Relatii si sex

Inteligenta: Barbati versus femei

barbati versus femei

Inteligenta: Barbati versus femei

Bazata pe prejudecati sau nu, conceptia conform careia barbatii sunt mai inteligenti decat femeile, a prins radacini puternice in gandirea ambelor sexe. Proportia in care inteligenta este distribuita in randul barbatilor si a femeilor a cauzat de-a lungul timpului multe controverse si discutii, fara sa se ajunga insa la o concluzie pertinenta si perfect demonstrabila din punct de vedere stiintific. Un studiu publicat de catre cercetatorii britanici Paul Irwing, lector la Universitatea din Manchester, si Richard Lynn, profesor de psihologie la Universitatea din Ulster, a tulburat iarasi apele. Acestia au afirmat ca barbatii au un coeficient de inteligenta mai ridicat decat al femeilor. Si conform studiului, IQ-ul barbatilor este in medie cu cinci puncte mai mare decat al femeilor, persoanele apartinand sexului masculin avand un creier mai mare decat al femeilor.

Recent, psihologul Adrian Furnham, profesor in cadrul Universitatii College London, contrazice puternic aceste afirmatii, afirmand ca femeile sunt la fel de inteligente ca si barbatii. Concluzia sa este urmarea celor treizeci de studii efectuate pana in prezent. Intr-un interviu acordat revistei Newsweek, Adrian Furnham afirma ca nivelul de inteligenta al barbatilor este egal cu cel al femeilor, dar femeile au o tendinta innascuta de a-si subestima capacitatile intelectuale, in timp ce barbatii tind sa si le supraaprecieze. “Barbatii nu sunt mai inteligenti decat femeile, dar cred ca tarie ca sunt”, este de parere Adrian Furnham. Barbatii sunt mai eficienti decat femeile atunci cand vine vorba de a-si demonstra capabilitatile in domenii precum orientarea in spatiu, in timp ce femeile exceleaza in domenii in care isi folosesc la maxim abilitatile lingvistice. De asemenea, femeile isi dezvolta intr-o masura mult mai mare inteligenta emotionala.

Adrian Furnham a studiat diferentele dintre nivelele de inteligenta ale sexului masculin si ale celui feminin din perspectiva “inteligentei percepute”, adica a modului in care fiecare sex se autopercepe intelectual. “Povestea egoului masculin este puternic ancorata in realitate. Barbatii au intr-adevar un ego mult mai puternic decat al femeilor. In mod sigur, felul in care este preceputa inteligenta este strans legat de asa-zisa existenta a hybrisului masculin si a efectului de umilinta feminin. Barbatii au mai multa incredere in coeficientul lor de inteligenta decat femeile”, afirma acesta. Din studiile efectuate de Furnham reiese ca femeile isi apreciaza nivelul de inteligenta cu cinci puncte sub medie, in timp ce barbatii il situeaza cu cinci puncte peste medie. Studiile au fost efectuate la nivel international, iar rezultatele au fost in principal aceleasi indiferent de tara de provenienta a femeilor: Argentina, Marea Britanie sau Japonia.

Surprinzator este faptul ca, desi in medie, “nivelul de inteligenta al femeilor este egal cu cel al barbatilor, barbatii sunt cei care se afla la extreme, in varful sau la baza curbei de inteligenta. Sunt fie foarte inteligenti, fie foarte slabi din punct de vedere al capacitatilor intelectuale. Femeile, in schimb, se afla la jumatatea curbei de inteligenta, acest lucru fiind mai evident in cadrul universitar”, afirma Adrian Furnham. In schimb, ambele sexe sunt de parere ca nivelul de inteligenta al barbatilor evolueaza de la generatie la generatie, considerand ca tatii lor sunt mai inteligenti decat mamele, iar bunicii – mai inteligenti decat bunicile.

In ceea ce priveste inteligenta copiilor, majoritatea mamelor si tatilor cred ca baietii lor sunt mai inteligenti decat fetele. “Acest lucru este ingrijorator, demonstrand ca parintii isi supun proprii copii prejudecatilor legate de diferentele intelectuale dintre baieti si fete. In Marea Britanie cel putin, rezultatele la invatatura obtinute de fete in aproape toate domeniile scolare sunt mai bune decat cele inregistrate de baieti”. Pe de alta parte, se pare ca barbatii dau dovada de mult subiectivism atunci cand vine vorba de estimarea propriului nivel de inteligenta. Un barbat ce dispune de o inteligenta medie este de parere ca este foarte inteligent, in timp ce o femeie foarte inteligenta isi apreciaza inteligenta ca fiind medie.

 

sursa