd pe acel deal stîncos. Indată ce a sosit, el a condus ceata de zmei în peşteră, unde-i aşteptau cu mesele întinse, mese mari boiereşti, cu mîncări drăceşti, fară gîndeai că plouă, atîta băutură venea pe mese, băutură drăceaseă. Printre pahare începură închinările, închina unul apoi altul, întru cinstea căpeteniei lor, în cinstea nevestei şi copiilor lui, şi, în fine, se ridică el, zmeul cel mai mare şi zise :
— Acela din voi e mai voinic, care va vorbi mai batjocoritor despre Dumnezeu !
Dumnezeu însă nu putu suferi atîta batjocură de la spurcaţii de zmei, trimise fulgere şi trăznete şi pe toţi îi prăpădi. Oasele zmeilor şi azi se mai văd în peşteră, semn că Dumnezeu nu sufere hulă şi batjocură de la nimeni.
Şi chiar în acea zi schimbă Dumnezeu şi şura zmeilor într-o vatră de piatră.
Aşa se stinse puterea zmeilor ! Aici încă se potriveşte zicala : „fiecare pasăre se mănîneă cu ciocul său“.
(Ovid Densusianu; Tradiţii şi legende populare, Bucureşti, f. a., p. 50—52.)
mai multe legende romanesti
Pingback: Floarea PAŞTILOR
Sunt din Apuseni,jud. Alba….pe teritoriul comunei mele la fel avem Poarta Zmeilor care se afla in Masivul Bedeleului,face parte din Muntii Trascaului….este un arc de piatra inalt de 10-12 metri….bunicii povesteau despre ea.Mosul meu imi povestea ca pe aici intrau zmeii ,si nu intrau asa oricum ,pentru ca ei stiau ca aici sunt fete frumoase…si le furau zmeii….Curtea zmeilor era tot satul Posaga ,iar casele erau sus in Cheile Posagii….la Vulturese…
Ce frumos:) Multumesc Mia ca ne=ai povestit asta.
Mie imi plac foarte mult legendele si povestile.
Ee cred ca fiecare poveste, legenda are un strop de adevar. Este aproape imposibil ca in toate povestile care sunt adunate din mai multe tari, sa aiba aceleasi elemente. fara sa aiba si o baza reala.
Pe atunci nu exista internet, afce book si google
oamenii astia au povestit ce au vazut
si doar ei stiu ce anume au vazut
dar au vazut multe