Politichie

Vizita ministrului Titus Corlăţean la aşezământul bisericii ortodoxe române din Ierusalim

comunicat presaVizita ministrului Titus Corlăţean la aşezământul bisericii ortodoxe române din Ierusalim
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a vizitat la data de 9 octombrie 2012 aşezământul bisericii ortodoxe române din Ierusalim. Vizita a avut loc în contextul în care biserica a fost recent ţinta unui act de vandalism.

Oficialul român a avut o întâlnire cu preotul şi cu maicuţele aşezământului, cărora le-a transmis că dezaprobă în mod ferm actele de intimidare şi vandalism la care au fost supuşi. Şeful diplomaţiei române i-a asigurat de întregul sprjin pe care statul român îl acordă pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de securitate a aşezământului religios românesc la Ierusalim. Referindu-se la discuţiile avute pe această temă cu omologul israelian în cursul zilei de 9 octombrie 2012, Ministrul Titus Corlăţean i-a informat că autorităţile israeliene au condamnat fără echivoc acest incident şi că s-au angajat că vor lua măsuri pentru investigarea şi pedepsirea celor vinovaţi. De asemenea, ministrul afacerilor externe a evocat angajamentul autorităţilor israeliene de a asigura securitatea lăcaşului de cult, a slujitorilor şi enoriaşilor săi.

La sosirea la aşezământ, ministrul Titus Corlăţean a fost aşteptat de unul din liderii comunitaţii ultra-ortodoxe din cartierul în care se afla lăcaşul, care a prezentat scuze pentru incidentul inregistrat şi a insistat că acest act comis de anumiţi membri ai comunităţii este unul izolat, dezaprobat de comunitate în ansamblu. Acesta a dat asigurari că şi în cadrul comunităţii va fi investigat acest eveniment şi că vor fi luate măsuri menite să impiedice repetarea unor asemenea fapte în viitor. Rabinul a exprimat apreciere pentru pozitia constantă a României de sprijinire a comunităţii evreieşti şi de menţinere a unui climat favorabil pentru existenţa liberă a tuturor credinţelor religioase.

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu preşedintele Statului Israel, Shimon Peres
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a fost primit marţi, 9 octombrie 2012, cu ocazia vizitei oficiale în Statul Israel, de preşedintele statului, Shimon Peres. Discuţia, desfăşurată într-o atmosferă foarte caldă, a reprezentat un moment de confirmare a relaţiilor speciale bilaterale şi de abordare a unor teme de actualitate internaţională.
Discuţiile au pus în evidenţă rolul deosebit, în consolidarea relaţiilor bilaterale, care revine comunităţilor evreieşti şi a israelienilor originari din România în consolidarea relaţiilor bilaterale, comunitate despre care preşedintele Shimon Peres a afirmat că este “una dintre cele mai mari care a supravieţuit Holocaustului şi care a contribuit la construirea statului evreu modern”. Cei doi oficiali au susţinut importanţa cooperării în domeniul educaţiei, pentru a pune în valoare rolul pe care comunitatea românească îl are în consolidarea atitudinii comune în combaterea unor manifestări antisemite în lumea contemporană, cu referire şi la comemorarea Zilei Naţionale a Holocaustului.
Au fost abordate evoluţiile relaţiilor bilaterale din perspectiva globalizării, cu accent pe cooperarea în domeniile ştiinţific (medicină, utilizarea laserului, energie, IT etc.), al apărării, combaterii terorismului şi financiar. Ministrul Titus Corlăţean a evocat şi cu aceasta ocazie posibilitatea participării Israelului la dezvoltarea proiectului Extreme Light Infrastructure (ELI)de la Măgurele.
Ambii demnitari au evocat importanţa fructificării, şi pe viitor, a oportunităţilor oferite de consistenţa şi profunzimea raporturilor bilaterale. Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, dosarele regionale de interes, cu accent special asupra procesului de pace în Orientul Mijlociu.

comunicat de presa