Arta de a fi TU

Noua generatie a non-vorbitorilor Dependenta de internet

anxietate si depresie cauzate de internet

Noua generatie a non-vorbitorilor. Dependenta de internet. Anxietate. Depresie.

La intalnirea de ieri vorbeam cu Oana la un moment dat despre dependenta de FaceBook.

Toti prietenii mei indiferent ca sunt la munca sunt aproape toata ziua pe Face Book sa-si verifice mesajele, imi povestea Oana, chiar si eu verific in permanenta ce s-a postat nou a continuat ea.

Majoritatea o fac folosind telefonul.

Vedem pe strada, in mijloacele de transport, in cafenele lumea care isi verifica si-si consulta in permanenta telefonul.

Sincera sa fiu nu cred ca este o urgenta niciodata, dar nu ne dezlipim de telefon, iar microbul acesta creste in noi fara sa-l simtim, punand stapanire pe viata noastra.

Cunosc persoane care m-au anuntat ca-si vor sterge pagina de Face Book, reorientandu-se catre relatii adevarate, parcuri, jocuri, intalniri reale, carti, timp liber petrecut cu cei apropiati.

Mi-am adus aminte ca la un moment dat eu, cand lucram ca inginer de sistem aveam pe calculatorul meu un joc.

Desi eu nu sunt fana jocurilor pe calculator am inceput sa-l joc. Cu cat inaintam in nivele , jocul devenea tot mai competitiv, asta ma facea  sa insist sa merg mai departe.

Era prima data in viata mea cand  jucam astfel de jocuri, fiind un om foarte ocupat si implicat in foarte multe activitati, pot sa va spun ca incepusem sa-l joc aproape in fiecare zi.

La un moment dat am stat 8 ore nemiscata in fata calculatorului ca sa depasesc unul dintre cele mai grele nivele.

Am ajuns acasa si mi-am zis: “Ce se intampla cu mine?”

Atunci am descoperit cat de usor poti sa devii dependent de ceva.

Din acel moment am renuntat si nici pana in ziua de azi nu joc nici un fel de joc.

Imi ocup mintea si timpul cu altceva.

Dar imi amintesc perfect efectul pe care il avea asupra mea. Eram fascinata si desi imi spuneam ca mai joc doar 5 minute, treceau ore.

Daca efectul a fost atat de puternic in cazul meu, in cazul unui adult cu mintea formata, cu o viata sociala si personala activa, un om care deja avea un drum bine trasat, ne putem imagina usor efectul negativ asupra copiilor, adolescentilor.

 Am spus si am scris de foarte multe ori parerea mea despre diferitele retele de socializare.

Internetul, computerul, telefonul fac parte din viata noastra.

Daca in urma cu 10 ani vorbeam doar despre dependenta de droguri azi vorbim despre dependenta de legata de telefoanele mobile, face book, twiter.

Sunt la curent cu ultima tehnologie care apare, este normal sa fiu informata.

Probabil ca putin au auzit despre recenta achizitie a lui Microsoft in valoare de £770 milioane pentru Yammer, care se pare ca ofera corporatiilor posibilitatea de a creea propria retea privata de socializare.

Ati auzit? Inca nu probabil, dar in curand o sa fie o alta bomba in viata noastra.

Suntem constienti ca viteza informatiei care ne asalteaza in ziua de azi are nevoie de tehnologie care sa-i permita asta.

Vorbeam cu niste profesori din UK si SUA despre acest fenomen si pericolul pentru tanara generatie.

Stim ca aceste mijloace de comunicare sunt fantastice dar problema ca efectul secundar este covarsitor.

” Copiii in scoli sunt incapabili sa se opreasca sa nu-si verifice mesajele de pe Face Book, Twitter, messenger si alte retele pe care le folosesc. Vietile lor sunt plin de de discutii scurte, marunte, mesaje. Folosind mesajele scurte , nu-si imbunatatesc vocabularul, au probleme cu gramatica, viata lor reala este o viata virtuala sunt izolati, devin dependenti de gadgeturi. petrec ore intregi online, nu socializeaza in viata reala fiind anxiousi, obositi”

Suntem inconjurati de foarte multa informatie care navaleste peste noi in valuri cu efect de Tsunami.

Nu este  ciudat sa vezi oameni care sunt foarte incantati in momentul in care cineva ii urmareste pe Twitter  in conditiile in care in viata reala nu ar alerga nici macar 1 km?

Traim timpurile in care acordam foarte multa atentie vietii virtuale in schimb vietii reale nu-i dam mare atentie.

Sute de prieteni pe Face Book si un singur prieten in viata reala care sa-ti fie  alaturi de tine in momentul in care ai nevoie de ajutor adevarat sau sustinere.

Foarte mult timp petrecut pe Face Book..intr-o covarsitoare singuratate.

Nu vorbesc de publicitari, de vedete, de artistii care se folosesc de aceste medii pentru a se promova. Este un alt mijloc de a se face cunoscuti, de a-si promova proiectele.

Ce facem cu mici consumatori de gadgeturi, care uita sa vorbeasca, sa scrie, a caror viata este online tot timpul?

Invata si descopera viata folosind internetul. Este corect pentru ei?

In urma cu 3 zile am vorbit cu un profesor de la un liceu in orasul in care stau.

In scoala respectiva s-a interzis cu desavarsire folosirea telefoanelor.

Cum?

Copiii nu au voie sa vina in scoala cu telefon, altfel se confisca definitiv, adica nu-i va fi inapoiat dupa orele de scoala.

Pentru cei care nu stiu cum se face prezenta intr-un liceu din Londra, va spun ca prezenta se face la intrare in scoala, profesorul intreaba de nume si clasa in care este si bifeaza.

Acum la prezenta se intreaba daca are telefonul la el.

Daca il are, telefonul se confisca. Doar parintele putand sa-l recuperez. Cu aceasta ocazie parintele avand o scurta informare si discutie cu profesorii din liceu.

Parintii au fost informati printr-o scrisoare de acest lucru ca folosirea, introducerea in scoala a oricarui gadget, telefon este interzisa cu desavarsire.

Efectul aceste solutii radicale?

In clasa este liniste, elevii nu-si mai verifica din 5 in 5 minte mesajele, se concentreaza la ore devenind activi, vorbesc mai mult unii cu ceilalti in mediul real nu virtual.

Ca in orice dependenta exista si posibilitatea de ne scutura de ea.

Trebuie sa gasim tratamentul

Soluti sunt, trebuie vazute, gasite si mai ales aplicate.

Noile generatii sunt in mare pericol de a se ineca in valul de tehnologie si informatie care navaleste peste mintea lor inca neformata.

Creierul unui dependent de internet arată la fel ca cel al unui dependent de droguri sau alcool. Într-un studiu publicat în luna ianuarie cercetători chinezi au descoperit „un nivel anormal de materie albă” – in esență celule nervoase în plus create pentru viteză – în zonele însărcinate cu atenție, control și funcție executivă. Un studiu paralel a găsit schimbări similare în creierele dependenților de jocuri video. Ambele studii vin pe linia altor studii efectuate de chinezi care leagă dependența de internet de „anormalități structurale în materia cenușie”, anume scăderea de 10-20% în zona responsabilă pentru precesarea vorbirii, memoriei, controlului motor, emoției și alte informații. Mai rău, scăderea nu se oprește niciodată – cu cât petrecem mai mult timp online, cu atât creierul prezintă mai multe semne de „atrofie”.

Creșterea diagnosticelor de tulburare obsesiv-compulsivă și ADHD, ultimul ajungând la un procentaj de 66% în ultima decadă. „Există o cauză și un efect.”

În 2008 Gary Small, directorul centrului UCLA pentru Memorie și Îmbătrânire a fost primul care a documentat schimbările la nivelul creierului  produse de folosirea moderată a internetului. A strâns 24 de persoane dintre care jumătate erau utilizatori experimentați de internet și jumătate de-abia începuseră și le-a făcut tuturor tomografii. Diferența era uimitoare: utilizatorii de internet prezentau modificări ale contexului prefrontal. Ceea ce s-a întâmplat apoi a fost și mai surprinzător.Timp de o săptămână li s-a cerut începătorilor să petreacă un total de 5 ore online și apoi să se întoarcă pentru o altă tomografie. „Utilizatorii începători prezentau deja modificări la nivelul funcționării creierului” a scris mai târziu reflectând asupra consecințelor pe care le putem resimți când petrecem mai mult timp online.

Te rog sa-ti raspunzi la urmatoarele intrebari:

Cat de des iti accesezi pagina de Face Book?

Cat de mult timp il petreci online?

Cat de des joci diferite jocuri online?

Cat de mult timp petrec copiii tai in fata calculatorului  (nu vorbim de timpul cand fac documentare pentru scoala)

Copiii tai sunt implicati in activitati recreationale, citesc, isi petrec timpul liber cu colegii de scoala?

Ce ai de gand sa faci?

pentru voi Maddie Ancuta-counselling

mai multe articole despre dezvoltarea personala aici

 

10 comments

 1. Pingback: Care este scuza ta? - Radio Catch22 London

 2. Pingback: Tacerea mieilor- hartuirea online

 3. Pingback: Shrinkescu’s interview for Radiocatch22 « Romanian Medical Society in the UK

 4. Pingback: Claudiu Carmaciu “vraciul”sufletelor pierdute

 5. Pingback: Suflete ciobite sau Fluturi negri

 6. Pingback: Normalitatea emotiilor puternice

 7. ioan flenchea

  Buna Maddie–pentru mine este o iesire din lumea reala unde o percep ca o lume rea…am creaat un univers interior separat…unde sper vreodata sa imi gasesc si fericirea…in lumea reala …slabe sanse…—IOAN

  1. radiocatch22 Post author

   asta spuneam si eu
   “Foarte mult timp petrecut pe Face Book..intr-o covarsitoare singuratate.”
   e adevarat ca purtam cate o discutie, socializam cat se poate
   este o iluzie
   ptr ca realitatea este care este
   iesi din casa
   vorbeste cu oameni adevarati
   este soare
   frumos
   ploua
   nu conteaza viata este afara
   ai grija de tine Ioan

Comments are closed.