Romani in lume

Dan Leuca-realizatorul rubricii DESPRE MUZICA

despre mzuicaCoincidenta sau nu, el este printre primii romanii despre a carui poveste am scris. Între timp am devenit colegi. De mâine, în fiecare săptămână, el va va spune cate ceva DESPRE MUZICA

Dan Leuca, realizatorul rubricii DESPRE MUZICA, Radiocatch22 London
La cativa ani după venirea mea în UK m-am apucat să învat despre genurile muzicale, artisti deosebiti, si mai ales tehnologiile folosite în producția muzicală după ce am lucrat pentru o perioada intr-o firmă care făcea cablaje în studiouri de producție audio/video.
Pasionat de muzică
Stiati ca sunetul este singurul element care este prezent în intregul univers? “The early universe rang with the sound of countless cosmic bells, which filled the primordial darkness with ripples like the surface of a pond pounded by stones. The wave fronts later served as spawning grounds for galaxies” in First Sound Waves Left Imprint on the Universe by Robert Roy Britt, Senior Science Writer.
Aici in UK muzica este pentru mine singura metoda de a evada din monden. Pentru cei ce vor sa asculte muzica recomandata de mine aici sugerez scule care redau full spectrum audio 20Hz-20 Khz desi o pereche de casti bune sunt mult mai bune decat difuzoarele laptops!

Am si eu ceva echipamente bune, care s-au folosit la producerea unor piese celebre, de catre artisti foarte buni, cu success global. Cateva din aceste echipamente au definit genuri de muzică, ele stand la baza aparitiei acestor genuri. Am instrumente cu care s-a lucrat mult în anii ‘70 si ’80, (Madonna, Depeche Mode, Pet Shop Boys, Yazoo, etc.) imi place sound-ul acelor ani și chiar daca azi multi fac piese numai cu softuri, (in Romania 95% din ei folosesc Nexus by ReFx) eu sunt convins că orice artist care ajunge la mine în studio si atinge o clapă din colectia mea isi va schimba radical părerea despre ‘software instruments’.

Este ceva care nu poate fi contestat, instrumentele reale nu pot fi inlocuite de softuri, (cum nici camera digitala nu bate inca filmul!) iar unde sunt folosite rezultatul este compromis. Desi ochiul uman este mult mai usor de ‘pacalit’ decat urechea! Si atunci se presupune ca in curand imaginea digitala va fi la fel de buna ca filmul, asta la sunet nu se poate!

Asa ca daca vrei sa simti o melodie, ierarhia celor mai populare suporturi ar fi cam asta: vinyl- reel to reel (magnetofon)- tape (casetofon)- CD- mp3! Si la amplificatoare de exemplu, un amp pe lampi suna mult mai placut decat unul pe tranzistori si mai ales decat cel cu circuite integrate! Acest lucru a si fost experimentat si demonstrat… fizic.

Preferinte muzicale- subiectivitate ajunsa la extrem?

Este un fapt destul de bine cunoscut ca in ziua de azi, odata cu explozia informatica toti ne putem da mesaje gen ‘asculta piesa asta, etc. In timp ce fiecare om este liber sa asculte ce muzica vrea, ce as dori eu sa fac prin aceasta rubrica este sa impartasesc informatii despre istoria muzicii in general, cum si de unde s-au nascut anumite genuri, piese care au avut success enorm sau care au fost inovatoare, piesele reprezentative unui gen anume, etc.

Daca exista interes atunci voi vorbi si despre instrumente si echipamente care sunt chiar indispensabile unor genuri sau sub-genuri si cativa utilizatori faimosi/buni. Acesta insa este un scop secundar al acestei rubrici. Asa cum am spus voi impartasi acest know-how numai cu cei interesati/ implicati in acest domeniu! Pentru cei ce vor sa asculte muzica recomandata de mine aici sugerez macar o pereche de casti bune, difuzoarele de laptop fiind total nepotrivite ptr a aprecia muzica!

In rest, sper sa gasiti aici multe informatii utile pentru o cultura muzicala! Asta nu presupune patronising-ul altor persoane care au cunostinte in domeniu! Dar nu o sa intretin polemici pe marginea preferintelor celor care citesc aceasta rubrica pentru ca nu acesta este scopul. Bineinteles, este posibil sa-mi scape piese de muzica pe care x sau y le considera esentiale, pentru ei/ele. Este usor pentru oricine sa faca un playlist sau sa promoveze ce-i place. Ce voi posta eu insa tine de cultura muzicala solida, iar piesele sunt valori recunoscute global! Sper sa gasiti aceasta rubrica interesanta!

 

 

redactor Oana Grigore

6 comments

  1. Pingback: Grecia (antica) muzicala

    1. Dan Leuca

      mersi Aurelian, aici este meritul Oanei care mi-a sugerat sa scriu, poate una din putinele persoane care stie cat de mult ma pasioneaza muzica, si ca am ‘stocat’ multa informatie pe tema si considera ca ar trebui ‘to set it free’…

Comments are closed.