Incepusem o mica discutie pe FaceBook legat de prima impresie.
Prima intalnire, ne ofera posibilitatea sa facem o impresie buna si avem doar o sansa.
Probabil ca esti un om extraordinar in realitate, dar poti lasa o impresie proasta din multe motive, in felul asta iti ratezi sansa de a obtine jobul pe care il visezi, posibila prietenie, relatie romantica si multe altele.
Imi amintesc ca am fost la un interviu in cadrul unei scoli. Mi-am trimis CV-ul dupe ce citisem informatiile generale legate de scoala si postul respectiv.
Am fost chemata la interviu. Un barbat si o femeie au fost cele doua persoane delegate pentru interviu si faceau parte din conducerea scolii.
M-am prezentat imbracata frumos, sigura pe mine, relaxata, zambind.
Mi s-au prezentat informatiile legate de job si atunci am realizat ca acel job nu este pentru mine: nu eram pregatita pentru astfel de situatii.
Dar am continuat sa raspund intrebarilor, am pastrat contactul vizual cu interlocutorii mei si am continuat sa fiu relaxata.
Am plecat zambind, dar nu-mi doream jobul.
Trei ore mai tarziu am fost sunata si mi s-a spus: ” Am luat decizia legat de job. Dintre toate candidatele au fost selectata doua dosare: al tau si al altei doamne. Esti persoana ideala pentru genul asta de job. Ne-a placut siguranta ta, zambetul tau, discutia relaxata, privirea deschisa, inventivitatea ta. Ne-ai cucerit. Din pacate nu ai experinta necesara pentru ce cautam noi. Asa ca am ales pe cineva care are experienta in domeniu“. Domeniul: adolecescenti cu autism, learning disabilities si multe altele.
Mi-a multumit, le-am multumit.
Prietena mea este studenta. La interviul pentru admitere profesorul examinator, un indian. Interviul neplacut si tensionat.
Mi-a spus: “Stii ca nu sunt rasista, caut sa iau ce este mai bun de la oameni, dar omul asta chiar m-a umilit, a incercat sa ma domine” etc.
Dupa 10 zile de la acest eveniment, ieri ma suna si-mi spune: “Madi, tu stii ca rar gresesc cand este vorba de prima impresie. Indianul ala nesuferit este cel care azi ma ajuta si ma sustine. Mi-a spus ca imi tine locul pana rezolva problema finnaciara. Este un profesor foarte bun si aprecieaza determinarea mea“.
In cazul ei s-a reintalnit cu profesorul, pentru ca nu are cum sa nu se intalneasca. Discutand mai mult cu el a inceput sa realizeze ca omul de fapt este un profesionist desavarsit
In realitate noi nu stim ce se intampla in mintea celor din fata noastra. Nu stim cum ne percep ei, ce vad la noi sau ce le scapa.
In cazul interviurilor pentru un job, cei care realizeaza interviul sunt foarte bine pregatiti , stiu foarte bine ce cauta, in primele 30 de secunde ei realizeaza daca te vor sau nu te vor. O sa aloc spatiu special legat de interviul pentru job.
Dar acum doresc sa ating alte aspecte.
Cercetarile psihologilor arata ca oamenii analizeaza, “cantaresc” mult mai greu primele informatii pe care le emiti la prima intalnire, decat cele de mai tarziu cand ei analizeaza persoana.
Prima impresie legata de: o persoana, un loc, o idee, influenteaza felul in care proceseaza informatia mai tarziu.
Daca prima impresie a fost negativa, dureaza mult mai mult timp si ai nevoie de mult mai multe evenimente pozitive pentru a schimba prima parere.
Prima impresie este ca un filtru.
Oamenii iau de la tine prima informatie pe care o dai. Ei observa body language, ce spui si cum raspunzi.
Bazat pe prima informatie, isi formeaza prima impresie despre cum esti tu si ce asteptari au ei de la comportamentul tau pe viitor.
Privesc prin acest filtru. Fiecare dintre noi gandim despre noi ca suntem buni analisti, psihologi, cunoastem natura umana, patrundem personalitatea celui din fata noastra.: “Am stiut de la prima impresie cand l-am cunoscut….” Dupa care, noi cautam informatii care sa fie corespunzatoare primei impresii si nu mai privim sau mai rau ignoram, tot ceea ce nu se potriveste cu prima impresie.
Exista foarte multe erori pe care le facem cand trecem prin acest filtru pe cei din fata noastra.
Analizam prin prisma locatiei unde a avut loc intalnirea sau ce s-a intamplat in momentul respectiv. Daca intalnesti pe cineva care in momentul respectiv era nervos, vei presupune ca este o persoana nervoasa in general. Dar poate ca omul acela, tocmai a avut un accident de circulatie, tocmai si-a pierdut jobul sau a aflat ca adolescentul familiei are probleme la scoala.
Aceasta este cea mai importanta greseala pe care o facem: avem tendinta sa vedem comportamentul celorlati ca indicativ al personalitatilor in toate situatiile, decat ca rezultat al unei situatii externe temporare.
Cand suntem nervosi sau suparati atribuim asta situatiei, nu personalitatii noaste.
Dar cat este de simplu sa-i judecam pe cei din jurul nostru, nu-i asa?
Sunt foarte multe erori de perceptie, pe care trebuie sa le intelegem, in felul acesta vom intelege mai bine cum isi formeaza ceilalati prima impresie despre noi.
Probabil ca-ti amintesti o intalnire cu cineva care te-a facut sa te simti bine, sa te simti apreciat, respectat si inteles. Acum incearca sa-ti amintesti cand cuvintele sau actiunile unei alte persoane te-au facut sa te simti rau, insultat, urat, neatractiv.
Foarte multe emotii ne cuprind cand avem o prima intalnire si fiecare dintre ele au rol important in intalnirea noastra, care poate dura 10 minute sau 4 ore.
O sa discutam despre micile secrete care ne ajuta sa lasam cea mai buna impresie despre noi.
Pana atunci: Zambeste!
mai multe articole in Arta de a fi TU
Maddie Ancuta
Pingback: Te plac sau nu! Prima impresie - Radio Catch22 London