Politichie

Vizitarea de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a Memorialului Yad Vashem, la Ierusalim

Vizitarea de către ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a Memorialului Yad Vashem, la Ierusalim

 

Vizita ministrului de externe, Titus Corlăţean, în Statul Israel, a început la data de 9 octombrie 2012 Ziua Naţională a Comemorării Holocaustului în România, prin vizitarea Memorialului Yad Vashem, împreunăcu supravieţuitori ai Holocaustului, Andrei Călăraşuşi Dr. Tiberiu Lustig.

Au fost evocate momente ale istoriei recente, fiind adus un omagiu victimelor Holocaustului şi subliniindu-se angajamentele asumate de ambele guverne pentru combaterea discriminării, rasismului şi antisemitismului.

Şeful diplomaţiei române a aprins Flacăra Veşnică la Memorialul Yad Vashem, a depus o coroană de flori în sala „Aducerii Aminte” şi a semnat în Cartea de Onoare a Memorialului. De asemenea, ministrul de externe a vizitat Muzeul Istoriei Holocaustului şi Memorialul Copiilor.

 

Informaţii suplimentare:

Data de 9 octombrie este comemorată, în plan naţional, ca  Zi a Holocaustului, moment care marchează începutul deportărilor populaţiei evreieşti în Transnistria în 1942 de către autorităţile antonesciene.

Memorialul Yad Vashem

 

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu vicepremierulşi ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman

 

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 9 octombrie 2012, o întrevedere cu vicepremierul şi ministrul afacerilor externe israelian, Avigdor Lieberman.

 

În cadrul discuţiilor, şefii celor două diplomaţii au subliniat stadiul excelent al dialogului politico-diplomatic bilateral, convenind menţinerea ritmului intens al acestuia. Au evaluat gradul de implementare a celor convenite cu prilejul primei sesiuni a consultărilor interguvernamentale româno-israeliene din 2011 în domeniile afacerilor externe, economic,  agriculturii, cercetării şi dezvoltării, mediului, sănătăţii, turismului şi educaţiei. 

 

Miniştrii au subliniat interesul ambelor părţi pentru întrunirea Comitetului pregătitor al Comisiei Mixte româno-israeliene şi pentru organizarea viitoarei sesiuni a şedinţei comune de guvern, la Bucureşti, în primul semestru al anului 2013.

 

Totodată,cei doi miniştri de externe au abordate aspecte legate de stadiul cooperării trilaterale cu R. Moldova, dosarele regionale de interes, cu accent asupra dosarului nuclear iranian, situaţia din Siria, şi perspectivele procesului de pace din Orientul Mijlociu.

 

Printre temele discutate de către cei doi oficiali a fost şi actul de vandalism îndreptat asupra aşezământului bisericii ortodoxe din Ierusalim.  Ambele părţi şi-au exprimat regretul cu privire la recentul incident şi au convenit, în urma analizării datelor existente, că astfel de manifestări sunt provocate de grupuri religioase extremiste care nu reflectă nici politica oficială, nici opinia întregii societăţi israeliene. Cei doi miniştri au condamnat ferm incidentul. In reacţie la solicitarea ministrului Corlatean, ministrul Lierberman a oferit asigurări ca autorităţile israeliene vor lua toate masurile pentru identificarea autorilor şi aducerea acestora în faţa justiţiei.

 

In cursul acestei seri, ministrul Titus Corlăţean va efectua o vizită la aşezământul bisericii ortodoxe române din Ierusalim.

 

In context, cei doi miniştri au discutat aspecte ale cooperării bilaterale privind educaţia în domeniul combaterii discriminării şi intoleranţei, precum şi proiecte bilaterale în domeniile istoricşi cultural, de evidenţiere a coexistenţei paşnice a celor două popoare şi religii.

 

Totodată,ministrul Titus Corlăţean a evocat semnificaţia deosebită a datei de 9 octombrie, desemnate de Guvern drept Ziua de comemorare a Holocaustului în România şi eforturile ţării noastre de reconciliere cu trecutul istoric, mulţumind pentru sprijinul oferit de partea israeliană pentru îmbunătăţirea programelor educaţionale privind Holocaustul.

 

Ministrul român al afacerilor externe a adresat omologului israelian invitaţia de a efectua o vizita oficiala in Romania, la o dată ce va fi convenită ulterior, invitaţia fiind acceptată.

 

 

 

 

 

 

comunicat de presa