Romani in lume

O comunitate de romani mai informata inseamna o comunitate mai puternica cu Nicolae Daniel Popescu

comunitatea romaneascaO comunitate de romani mai informata inseamna o comunitate mai puternica (Nicolae Daniel Popescu)
Marea Britanie a fost prima tara in care a iesit din Romania ca student al Centrului de Studii Europene, prin intermediul unei burse “Leonardo da Vinci”. Recunoaste ca perioada petrecuta in Anglia ca student a fost prilejul unor experiente de exceptie ce i-au schimbat aproape complet viata.
Dupa finalizarea studiilor, in 2007, s-a intors in Anglia in postura de angajat al uneia din cele mai prestigioase organizatii de profil din lume – Centrul de Informare si Recunoastere Academica din Marea Britanie (UK NARIC). Dupa parcurgerea cursurilor de intruire si a perioadelor de adaptare, a lucrat timp de aproape un an ca Information Officer, ulterior ocupand un post de Research Officer in cadrul departamentului de cercetare al UK NARIC.
Acum si-a anuntat intentia de a candida in colegiul 1 din strainatate (Europa de Vest) pentru ca vrea ca romanii din strainatate sa se bucure de o mai buna reprezentare la nivelul Parlamentului Romaniei.

“M-am nascut in Campulung Moldovenesc, judetul Suceava, in 1981. Vin dintr-o familie simpla, modesta dar iubitoare de munca si de natura. Mi-am petrecut copilaria si adolescenta in sanul naturii, intr-un oras montan pitoresc, Campulung Moldovenesc, judetul Suceava. Sunt imprimat de spiritul bucovinean, traditiile, datinile si obiceiurile strabune.
Din Bucovina, dupa absolvirea liceului, am plecat la Iasi pentru a urma Facultatea de Stiinte Juridice la Universitatea „Petre Andrei” si un program de studii postuniversitare in Politica si Integrare Europeana (studii eurpene) la Centrul de Studii Europene, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
Pana in 2006 nu am avut planuri serioase la o cariera departe de familie, prieteni si o tara care nu a incetat sa ma surprinda in mod placut.
Marturisesc ca desi sunt departe de tara de aproape 6 ani, legatura mea cu Romania a devenit mai puternica, capatand o semnificatie tot mai profunda de la un an la altul. Ar fi si imposibil sa nu fie asa pentru cineva care a trecut prin Bucovina sau Iasi. Ca sa folosesc cuvintele marelui actor Radu Beligan, “am o boala, sunt legat ombilical de Romania”, chiar daca sunt la mai bine de 3000 de km de casa.
Procesul de revizuire si actualizare a nivelurilor de echivalare pentru cele peste 190 de tari din lume este unul foarte complex si de durata, fiind stabilit in baza unor proceduri si criterii de evaluare academica clar si bine precizate. Acest proces presupune implicarea intregii echipe de specialisti in cercetari ample asupra unor sisteme de invatamant diferite, in vederea stabilirii gradului de comparabilitate intre acestea. Scopul final al activitatii noastre este unul cat se poate de practic: recunoasterea in Marea Britanie a tilturilor de studii din strainatate.
Totusi in toata activitatea de pana acum nu am uitat nici o clipa ca in spatele fiecarui titlu de studii se afla o persoana ale carei planuri, vise si sperante pot fi profund influentate de rezultatul evaluarii noastre. De aceea, pe langa cunostintele temeinice despre diverse sisteme de educatie din lume, specialistii in echivalarea studiilor se disting si prin prezentarea unor informatii si opinii corecte, obiective si nepartinitoare, cu respect fata de diversitatea culturilor si sistemelor de invatamant”.
Reteaua Profesionistilor din Strainatate
Reteaua Profesionistilor Romani din Strainatate este un proiect la care a inceput sa lucreze inca din anul 2009 insa si-a gasit finalitatea abia in primavara acestui an.
“Ideea mi-a venit la sfarsitul anului 2008, dupa mai bine de un an si jumatate de interactiune cu romanii care au apelat la serviciile de echivalare a studiilor, furnizate de organizatia pentru care lucrez. Am decis sa demarez proiectul in aceasta forma deoarece ce am observat ca exista o nevoie crescanda de informatii specializate, practice si relevante, menite sa ajute romanii din strainatate sa aleaga cele mai potrivite trasee de dezvoltare profesionala sau academica.
Intr-o Europa plina de provocari economice din ce in ce mai complexe, cred ca si romanii sunt din ce in ce mai constienti ca obtinerea permisului de munca si echivalarea studiilor sunt doar primii pasi spre reintegrarea socio-profesionala in Marea Britanie. Sunt necesari, dar nu garanteaza obtinerea unui loc de munca. Majoritatea migrantilor romani sunt oameni calificati, cu o buna experienta Romania in domeniile lor de pregatire, insa procedurile de reintegrare profesionala din tara gazda fac uneori pana si cele mai simple demersuri sa para extrem de complicate. De pilda, procedura de inscriere intr-o anume asociatie profesionala nu este foarte clara celor care au muncit in domenii care i-au indepartat de ocupatia lor de baza, dar mai ales celor care nu stapanesc foarte bine limba statului gazda.
Mobilizarea oamenilor de calitate in jurul platofrmei RPRS a fost si este pe masura asteptarilor: pana in acest moment s-au implicat tineri specialisti din mai multe domenii de activitate, cu totii fiind oameni dedicati si cu un puternic simt civic. Incercam sa imbinam informatiile oficiale cu experienta profesionala sau diverse circumstante personale in care se poate gasi aproape orice roman din strainatate. Cu alte cuvinte, prin materialele noastre incercam sa transmitem celorlalti cat mai mult din experienta noastra personala, tocmai pentru a se vedea ca fiecare dintre noi a inceput din acelasi punct.
LondraPlatforma este in continua crestere, de la o luna la alta aparand noi idei si perspective de dezvoltare. Pe termen scurt si mediu planul este sa marim echipa cu profesionisti din domenii precum inginerie, instalatii, electric, contabilitate tocmai pentru a facilita integrarea profesionala a celor cu studii si experienta in aceste domenii. De asemenea, intentionam sa lansam foarte curand si sectiunea ‘Romani de Succes’ tocmai din dorinta de a prezenta modele de reusita profesionala de natura sa-i inspire pe romanii din strainatate sa-si urmeze vocatia.
Pe termen lung, dorim sa orientam platforma si in ajutorul celor care intentioneaza sa revina in Romania.
RPRS este oportunitate foarte buna prin oamenii pot darui ceva inapoi comunitatii din care au pornit la drum. Consider ca un asemenea exercitiu nu este doar foarte util celor aflati in dificultate, dar si necesar intrucat dezvolta constiinta si sentimentul de solidaritate a membrilor comunitatilor din care facem parte”.
Romanii din strainatate trebuie sa aiba o voce autentica, solidara, reformatoare si puternica.
“Dincolo de succesul unor proiecte promitatoare ale romanilor din diaspora, majoritatea conationalilor care se stabilesc in strainatate se afla intr-o situatie socio-profesionala foarte delicata. Desi tara noastra a aderat la Uniunea Europeana inca din 2007, romanii din strainatate inca nu se bucura de toate privilegiile calitatii de cetatean al acestei familii. De pilda, inca avem restrictii pe piata muncii in state precum Marea Britanie, Olanda, Spania, Belgia, Franta, Irlanda, Luxemburg, Austria, Malta sau Germania. Procedurile de obtinere a permisului de munca sunt foarte complexe (cazul UK), costisitoare, cetatenii romani fiind supusi in mod inutil la momente de disperare si umilinta. Trebuie subliniat ca pe toata durata asteptarii raspunsului de la autoritatile competente, chiria trebuie platita, facturile trebuie achitate, mancarea trebuie cumparata, copiii trebuie inscrisi la scoala etc.
Mi-am anuntat intentia de a candida in colegiul 1 din strainatate (Europa de Vest) din doua motive: unu, inca de la alegerile din 2000 m-am saturat sa ies la vot pentru a ‘alege raul cel mai mic’ si doi, vreau ca romanii din strainatate sa se bucure de o mai buna reprezentare la nivelul Parlamentului Romaniei.
Principiul ‘alegem intre raul cel mai mic’ s-a aplicat nu doar la alegerile prezidentiale, dar si la cele locale sau parlamentare. Aceiasi politicieni, in carne si oase, schimba de zeci de ani pozitii de conducere intre ei, migrand de la un fotoliu la altul, de la un partid la altul, fara pic de consideratie fata de cei care i-au ales. Prezenta tot mai scazuta la vot a romanilor dovedeste esecul elitei politice actuale. Situatia paradoxala pentru romanii din strainatate este ca aceiasi politicieni care ne-au ‘expediat’ peste granite, cauta sa isi pastreze privilegiile pe baza voturilor noastre.
Romanii din strainatate trebuie sa aiba o voce autentica, solidara, reformatoare si puternica. Solidarizarea romanilor din strainatate in jurul acelorasi valori si obiective va crea premisele unui nou inceput, nu doar pentru diaspora romaneasca, dar si pentru Romania”.

 

editor Oana Grigore

1 comment

  1. Pingback: Romani din diaspora – vi s-a mai pregatit ceva!

Comments are closed.