Romani in lume

Elena Băguci-povestea unui manechin de succes la nivel mondial.

manechin de succesElena Băguci este unul dintre numele mari ale industriei modei la nivel mondial, după ce a apărut pe coperţile revistelor “Vogue” sau “Elle” şi a prezentat pentru cele mai importante case de modă, precum Gucci, Chanel, Valentino sau Versace. Puţini însă îi ştiu povestea, începută cu mai bine de zece ani în urmă, într-un sat din judeţul Călăraşi, unde statura ei nu era atunci o calitate, ci un motiv de batjocură printre copiii de pe uliţă. Părinţii lucrau în agricultură, astfel că marea ei şansă a fost primul iubit, Alin Gheorghişan, un tânăr actor care încearcă şi acum să-şi facă loc în showbizul autohton.

Foarte cunoscută în străinătate, aproape o anonimă în propria ţară. Aşa poate fi descris într-o frază succesul formidabil pe care românca Elena Băguci îl are în lumea bună a modei internaţionale, în vreme ce românilor numele ei le spune foarte puţin. Are o carieră de mare succes în spate, fiind prima româncă apărută în catalogul “Vogue”, după ce de-a lungul anilor a defilat pentru cele mai mari case de modă din lume: Louis Vuitton, Gucci, Chanel, Valentino, Missoni, Versace sau Givenchy. Anul trecut, revista “Sports Illustrated” a propus-o în cursa de “Modelul anului”, apoi a primit titlul de cel mai bine cotat model feminin în cadrul Romanian Fashion Awards. Până aici însă, Elena Băguci nu a avut nici pe departe un drum pavat cu diamante, acum favoritele ei, ci din contră.

“Copiii îi spuneau «Girafa» sau «Păluga»”

Manechinul care a apărut pe coperţile unor reviste celebre, ca “Vogue” sau “Elle”, ascunde o poveste de viaţă plină de neajunsuri materiale, greutăţi şi prejudecata colegilor de joacă. Născută în 1986, în satul Chirnogi, din judeţul Călăraşi, într-o familie modestă, Elena Băguci nici nu visa că peste ani va avea reşedinţa în cel mai cosmopolit oraş al lumii, New York City. “Când a crescut mai mare, spunea că o să ajungă manechin, dar copiii de pe uliţă râdeau de ea, pentru că avea o conformaţie ciudată. Era foarte înaltă şi slabă şi din cauza asta i se zicea în fel şi chip, «Girafa» sau «Păluga»”, îşi aminteşte un partener de joacă din acea vreme.

Părinţii lucrau pământul la CAP
Marea ei şansă, povestesc unii apropiaţi, ar fi fost întâlnirea cu Alin Gheorghişan, un tânăr apropiat de vârsta ei, dintr-o familie înstărită, care cocheta şi el cu modellingul. Acesta i-a făcut anumite intrări, a prezentat-o pe la diverse agenţii, iar de acolo calităţile ei au propulsat-o pe cele mai importante scene. Nu îi era însă simplu să ajungă nici la castinguri sau la diferite prezentări de modă din cauza lipsei banilor. “Provine dintr-o familie foarte modestă, ambii părinţi lucrând înainte de ‘89 la CAP, adică în agricultură. Din cauza unei injecţii, tatăl ei, Marin, a căpătat o infirmitate, iar mama Elena Băguci , Speranţa, a lucrat la o fabrică de confecţii. Mai are un frate şi o soră, mai mari decât ea, astfel că să hrăneşti trei copii la ţară nu era deloc uşor”, continuă firul poveştii un vecin din Chirnogi.

“Frecventez cel mai bun restaurant din NYC”
Înapoi, în viitor, viaţa Elenei Băguci a suferi transfomări colosale: “Locuiesc la New York, într-un apartament de două camere, în Manhattan. E foarte modern, aproape de Madisson Square, într-o zonă cu foarte multe magazine. Mi l-a decorat un arhitect, pentru că eu nu am avut timp. Cel mai des merg în Cipriani, cel mai bun restaurant din New York, care are un “private club” unde se adună lumea bună. Nu trebuie să faci niciun demers ca să obţii un card de acces, te selectează ei… te lasă sau nu să intri”, povestea Elena Băguci revistei “Tabu”, în urmă cu ceva timp.

Cu mama la biserica din Chirnogi
Deşi duce o viaţă “glamour”, între avioane care o duc de la New York la Londra şi de la Paris la Seul, Elena a rămas aceeaşi fată cu principii solide, care nu uită de unde a plecat. “Cele mai frumoase zile sunt cele petrecute în România, deşi am de fiecare dată un sentiment ciudat de înstrăinare. Singurii mei prieteni sunt în România. Oamenii pe care i-am cunoscut afară au un alt stil. Nu prea am reuşit să mă adaptez, nu suntem compatibili. Ei ies foarte mult prin cluburi, pierd nopţile, eu prefer să stau acasă. De mult ori sunt etichetată drept arogantă”, îşi deschide sufletul imaginea parfumului “Gold” by Donna Karan, asociere ce i-a adus în conturi 700.000 de euro. Faptul că a rămas foarte ataşată de satul natal, Chirnogi, şi de familie este confirmat şi de o amică din copilărie: “Vine mai mereu, atunci când poate, de Paşte şi de Crăciun, la Chirnogi. Merge la biserică împreună cu mama ei şi se comportă absolut normal. Am văzut-o odată şi în barul din sat, alături de fratele ei, nu are deloc fiţe”.

 

sursa: Cancan