In cadrul serialului consacrat elementelor minerale,astazi prezentam Arsenul (As).
Considerat initial metal toxic, As este totusi necesar organismului uman; el apartine categoriei semimetalelor.Se prezinta in natura sub forma de cristale gri si de roca in forma neagra sau galbena.
Densitatea este de 5,7 kg/dm3.
Se gaseste in toate organimsmele vii din regnul vegetal ( intre 0,1-0,4 mg/kg) si din cel animal.Se gaseste in apa si in aer.Corpul uman contine As in concentratie de ~0,5 mg/kg.
Dozele zilnice recomandate la adulti – 2 ug.
Actiunile As:
- -rol in metabolismul aminoacizilor si a Zn;
- -intervine in transformarea glucozei in glicogen;
- -intervine in activitatea unor enzime;
- -sustine apararea imunitara;
- -face parte din structura unui fosfolipid din membrana celulara;
- -stimulent si tonic,in special tonic nervos (utilizat sub forma de saruri);
- -rol in buna functionare a celulei nervoase,fiind indicat in caz de depresie psihica,neurastenie;
Indicatiile As:
- -afectiuni ale sistemului limfatic si ganglionar;
- – cardiovasculare;
- – dermato-venerice;
- – digestive;
- – hematologice;
- – maligne;
- – osteo-articulare;
- – pediatrice;
- – psihiatrice;
- – respiratorii;
- – stomatologice;
- -boli infectioase;
- – parazitare.
Carentele de As determina:
- -tulburari de reproducere (scaderea fertilitatii);
- – de crestere;
- -afectiuni miocardice (care,in cazuri grave,pot determina chiar moartea subita).
Supraincarcarea cu As prin alimentatie pare a fi improbabila , dar exista totusi un risc in cazul unui regim alimentar foarte bogat in : alge,moluste,crustacee, anumiti pesti. Intoxicatia cu As se poate produce mai ales prin poluare industriala (hidrogen arseniat sau ape poluate cu As).In cazul supraincarcarii , se produce deshidratarea corpului,care poate conduce chiar la exitus.As este toxic celular si capilar,blocand gruparile tiol (SH) si inhiband astfel sistemele enzimatice,mai ales piruvatoxidaza,care este necesara in metabolism.Intoxicatia cronica genereaza:
- -tulburari gastro-intestinale;
- -eruptii cutanate;
- -polineuropatii;
- -scaderea in greutate.
In caz de intoxicatie acuta se recomanda spalaturi gastrice urmate de administrarea unui antidot: dimercaprol (BAL) sau acid dimercaptosuccinic (DMSA).
Actiune sinergica cu As: antimoniul,fostorul,odul,seleniu,sulful.
Actiune antagonista cu As: dimercaprol (BAL),acidul dimercaptosuccinic (DMSA).
Incepem un mic serial consacrat etapelor vindecarii,care sunt in numar de sapte.
Urmarind oamenii in timpul procesului de vindecare,se poate observa ca acesta nu este niciodata neted sau chiar intr-o curba ascendenta catre vindecare.In cea mai mare parte a timpului,oamenii resimt o imbunatatire interna ,imediata,dar mai tarziu par sa intre intr-o faza de regres, moment in care pun de obicei sub semnul intrebarii tratamentul sau de multe ori,cred ca sunt mai bolnavi decat inainte sa inceapa tratamentul.Oamenii trec prin faze distincte in timpul procesului de vindecare, iar aceste faze fac parte din procesul normal de transformare umana.Vindecarea necesita schimbarea modului de a gandi,a emotiilor,a spiritului,dar si transformari fizice. Fiecare persoana are nevoie sa-si reevalueze relatia cu problemele implicate intr-un proces personal de vindecare si sa le aseze intr-un context.
Vindecarea este un proces ciclic care poarta o persoana pe o spirala a invatarii.Fiecare ciclu cere tot mai multa acceptare de sine si mai multe transformari pe masura ce respectiva persoana intra din ce in ce mai profund in natura adevarata,curata,a sinelui.Cat de departe si cat de profund merge fiecare dintre noi,este un aspect care tine in intregime de alegerea personala. Cum anume facem calatoria in spirala si ce harta folosim sunt aspecte care tin de libera alegere a fiecaruia dintre noi. Toate bolile necesita transformari in interiorul pacientului,pentru usurarea vindecarii,dar orice schimbare necesita si renuntare,cedare sau moartea unei parti din fiinta respectiva,fie ca este vorba de un obicei,de serviciul sau,un stil de viata,de un sistem de convingeri sau de un organ fizic.
Dr.Elisabeth Kubler-Ross descrie in cartea sa “Despre moarte si actul mortii” cinci etape ale mortii: negarea,furia,negocierea,depresia si acceptarea la care se mai adauga in actul complet al vindecarii inca 2:renasterea interioara si crearea unei noi vieti spirituale,asa cum prezinta Barbara Brennan in lucrarea “Puteri tamaduitoare”.
Este foarte important ca vindecatorul sa accepte orice etapa in care se afla pacientul si sa nu incerce sa-l scoata din acea etapa prea devreme,in afara cazului in care este obligat sa-l scoata dintr-o anumita etapa din cauza vreunui pericol fizic in care ar putea fi implicat,dar cu multa blandete. Vom trece pe rand prin fiecare etapa si vom analiza comportamentele de baza ale fiecareia.
ETAPA 1 – NEGAREA.
Nevoia de a nega ceea ce ni se pare ca ne agreseaza exista in fiecare dintre noi in anumite momente. Incercam sa fim sau sa pretindem ca putem fi “scutiti” de experientele mai dificile ale vietii. Folosim in mod instinctiv negarea datorita faptului ca ne este teama de anumite situatii pentru care , in realitate, nu suntem inca pregatiti.Credem ca nu ne putem descurca intr-o anumita situatie,sau pur si simplu nu vrem sa facem anumite lucruri.
Daca ne imbolnavim,vom folosi negarea sau cel putin negarea partiala,nu numai in prima etapa a bolii,ci si mult mai tarziu,din cand in cand.Negarea este modalitatea de aparare temporara care ne ofera timpul necesar pentru a ne pregati in vederea acceptarii a ceea ce va urma in etapele ulterioare ale vindecarii.Mai ales daca avem de urmat un tratament dur,nu vom putea vorbi despre situatia noastra decat pentru putin timp,apoi vom simti nevoia sa schimbam subiectul spre lucruri mai placute.Aceasta ne arata faptul ca exista o problema de care ne este teama sau nu suntem inca pregatiti sa o infruntam.Este necesar sa ne acceptam si sa ne acordam ragazul de care avem nevoie.Vom reusi sa vorbim despre situatia noastra in mod direct si linsitit cu unii membri ai familiei,prietenii,medicii,dar nu putem sa discutam la fel cu alte persoane.Conteaza foarte mult increderea pe care o avem in fiecare persoana care ne inconjoara si de asemenea sentimentele si starile acestor oameni in legatura cu boala noastra,fiind posibil sa reactionam de fapt la gandurile si atitudinile lor.Este intotdeauna necesar ca cei care isi asuma rolul de terapeuti sa isi examineze reactiile fata de boala unui pacient,deoarece ele pot contribui la imbunatatirea sau agravarea starii de sanatate a acestuia. Negarea este un mod de comportament absolut normal si de aceea nu trebuie sa ne judecam prea aspru pe noi insine sau pe cei care observam un asemenea comportament.Aceasta etapa apare nu numai in cazul unor boli,ci in toate domeniile vietii,scopul ei fiind acela de a impiedica sa vedem ceea c e nu suntem inca pregatiti sa vedem sau sa simtim.Este un ssitem de aparare care ne impiedica sa avem experiente prea dure.Atunci cand ne simtim capabili sa infruntam o anumita situatie,trebuie sa iesim din starea de negare,deoarece ,petermen lung ,poate fi daunatoare.Este necesar sa o depasim cu blandete si cu intelegere; pentru aceasta,este nevoie de multa iubire,atat din partea noastra,cat si din partea celor care ne inconjoara.
La rubrica “Sa cunoastem un aliment de sezon” astazi prezentam sfecla rosie.
Principalii constituenti nutritivi cunoscuti :
- -Vitaminele A,B,C,PP,
- -zaharuri din belsug;
- -K,Mg,P,Rb,Si,Fe,Cu,Br,Zn,Mn,
- -acizi aminati-asparagina,betadina,glutamina.
Proprietati si indicatii:
- -este foarte nutritiva si energetica,aperitiva,racoritoare si usor digerabila.
- -Se recomanda in anemii,demineralizatilor,nervosilor,deopotriva contra nevritelor,a tuberculozei si chiar a cancerului.Foarte folositoare in timpul epidemiilor de gripa.
- -Este contraindicata diabeticilor.
- -Se consuma in genere coapta.Dar este preferabil s-o adaugam cruda,trecuta prin razatoare fina,in salate de cruditati.Se recomanda zilnic un pahar de suc de sfecla,pur,sau intr-un amestec,vreme de 1 luna.
- -Unii o folosesc drept cafea “igienica”: curatam sfeclele,le taiem in rondele de cca.3-4 mm grosime,le punem sa se usuce la soare pe o salteade nuiele sau intr-un curent de aer,insirate ca margelele.Le prajim in cuptor,apoi le spargem si le macinam intr-o masina de cafea.Praful obtinut il pastram intr-un recipient de lemn.”Cafeaua” se imbunatateste pe masura ce se invecheste.
- -Este al doilea element vegetal apreciat pentru bogatia lui in K, dupa drojdia de bere.
- -Rosul de sfecla este un aditiv tolerat sub numarul E162.
Suplimentul nutritiv ales pentru aceasta saptamana poarta denumirea de OMEGA ESSENTIAL.
OMEGA ESSENTIAL conţine acizii graşi polinesaturaţi Omega-3, Omega-6, Omega-9 de o foarte bună calitate, extraşi din uleiul din seminţele de in. Acizii graşi polinesaturaţi de tip Omega au rolul de a menţine sănătatea şi buna funcţionare a aparatului cardiovascular, a creierului, pielii şi organelor de simţ.
ACIZII GRAŞI ESENŢIALI OMEGA
Familia acizilor graşi nesaturaţi Omega sunt denumiţi şi acizi graşi esenţiali întrucât, deşi joacă roluri importante în fiziologia organismului uman, acesta nu îi poate produce, astfel că aportul lor din alimentaţie şi din suplimente nutritive este de importanţă capitală. Acizii graşi nesaturaţi sunt de 2 tipuri: acizi graşi polinesaturaţi în care intră familia acizilor graşi Omega 3 (acidul alfa-linolenic) şi Omega 6 (acidul linolenic) şi acizii graşi mononesaturaţi reprezentaţi de Omega 9 (acidul oleic). Principala sursă de acizi graşi nesaturaţi Omega este considerat în mod tradiţional a fi peştele oceanic de tipul somonului şi tonului, însă acestea nu pot fi folosite de către vegetarieni. Uleiul de in, conţinut în capsula de Omega Essential este unic întrucât conţine toate tipurile de acizi graşi esenţiali Omega, fiind cea mai bogată sursă de Omega 3 din lume, iar raportul cantitativ Omega3:Omega 6:Omega 9 este cel optim de 3:1:1.
INDICAŢIILE UTILIZĂRII ULEIULUI DE IN
Seminţele de in au fost folosite în alimentaţie pentru prima oară de către greci şi romani şi la ora actuală sunt preţuite pentru uleiul obţinut din acestea care deţine numeroase virtuţi vindecătoare. Preparatul Omega Essential poate fi utilizat în următoarele situaţii:
- • Datorită conţinutului ridicat de Omega 3, seminţele de in sunt ideale pentru îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi a pereţilor arteriali, prevenind apariţia aterosclerozei, a infarctului miocardic, a hipertensiunii arteriale şi a accidentelor vasculare cerebrale;
- • Uleiul de in are proprietăţi antiinflamatorii, calmante şi emoliente;
- • Reprezintă un remediu excelent pentru combaterea constipaţiei şi a diferitelor boli inflamatorii intestinale de tipul rectocolitei ulcerohemoragice sau boala Crohn;
- • Oamenii de ştiinţă au descoperit că uleiul de in este util în prevenirea cancerului de colon şi de sân;
- • Ameliorează alergiile putând fi utilizat cu succes în astmul bronşic alergic;
- • Ajută pielea să fie mai sănătoasă, fiind util în psoriazis, eczeme, alergii;
- • Întăreşte sistemul imunitar;
- • La femei atenuează suferinţele produse de sindromul premenstrual şi de menopauză;
- • Administrat atât înainte cât şi în timpul sarcinii ajută la dezvoltarea normală a sistemului neurologic al bebeluşului şi previne apariţia sindromului depresiv postpartum
- • Ajută la menţinerea sănătăţii sistemului nervos şi la prevenirea bolilor degenerative cerebrale de tipul Alzheimer, Parkinson;
- • Este foarte util în prevenţia şi ameliorarea depresiilor, anxietăţii, tulburărilor de comportament la copii şi adolescenţi, îmbunătăţeşte performanţele intelectuale;
- • Este util pentru echilibrarea greutăţii corporale;
- • Joacă un rol important în menţinerea sănătăţii oculare;
- • Este recomandat sportivilor şi în mod special celor care practică sporturi de altitudine (alpinism, escaladă, schi etc.) datorită proprietăţii acizilor graşi omega 3 de a îmbunătăţi oxigenarea celulară.
COMPOZIŢIE
O capsulă de Omega Essential conţine: ulei de in 400 de mg (Omega 3-250 mg, Omega 6-75 mg şi Omega 9 75 mg)
MOD DE ADMINSTRARE
1-2 capsule de Omega Essential de 2-3 ori pe zi, înainte sau după masă cu aproximativ o jumătate de oră.
SPECIFICAŢII
O cutie de Omega Essential conţine 120 capsule×0.5g.
PERIOADA DE GARANŢIE
36 luni.
CONDIŢII DE DEPOZITARE
Se păstrează într-un loc uscat.
CERTIFICAT DE NOTIFICARE: AD – 0416/14.12.2011 eliberat de CRSP IAŞI – MINISTERUL SĂNĂTĂŢII
Nicusor Plosnita – tehnician nutritionist – Bacau , Romania ; mai multe articole in medicina naturista
Puteti audia emisiunea in fiecare LUNI, de la ora 20.00, ora Romaniei, folosind unul din player-ele favorite:
* Winamp, iTunes http://us8.listen2myradio.com:2199/tunein/tmadelen.pls
* Windows Media Player http://us8.listen2myradio.com:2199/tunein/tmadelen.asx
* Real Player http://us8.listen2myradio.com:2199/tunein/tmadelen.ram
* QuickTime http://us8.listen2myradio.com:2199/tunein/tmadelen.qtl
ca de fiecare data informatiile pretioase oferite in cadrul acestei emisiuni sunt foarte bine structurate si alese…urmand aceste indicatii viata fiecaruia se poate schimba radical in bine:)…Iti multumim pentru dedicarea ta in fomosoul nostru…al tuturor;)
Multumim dl Paulet Corneliu si va invitam sa fiti alaturi de noi. Multa sanatate si liniste sufleteasca
Vrem de la dv.,ascultatorii fideli,mai multa implicare,cu intrebari,solicitari-contributie care poate ridica mult standardul emisiunii.
Multumim pentru participarea dv. constanta!