Romani in lume

Romani in Tara Soarelui Rasare

JaponiaOare cum ar fi ca si in Romania , in statia de autobuz, calatorii sa se aseze in rand asa fel incat cel care soseste primul sa fie si cel care urca in autobuz? Sau la coborare soferul sa spuna ” Multumesc” ? Hmmm…cam ciudat pentru Romania, nu-i asa?
Ei bine…pentru cei din Japonia este ceva destul de obisnuit…
Ana Taru traieste in Japonia si este singura din Europa care, de doua luni este teacher trainee la Universitatea din Tsukuba.
Cum a ajuns Ana Taru in Japonia? Cu multa munca si respect pentru ceea ce face. A primit bursa Monbukagakusho din partea guvernului nipon. Fiind pasionata de tot ce tine de Japonia, calatorise imaginar in Tara Soarelui Rasare . A aflat despre aceasta bursa adresata profesorilor care doresc sa isi imbunatateasca sau sa isi imbogateasca metodele de predare intamplator de pe internet. Nu a ezitat mult si si-a pus in gand sa incerce si sa reuseasca. S-a înscris la concursul organizat de Ambasada Japoniei în România, a trecut examenul de limba engleză şi de limba japoneză – nivel începător – şi a fost chemată la interviu. Şi iat-o acum în Japonia, fiind admisă în Teacher Trainig Program, pe care Japonia îl desfăşoară de mai bine de 30 de ani.
A avut sansa sa calatoreasca in Paris,Viena, Praga dar nicaieri nu a vazut oameni asa interesanti de Romania in mod placut. A intalnit japonezi care au vorbit frumos despre Nadia Comaneci , legendele transilvanene sau a cunoscut un student…un student care este fan al trupei ” Taxi”.
Ana este fascinata de societatea perfect echilibrata, in care bunul simt, politetea si grija pentru ordine sunt prioritate.
Japonia shogunilor
Cea ramas din tara shogunilor? Potrivit Ana Taru, japonezii isi respecta mult traditia si o pastreaza activa in viata lor de zi cu zi, chiar daca modernul si-a pus puternic amprenta asupra societatii. Desi se intampla rar, la zile de sarbatoare, doamne imbracate in kimonouri elegante si artistic colorate inca se plimba prin parc. Lucrurile deosebite pe care le descopera in fiecare zi ii accentueaza admiratia fata de acet popor. “Amabilitatea si politetea coplesitoare a japonezilor nu constituie doar o poveste frumos urzita”
Cu totii visam…cu totii speram…insa pentru a reusi cu adevarat in viata este nevoie de multa munca, ambitia si incredere in propriile forte..
Felicitari Ana Taru!!
redactat Andrea Baciu