Arta de a fi TU

Normalitatea emotiilor puternice

emotii care ne controleaza

Normalitatea emotiilor puternice

Vorbeam in emisiunea de aseara despre gelozie.

Gelozia este un sentiment coplesitor. Linia subtire dintre dragoste si ura. Un sentiment care te poate distruge si distruge pe cei din jur daca, devine extrem, necontrolat.

Daca devin acut are nevoie de ajutor specializat. Am vazut ca gelozia  poate duce la crime sau sinucideri.

Majoritatea dintre  noi suntem ocupati sa avem o viata demna, linistita. Ar fi minunat sa ne putem detasa de sentimentele care ne tulbura viata.

Dar viata ne arata ca asa ceva nu se poate.

Nu trebuie sa ne speriem de sentimentele care dau navala in viata noastra atata timp cat nu se exacerbeaza, cat nu incep sa ne controleze viata.

Este absolut normal sa  simtim emotii mari.

Sa fim tristi si sa suferim atunci cand pierdem pe cineva drag sau o mare iubire.

Este absolut normal sa fim coplesiti de veselie si bucurie.

Este normal sa te simti la un moment dat: speriat, suparat, entuziasmat, intelegator, furios si asa mai departe.

Toate aceste sentimente sunt in noi. Nu le putem nega. Asa ca este absolut firesc sa traim si sa simtim mari emotii.

Asa cum este normal sa le aratam.

Este absolut gresit sa ne invatam baietii: “Barbatul nu plange niciodata”.

De ce nu?

Barbatul este si el om, are sentimente, sufera, iubeste, rade.  De ce sa interzicem, cine a spus asta?

Barbatii plang cateodata sau chiar des.

Pentru ca sunt oameni si aceste sentimente nu le sunt straine.

Plansul este normal si firesc pentru toata lumea.

Nu este normal in schimb sa ne ignoram aceste sentimtente. Sa le lasam sa dospeasca in noi, sa creasca si la un moment dat sa nu le mai putem controla.

Daca ai trecut printr-o drama, suparare, tragedie, timpuri dificile, cu siguranta ca nu ajuta ca tot timpul sa ti le reamintesti, sa le lasi sa te invadeze , sa-ti controleze viata.

Emotiile  puternice, extreme  sunt in contradictie cu dorinta noastra de stare de liniste si pace.

Dar… oricum am face sau orice am zice, ele exista in noi.

A fi nervos din cauza unei anumite situatii este  normal  atata timp cat ramane sub control si nu facem nimic din ce  am putea regreta mai tarziu.

Aratand celor din jur ca suntem suparati, nervosi este mesajul nostru ca am fost raniti, ofensati si ca ei chiar ne-au cauzat o mare durere.

Evident ca nu trebuie sa ne enervam sau sa ne suparam pentru situatii sau lucruri prostesti.

Asa cum nu este indicat sa te enervezi si sa-ti intorci nervii impotriva persoanelor de langa tine care nu sunt vinovate, desi adesea chiar asa se intampla.

Ne descarcam nervii pe cele mai apropiate si dragi persoane de langa noi.

Una peste alta,  trebuie sa le lasam sa izbucneasca controlat.

Indiferent ca vorbim despre sentimente pozitive( bucurie, fericire, dragoste etc) sau negative (frica, anxietate, dezgust, teama etc)  nu inseamna ca  esti depasit de situatie.

Putem fi destul de emotionali si totusi sa putem controla felul in care  le traim si ne traim viata.

Dar trebuie sa fim atenti cum le lasam sa iasa din  noi. Este vorba de timp, cei din jurul nostru si evident sa le tinem sub control.

Dar  daca totusi ai raspuns la un moment dat destul de rau, pana la urma si asta este normal, nu trebuie sa te simti tot timpul vinovat.

Depaseste momentul.

Asa cum am spus: sa fim coplesiti de  emotii mari este normal.

Doar daca  reactiile si sentimentele la un moment dat vor incepe sa ne controleze viata atunci trebuie sa luam masuri pentru a nu le lasa sa escaledeze si a produce daune  care vor afecta viata noastra si a celor din jur.

Vorbiti deschis.

Nu va temeti sa va exteriorizati.

Cereti ajutor atunci cand este nevoie.

O saptamana excelenta!

pentru voi

Maddie Ancuta

mai multe articole in Arta de  FI TU

 

14 comments

  1. Pingback: Frica! O infrunt sau ma las invins(a)? - Radio Catch22 London

  2. Pingback: Considera greutatile ca fiind un dar - Radio Catch22 London

  3. Pingback: Te rog sa ma ierti!

  4. Pingback: Cinismul vietii-relatii si sex

  5. Pingback: Shrinkescu’s interview for Radiocatch22 « Romanian Medical Society in the UK

  6. Pingback: Claudiu Carmaciu “vraciul”sufletelor pierdute

  7. Pingback: Renuntari…

  8. Pingback: Jocuri periculoase.Dangerous Minds

  9. Pingback: Fragil

  10. Pingback: MEDICUL DE GARDA

  11. costel

    Prin a ne mentine ,,observatori” ma refer la a sta departe de toate intrigile pe care ,,ego” le fabrica pentru a-si exercita puterea asupra noastra.
    Este o intreaga filosofie care odata aprofundata se dovedeste foarte simpla.
    Pentru asta insa subiectul trebuie sa munceasca un pic cu el insusi si sa fie deschis la minte.Eu todeauna am cautat sa gasesc cauza si nu am umblat doar la efecte.
    Aici sunt sapte sugestii pentru a va ajuta sa transcedeti ideile imprimate ale auto-importantei. Toate acestea sunt desemnate sa va ajute in prevenirea identificarii false cu egoul importantei de sine.

    1. Opriti-va din a va mai simti ofensati. Obiceiurile altora nu constitue un motiv pentru a fi imobilizati. Ceea ce va ofenseaza nu face decat sa va slabeasca . Daca va uitati dupa ocaziile in care santeti ofensati, le veti gasi la fiecare colt. Asa lucreaza egoul vostru , convingandu-va ca lumea nu ar trebui sa fie asa cum este. Dar voi puteti deveni un apreciator al vietii si sa va potriviti cu Spiritul universal al Creatiei. Voi nu puteti realiza puterea intentiei , prin aceea ca va simtiti ofensati. Actionati pentru a eradica ororile acestei lumi , care sant emanate dintr-o identificare cu un ego masiv, dar stati in pace. Asa cum ” Cursul in Miracole” ne aminteste :” Pacea este a lui Dumnezeu , voi , care santeti parte din Dumnezeu, nu santeti acasa, cu exceptia pacii Lui. Fiinta apartine lui Dumnezeu , voi , care santeti o parte din Dumnezeu, nu santeti acasa , cu exceptia de a fi in pacea Lui . A fi ofensat, creaza aceeasi energie distructiva , care va ofenseaza in primul rand si conduce la atac, la contraatac si la razboi.

    2. Renuntati la nevoia voastra de a castiga. Ego iubeste sa ne divida in castigatori si pierzatori. Scopul castigului este un remediu pentru a evita constient contactul cu intentia. De ce ? Deoarece, in ultima instanta, a castiga tot timpul este imposibil. Cineva acolo va fi intotdeauna mai rapid, mai norocos, mai tanar, mai puternic si mai destept si va veti simti fara valoare si insignifiant. Voi nu santeti castigurile sau victoriile voastre. Voi va puteti bucura de competitie si sa va amuzati intr-o lume unde castigul este totul, dar voi nu trebuie sa fiti acolo in gandurile voastre. Nu exista pierzatori intr-o lume in care toti impart aceeasi sursa a energiei. Tot ceea ce puteti spune intr-o zi este ca ati atins performanta la un anumit nivel, in comparatie cu nivelele altora , in acea zi. Dar astazi este o alta zi , cu alti competitori si noi circumstante de luat in considerare. Voi santeti totusi infinita prezenta intr-un corp, care este intr-o alta zi (decada), mai batran. Renuntati la nevoia de a castiga, fara sa fiti de acord ca opusul castigului este pierdere. Aceasta este frica egoului. Daca corpul vostru nu exceleaza intr-un mod castigator in aceasta zi , pur si simplu nu conteaza cand va identificati exclusiv cu egoul vostru. Fiti observatorul, observand si bucurandu-va de tot, fara nevoia de a castiga un trofeu. Fiti in pace si potriviti-va cu energia intentiei. Si, in mod ironic,de altfel, ati observat ca cele mai multe dintre victorii vor aparea in viata voastra , cu cat le urmariti mai putin.

    3. Renuntati la nevoia de a avea dreptate. Egoul este sursa unor multime de conflicte si disensiuni, deoarece el va impinge in directia de a le spune oamenilor ca gresesc. Cand santeti ostili, va deconectati de la puterea intentiei. Spiritul creativ este bun, iubitor si receptiv ; si liber de manie, resentimente sau amaraciune. Renuntand la nevoia de a avea dreptate in discutiile si relatiile voastre este ca si cum ati spune egoului:” Eu nu sant sclavul tau.. Eu doresc sa imbratisez bunatatea si resping nevoia ta de a avea dreptate. Eu doresc sa ofer acestei persoane o sansa de a se simti mai bine , spunandu-i ca ea are dreptate si multumindu-i pentru ca m-a indreptat in directia adevarului. ” Cand voi renuntati la nevoia de a avea dreptate , santeti capabili sa va imputerniciti conectia cu puterea intentiei. Dar tineti minte ca egoul este un combatant hotarat. Eu am vazut oameni si relatii minunate blocati de nevoia lor de a avea dreptate. Eu va indemn sa renuntati la aceasta nevoie de conducere a egoului , oprindu-va in mijlocul unui argument, intrebandu-va :” Vreau sa am dreptate sau sa fiu fericit?” Cand alegeti o dispozitie spirituala plina de fericire, de iubire , conectia voastra cu intentia este intarita. Aceste momente , in final, expandeaza noua voastra conectie cu puterea intentiei. Sursa universala va incepe sa colaboreze cu voi in crearea vietii pe care ati intentionat sa o traiti.

    4. Renuntati la nevoia de a fi superior. Adevarata noblete nu inseamna sa fii mai bun decat altcineva. Este vorba de a fi mai bun decat obisnuiai sa fii. Stati concentrati pe propria crestere, cu o constiinta constanta ca nimeni de pe planeta nu este mai bun decat altcineva. Noi toti santem emanati de catre aceeasi forta a vietii creative. Noi toti avem o misiune de a realiza esenta noastra harazita ; tot ceea ce trebuie sa avem pentru a ne implini destinul este disponibil pentru noi. Nimic din toate astea nu sant posibile cand va vedeti superiori fata de altii. Aceasta este o veche zicala, dar nu mai putin adevarata : noi santem toti egali in ochii lui Dumnezeu. Lasati nevoia de a va simti superiori , vazand relevarea lui Dumnezeu in fiecare. Nu-i judecati pe altii dupa aparentele, realizarile, posesiunile si alte indicii ale egoului. Cand proiectati sentimente ale superioritatii , asta veti primi inapoi, conducand la resentimente si in final la sentimente ostile. Aceste sentimente devin vehicole care va duc departe de intentie. Un “Curs in Miracole” , se adreseaza acestei nevoi de a fi superior si special :” A fi special , aceasta face intotdeauna comparatii. Aceasta este vazuta ca o lipsa vazuta in altii si mentinuta prin cautarea tuturor lipsurilor care pot fi percepute. “

    5. Renuntati la nevoia de a avea mai mult. Mantra egolului este – mai mult. El nu este niciodata satisfacut. Nu conteaza cat de mult ati realizat sau ati castigat, egoul vostru insista ca nu este destul. Voi va veti gasi intr-o perpetua stare de lupta si de eliminare a posibilitatii de a ajunge vreodata. Totusi, in realitate voi deja ati ajuns si cum alegeti sa folositi acest moment prezent in viata voastra este alegerea voastra. In mod ironic, cand va opriti din nevoia de a avea mai mult , mai mult din ceea ce doriti, pare ca soseste in viata voastra. De cand va detasati de nevoia pentru acele lucruri, gasiti ca este mai usor sa le dati altora , deoarece realizati cat de putin aveti nevoie pentru a fi satisfacuti si in pace. Sursa universala este multumita cu ea insasi, expandandu-se constant si creand noua viata, neincercand niciodata sa mentina creatiile pentru ea insasi, in mod egoist. Ea le creaza si le da drumul. Asa cum voi renuntati la nevoia egoului de a avea mai mult, voi va unificati cu Sursa. Voi creati, atrageti catre voi si dati drumul , necerand niciodata, ca mai mult sa vina pe calea voastra. Ca un apreciator al tuturor lucrurilor care vi se arata, voi invatati lectii puternice . St. Francisc de Assisi spunea :” In daruire sta ceea ce primim”. Prin permiterea abundentei de a curge prin voi , voi va potriviti cu Sursa voastra si garantati ca aceasta energie va continua sa curga.

    6. Renuntati la identificarea voastra cu bazele realizarilor voastre. Acesta poate fi un concept dificil , daca credeti ca voi santeti realizarile voastre. Dumnezeu compune toata muzica, Dumnezeu canta toate cantecele, Dumnezeu construieste toate cladirile, Dumenzeu este sursa tuturor realizarilor voastre. Eu pot auzi egoul vostru cum protesteaza cu voce tare. Ramaneti acordati la aceasta idee. Totul emana din Sursa ! Voi si acea Sursa santeti una ! Voi nu santeti acest corp si realizarile sale. Voi santeti observatorul. Observati totul ; si firi recunoscatori pentru abilitatile pe care le-ati acumulat. Dar dati intregul credit puterii intentiei, care v-a adus in existenta si din care santeti o parte materializata. Cu cat mai putin dati credit realizarilor voastre si cu cat stati mai mult conectati cu cele 7 fatete ale intentiei, cu atat santeti mai liberi sa realizati si cu atat mai multe vi se arata. Aceasta se intampla cand va atasati de acele realizari si credeti ca voi singuri faceti toate acele lucruri, ca voi parasiti pacea si gratitudinea Sursei voastre.

    7. Renuntati la reputatia voastra. Reputatia voastra nu sta in voi. Ea sta in mintile altora. De aceea, voi nu aveti control asupra ei deloc. Daca voi vorbiti la 30 de persoane, veti avea 30 de reputatii. Conectandu-va la intentie, asta inseamna sa va ascultati inima si sa va conduceti voi insiva, bazati pe ceea ce va spune acea voce interioara , despre scopul vostru aici. Daca voi santeti preocupati de cum veti fi perceputi de catre ceilalti , atunci va veti deconecta de la intentie si veti permite opiniilor altora sa va ghideze. Acesta este egoul vostru la munca. Aceasta este o iluzie care sta intre voi si puterea intentiei. Nu puteti face nimic, decat sa va deconectati de la sursa puterii si sa deveniti convinsi ca scopul vostru este sa dovediti altora cat de stapan si superior santeti si sa va cheltuiti energia asteptand sa castigati o reputatie gigantica alaturi de alte egouri. Faceti ceea ce faceti deoarece vocea voastra interioara este intotdeauna conectata si recunoscatoare Sursei , deci, va directioneaza. Mentineti-va scopul, detasati-va de rezultat si luati-va responsabilitatea pentru ceea ce rezida in voi : caracterul vostru. Lasati ca reputatia sa fie dezbatuta de altii: nu are nimic de a face cu voi. Sau, cum ar spune titilul unei carti: “Ceea Ce Crezi Despre Mine Nu Este Treaba Mea !”.

  12. costel

    cele mai simple lucruri se dovedesc cele mai dificile la final.A te mentine ,,observator” nu este intodeauna usor, totul se rezolva insa daca nu ne dam batuti…. sa fiti iubiti…

    1. radiocatch22 Post author

      stiu sigur ca viata este alcatuita din lucruri simple
      nu este simplu sa fi “observator”.. am fost la un curs de consiliere si trebuia sa fiu “observator”chiar nu a fost simplu sa fiu atenta la tot si sa redau fara greseli ce am observat. De multe ori ne uitam dar detaliile ne sacapa. Sa fim iubiti:)

Comments are closed.