Politichie

Marcarea Zilei Naţiunilor Unite 2012 la Ministerul Afacerilor Externe

ministerul de afaceri externeMinisterul Afacerilor Externe organizează marţi, 23 octombrie 2012, cu începere de la orele 13.00, în Sala Gafencu, „Ziua ONU”, un eveniment de marcare a Zilei Naţiunilor Unite.

Ministrul afacerilor externe a invitat la eveniment diplomaţi de rang înalt, foşti reprezentanţi ai României la Organizaţia Naţiunilor Unite şi reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe care au contribuit sau continuă să îşi aducă aportul la crearea şi dezvoltarea ansamblului de relaţii de cooperare dintre România şi organizaţie. Printre invitaţi se numără academician Mircea Maliţa, preşedinţii celor două Comisii pentru politică externă din Parlamentul României – Mircea Geoană şi László Borbély – şefii reprezentanţelor instituţiilor specializate din Sistemul ONU la Bucureşti, foşti diplomaţi români de marcă, cu contribuţii substanţiale la activitatea României în cadrul ONU, personalităţi din mediul academic, reprezentanţi ai organizaţiilor de tineret din România la reuniunile tematice organizate sub egida Naţiunilor Unite.

Evenimentul va prilejui o serie de alocuţiuni, prezentări şi schimburi de opinii pe marginea principalelor repere ale participării României la activităţile ONU, cu accent atât pe dimensiunea istorică a colaborării dintre cele două părţi, cât şi pe contextul actual şi perspectivele acesteia. De asemenea, reprezentanţii instituţiilor specializate din Sistemul Naţiunilor Unite vor evoca principalele activităţi desfăşurate în România, de-a lungul celor 42 de ani de prezenţă instituţională a ONU în ţara noastră.

Informaţii de presă

Ziua Naţiunilor Unite este sărbătorită, anual, la 24 octombrie, organizaţia globală şi statele membre marcând astfel intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Naţiunilor Unite.

Carta reprezintă instrumentul pe baza căruia a fost creată Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Este o convenţie internaţională, care stabileşte drepturile şi obligaţiile statelor membre, precum şi procedurile care reglementează funcţionarea organizaţiei. Enumeră prevederile pe baza cărora au fost create organele ONU şi cuprinde principiile majore ale relaţiilor internaţionale, cum ar fi egalitatea suverană între State, sau interzicerea recurgerii la forţă.

Preambulul Cartei Naţiunilor Unite evocă idealurile şi obiectivele comune ale naţiunilor ale căror guverne s-au reunit pentru a forma Organizaţia Naţiunilor Unite. Carta a fost semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanţii a 50 de state participante la Conferinţa de la San Francisco (SUA) şi a intrat în vigoare la 24 octombrie, în acelaşi an.

Informaţiile au fost preluate de pe pagina web a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Ministerul Afacerilor Externe organizează marţi, 23 octombrie 2012, ora 13.00, în Sala Gafencu, „Ziua ONU”, un eveniment de marcare a Zilei Naţiunilor Unite.

Jurnaliştii care doresc să participe la eveniment sunt rugaţi să confirme la adresa [email protected].

 

comunicat MAE