Arta de a fi TU

The Constant Gardener

constant_gardener2

The Constant Gardener

Va recomand acest film pe care eu l-am descoperit intamplator, el fiind lansat in 2005.

The Constant Gardener a castigat numeroase premii, inclusiv un Oscar pentru cea mai buna actrita si multe altele.

Filmul este absolut  surprinzator prin subiectul pe care il ataca.

O tanara activista, militanta pentru drepturile omului, casatorita cu un diplomat britanic, este ucisa fara scrupule. Totul este regizat in asa fel, incat sotul ei sa fie suspectat de crima din gelozie. Descoperirile facute de ea si pe care dorea sa le faca publice, ar fi distrus afaceri de miliarde.

constant-gardener-2005-05-gPe scurt, descoperirea facuta este legata de  testele pe care firmele farmaceutice le fac pentru diferite medicamente. Africa fiind tinta lor preferata, oamenii aia oricum sunt saraci si nu au nicio sansa.

Africanii fiind folositi ca si ”guinea pig”.

Vazand imaginile din film, mi-am  amintit de primii ani de dupa revolutie, cand in Romania veneau tot felul de ajutoare. Ne bucuram ca si copiii mici pentru toate nimicurile, pe care cei din vest doreau sa scape de ele. De la mancare probabil cu termen expirat, medicamente, haine etc.

Un film care poate mai mult ca oricand este de actualitate, deoarece avem mai mult acces la informatie decat in urma cu 10 sau 20 de ani.

Stim azi sigur, ca se fac teste pe oameni, ca anumiti virusi nu apar brusc, ci sunt realizati in laborator.

Industria farmaceutica este una dintre cele mai mari afaceri la nivel mondial.The Constant Gardener

Apar tot felul de boli care au nevoie de medicamente din ce in ce mai puternice.

Filmul are multe elemente: spionaj, politica, servicii secrete, dragoste, crima si mult adevar. Medicamentul ”dypraxa” despre care se discuta in film exista pe piata si este folosit pentru lupta imporiva tuberculozei.

Problema a fost ca marile companii in loc sa-l testeze in laborator au hotarat sa-l testeze direct pe oameni, pentru ca in laborator testele ar fi durat mai mult de 2 ani..iar inctimpul asta s-ar fi pierdut miliarde de dolari. Fiind un medicament in teste, evident ca nu se stiau reactiile adverse.

Filmul prezinta, coruptia specifica tarilor sarace dar si intrigile si politica dubioasa din tarile puternice: Londra-capitala financiara a Europei, SUA, Germania, Canada.

Vizionare placuta!

Maddie Ancuta

http://www.imdb.com/title/tt0387131/