Arta de a fi TU

Morti inutile

Morti inutile

Este prima data cand  imi tremura mainile la propriu. Niciodata nu mi-au tremurat cand este vorba de scris si cu atat mai putin cand este vorba de pacienti.

Nu am vrut sa scriu despre tragedia de la clubul bucurestean Colectiv, dar am vazut ca incep sa apara tot felul de teorii. Ultimele aberatii citite: trupa ar fi fost satanista, ca guvernele oculte au pus la cale toata aceasta nebunie, ca trebuie interzis Halloweenul si lista poate continua. Trupa Goodbye the Gravity canta piesa ”Ziua in care vom muri” si ca repetarea lor a produs aceasta tragedie.  Ca ei au lansat piesa ”satanica” in ziua de Halloween, ca gesturile lor au atras diavolul etc.

Eu nu merg pe teorii abramburistice.

Probabil ca putini s-au deranjat sa verifice faptul simplu ca piesa a fost lansata in August 2015, iar putini probabil  inteleg versurile si sensul lor scrise in engleza.

„We re not numbers

we re free

we re so alive, so alive

cause the day we give in

is the day we day

Nu suntem numere, suntem liberi, suntem atat de vii. Ziua in care renuntam este ziua in care murim”

Evident, cineva trebuie sa fie vinovat. Cine? Corespunzator cu mass media romaneasca, bloggeri, artisti, politicieni, vedete TV. si alti formatori de opinie

In primul rand Dumnezeu. De ce a permis Dumnezeu sa se intample asta? Dumnezeu este intotdeauna  primul vinovat pentru tot ce ni se intampla.

fire_exitIn al doilea rand este vorba de Satana si satanisti, ca doar ei sunt raul pe pamant.

Haloweenul este un al produs al capitalismului distructiv si salbatic care se infiltreaza atat de insiduos in Romania. Tinerii sunt drogati, satanisti, zombie, asculta metal rock, hard rock si alte metale grele. Tinerii nostri adolescenti sunt corupti de aceste practici atat de barbare. La moarte cu ei atunci.  Cine ii umeaza, pot vedea ce se intampla. Ard de vii. Sa interzicem Halloweenul! Sa interzicem tinerilor sa asculte muzica in care se regasesc, sa le interzicem tinerilor  ideea de libertate si dreptul de a gandi  neingradit, sa le interzicem sa se simta bine impreuna cu prietenii lor.

Evident ca si trupa este vinovata.. ca daca nu erau ei, nu cantau piesa asta, nu ar fi  organizat spectacolul,  tragedia nu s-ar fi intamplat.

Tinerii specatatori sunt vinovati, pentru ca nu aveau ce sa caute acolo.

Datoria mea este sa protejez victimele asa ca m-am hotarat sa o fac. Una dintre datoriile mele morale si profesionale este sa-mi apar, protejez pacientii. . Observ  cum niste tineri, despre care pana zilele trecute nu se stia mai nimic, unii nu stiu nici macar acum cine sunt, ce canta, de ce canta, dar ii judeca, analizeaza si ii condamna.  Pentru mine, care lucrez intr-unul dintre cele mai mari spitale din Londra,   zilnic vad eforturile uriase care se fac pana in ultima clipa,  fiind parte din echipe care se confrunta cu situatii dramatice aproape tot timpul,  sa vad cum vina este aruncata in spatele mortului este absolut inuman si incorect. Cred cu fiecare fibra a fiintei mele ca nimic nu este intamplator, si ca fiecare lucru care ni  se intampla sunt lectii pe care trebuie sa le invatam.

Cu tristete in suflet vad acum doar niste  Morti inutile  si putini vor invata din masivele greseli facute

De unde toate aceste teorii absolut habotnice. Cum putem in permanenta sa aruncam vina in carca victimelor. De ce intotdeauna ne spalam pe maini ca Pillat din Pont si spunem ca mortul este vinovat?

Cum putem sa avem aroganta sa aruncam vina pe o sarbatoare, fie ca este importata sau nu?

Cine sunt cei care  vor sa interzica dreptul la libertatea ca fiecare sa-si traiasca viata asa cum si-o doreste?

Aruncam vina in spatele lui Dumnezeu sau a muzicii..dar nu ne uitam la fapte, la ce s-a intamplat acolo.

Dumnezeu, Satana, trupa care canta, sarbatoarea de Halloween,  versurile, Universul, probabil ca si guvernul American ca doar astia isi baga coada peste tot si femeia de servici, mai mult ca sigur ca nu a dus cosul cu hartii la gunoi,  toti sunt vinovati,  absolut toti,  cu exceptia celor care nu au ignifugat peretii, cu exceptia celor care au trecut peste pompieri, cu exceptia proprietarului clubului care avea o singura iesire, fara iesiri suplimentare in caz de incendiu, nu au existat oameni pregatiti ptr situatii de genul asta si stingatoar angajatii clubului special pregatiti sa dirijeze oamenii in cazul unui incendiu si sa controleze panica. Pentru un eveniment unde se lanseaza artifici in interior se anunta pompierii, politia si ambulantele,  tocmai ca riscul de incendiu este crescut.

Dar.. nu, iresponsabilitatea nu face parte din vina, lipsa de profesionalism, pregatire nu fac parte din vina.

Vinovata este trupa ca a cantat si a atras energiile negative.. Universul, Dumnezu si Satana… toti sunt vinovati.. si cei mai vinovati se pare ca sunt mortii.

Nu pot sa cred ca cineva in anul 2015, intr-o Romanie care se bate cu pumnii in piept ca este tara europeana, sunt oameni care analizeaza chestiile astea, judeca niste tineri care iubeau rockul…si iubesc rockul si ne atrag in anii crunti ai Inchizitiei.

Este absolut trist ce citesc, este absolut dezamagitor sa vad cum anumiti oameni chiar condamna victimele.

Nu Dumnezeu este vinovat pentru indolenta oamenilor.

Nici tinerii artistii, plini de viata si sperante nu sunt vinovati.

Nici tinerii care au plecat de acasa, sperand sa petreasca o seara frumoasa in compania prietenilor si a celor care impartasesc aceleasi ganduri cu ei.

Cu durere in suflet, am vazut cum unii incearca sa faca bani din aceasta tragedie, expunand trupurile arse fara nicio urma de simpatie si fara respect fata de durerea familiilor. Am citit apelul unor farmacii, care in loc sa contacteze direct spitalele, unde victimele au nevoie de ajutor concret, isi ofera serviciile online.

Nu, nu asa se face. Nu facem publicitate pe seama victimelor.

Ajutam concret. Contactam direct medicii si spitalele, ei isi cunosc victimele,  nu  se face apel ca victimele sau familiile  sa  contacteze posibilii donatori.

Daca tot vrem sa ajutam, sa lasam pentru o perioada publicitate, si sa luam viata si moartea in serios.

Cei care vor sa ajute o fac fara prea mult tamtam, nu este timp de publicitate ci de ajutor concret.

Morti inutile.

Este simplu sa aruncam vina pe altii, dar niciodata sa nu ne recunoastem greselile evidente

La mine in bloc pe fiecare usa scrie Fire exit, pe fiecare palier este sageata cu Fire exit.

00931457In fiecare magazin, cafenea, pub, restaurantt , club sunt semne mari cu Fire exit, cel putin doua iesiri in caz de incendiu (depinde de dimensiunea cladirii), stingatoare la vedere, defibirilatoare, si caile libere ca pompierii sa se conecteze in caz de urgenta. Fiecare copil de gradinita, scolar, licean,lunar participa la exercitii in caz de urgenta ( incendiu, calamitati, atacuri teroriste etc). Liceeni si scolari sunt invatati in scoli sa acorde primul ajutor si ce sa faca in caz de incendiu.

Sper din suflet ca cei vinovati sa fie trasi la raspundere si ca aceste morti sa nu fi fost inutile.

Citeste si da mai departe! Sa invatam din greseli !

Nu permite ca aceste morti sa devina inutile.

Cu profund respect, ma inclin in fata victimelor, familiilor si prietenilor acestora.

Condoleante!

Maddie Ancuta