Politichie

România a devenit membră a Grupului de Acţiune privind Medierea

stiriRomânia a devenit membră a Grupului de Acţiune privind Medierea
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat joi, 27 septembrie 2012, în marja celei de-a 67-a sesiuni a Adunării generale ONU, la un mic dejun ministerial cu şefii de delegaţii ai statelor membre ale Grupului de Acţiune privind Medierea. România a devenit, cu această ocazie, membru deplin al Grupului.
Reuniunea a fost organizată de miniştrii de externe ai Finlandei şi Turciei, state iniţiatoare ale rezoluţiei Adunării Generale a ONU pe tema întăririi rolului medierii în rezolvarea pe cale paşnică a disputelor, prevenirea şi soluţionarea conflictelor. Reuniunea a fost deschisă de preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö, şi a avut ca invitaţi principali pe adjunctul Secretarului general al ONU, Jan Eliasson, şi emisarul comun al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Ligii Statelor Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi.
Ministrul român a subliniat importanţa continuării eforturilor pentru întărirea rolului medierii ca instrument de prevenire şi soluţionare prin mijloace paşnice a conflictelor. Ideea a fost reluată şi de alţi participanţi, printre care miniştri afacerilor externe ai Suediei, Turciei, Finlandei, României, Marocului, Sloveniei, secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier.
Şeful diplomaţiei române, Titus Corlatean, a apreciat, totodată, utilitatea documentului elaborat de Departamentul pentru Afaceri Politice al ONU, în colaborare cu statele membre ONU, inclusiv România, privind „Liniile directoare pentru o mediere eficientă”.
Ministrul Titus Corlăţean a evidenţiat importanţa cooperării şi coordonării între actorii implicaţi în procesele de mediere si a prezentat o serie de propuneri concrete pentru viitor, evidenţiind faptul ca Romania îşi propune să-şi asume un rol activ în calitate de membru al Grupului. Printre altele, a propus asocierea organizaţiilor regionale şi sub-regionale, dar şi organizaţiilor neguvernamentale în activităţi de mediere, continuarea consolidării bazei normative în cadrul ONU, utilizarea medierii în contexte precum disputele pe teme de mediu, comerciale sau pentru resurse naturale. De asemenea a evocat posibilitatea creării unei baze de date, gestionată de ONU, care să permită accesul la informaţii relevante privind procesele de mediere reusite.
Informatii suplimentare
Grupul de Prieteni ai Medierii, un format de dialog şi cooperare pe tema promovării principiilor medierii ca mijloc de prevenire şi soluţionare pe cale paşnică a conflictelor, este format parte 34 de state membre ONU, printre care şi România, şi şapte organizaţii politice regionale şi ONU.

 

sursa MAE