Politichie

Previziuni privind impactul asupra Marii Britanii ulterior ridicării restricţiilor pe piaţa britanică a muncii

ridicarea restrictiilor Marea BritanieComunicat de presă

Previziuni privind impactul  asupra Marii Britanii a mobilităţii intra-UE româneşti şi bulgare ulterior ridicării restricţiilor pe piaţa britanică a muncii

 

La 5 aprilie 2013 a fost publicat studiul Institutului Naţional pentru Cercetare Economică şi Socială (NIESR, din Marea Britanie), privind potenţialul impact asupra Marii Britanii a mobilităţii cetăţenilor din România şi Bulgaria, după ridicarea restricţiilor pe piaţa britanică a muncii, la 1 ianuarie 2014. Studiul a fost comandat şi finanţat de Ministerul britanic al afacerilor externe (Foreign and Commmonwealth Office – FCO).

Ministerul Afacerilor Externe ia notă de rezultatele acestui studiu, care confirmă evaluările instituţiilor româneşti, conform cărora speculaţiile din media britanică privind eventualitatea unei creşteri masive a mobilităţii dinspre România spre Marea Britanie sunt exagerate, fiind, în cea mai mare parte, lipsite de fundament. Astfel, concluziile studiului nu acreditează ideea, intens promovată, în ultima perioadă, de mass-media britanică, a unui aflux masiv de cetăţeni dinspre România, odată cu ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, începând cu 1 ianuarie 2014.

În egală măsură, studiul evidenţiază dificultatea realizării unei estimări numerice a viitoarei mobilităţi dinspre România şi Bulgaria, aceasta depinzând de o multitudine de factori economici, politici şi sociali din cele două ţări şi din UE. Se indică, în acelaşi timp, că Marea Britanie nu reprezintă o destinaţie predilectă pentru români şi bulgari şi că cei mai mulţi cetăţeni români şi bulgari care au dorit să migreze către Marea Britanie au făcut-o deja.

Un alt element evidenţiat în studiu este profilul cetăţenilor români şi bulgari care ajung în Marea Britanie, aceştia fiind persoane tinere, cu un nivel ridicat de competenţe profesionale, majoritatea angajaţi sau lucrători pe cont propriu, ceea ce conduce la concluzia studiului că este „puţin probabil” ca lucrătorii români să constituie o povară pentru sistemul social britanic.

Cu privire la impactul asupra serviciilor publice din Marea Britanie, se arată că efectul asupra sistemului general de asistenţă este dificil de evaluat, dar  se menţionează lipsa unui impact semnificativ asupra serviciilor de sănătate (datorită vârstei scăzute) şi eventuale efecte asupra sistemului educaţional (necesitatea de cursuri de limbă engleză pentru copii).