Educatia in scoala Britanica este recunoscuta in toata lumea pentru calitatea sa.
K-12 si Educatia Primara in England, Wales si Northern Ireland | ||
Prin lege, toti copii intre varsta de 5 ani si 16 ani ,trebuie sa mearga la scoala pentru educatie. Marea Britaniea introdus National Curriculum in 1992 si toti scolarii sunt obligatii sa urmeze studiile pana la varsta de 16 ani. Scolile private sau indepedente nu sunt obligate prin lege de a urma sistemul public.National Curriculum este impartit in 4 stagii:’
Cele mai importante subiecte pt National Curriculum sunt : Limba engleza, matematica si stinte. Subiecte de baza sunt design si technologie, technologia de informatie si comunicatii, istorie si geografie, limbi straine moderne,muzica, arta si design, educatie fizica, educatie religioasa sau cetateneasca. Irlanda de Nord are un sistem de invatamant similar ,dar scolile din Irlanda au voie sa adauge elemente noi la National Curriculum, in functie de nevoile scolarilor si situatiei existente. Curriculumul de asemenea poate include limba irlandeza in Irlanda sau Welsh in zonele respective. Dupa 5 ani de educatie secundara, studentii-scolarii trec prin examene cu subiecte la nivelul de General Certificate of Secondary Education (GCSE). GCSE este un examen cu un singur subiect, examinat de un consiliu scolar indepedent.Studentii in mod normal aleg pana la 10 subiecte ( nu este limita minima sau maxima – in schimb cat mai multe subiecte face impresie si ajuta) Dupa luarea examenului GCSE, studentii poate renunta la a continua educatia. In mod firesc se alege a continua studiile prin a se inscrie la Colleges sau la un nivel mai avansat,examene A-Level ( Advanced Level) care sunt necesare pt inregistrare intr-o universitate din UK. National Curriculm pt varstele 14-19 ani este in contiunua schimbare din 2004. Pt a afla mai multe viziteaza Departamentul Pentru Educatie si Profesie (in limba engleza)14 – 19 Gateway . |
For additional information on the curriculum for K-12 schools in England, Wales and Northern Ireland, visit the following resourcesPentru mai multe informatii despre curriculum K-12 din England, Wales si Northern Ireland viziteaza linkurile de mai jos ( limba engleza) :
Curriculum din Scotia este putin diferit fata de scolile K-12 din England, Wales si Northern Ireland. Mai multe explicati se pot gasi aici ( limba engleza) Scottish Curriculum for K-12 Schools. |
Scolile independente (private) din Marea Britanie sunt renumite in intreaga lume pentru conditiile excelente pe care le ofera. Exista o mare varietate de scoli in Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord, care accepta elevi incepand cu prima varsta scolara (5 ani) si pana la 18 ani.Dupa ce a trecut prin sistemul scolar privat din Marea Britanie, un copil nu numai ca va fi beneficiat de una dintre cele mai bune experiente educationale din lume, dar va fi si un bun vorbitor de limba engleza.
CE TREBUIE SA FAC DACA VREAU SA GASESC O SCOALA?
Puteti incepe cautarea cu ISC (Independent Schools Council) Serviciul de Informatii al Consiliului Scolilor Private, care dispune de o cuprinzatoare baza de date despre scolile membre la adresa:www.isc.co.uk. Alte site-uri utile sunt
www.isbi.com siwww.boardingschools.hobsons.com British Accreditation Council (BAC) – Consiliul de Acreditare Britanic, www.the-bac.org – administreaza o baza de date referitoare la colegiile tutoriale private, iar Conferinta Internationala pentru Invatamantul Vocational Privat (Conference for Independent Further Education ) va faciliteaza accesul, de pe site-ul sau, la colegiile membre:www.getthegrade.co.uk
EXISTA POSIBILITATEA DE A COMPARA PERFORMANTA SCOLILOR?
Pentru rezultatele scolare si alti indicatori ai performantei unei scoli, puteti gasi Tabele de performanta
VIZITAREA SCOLILOR
Parintii, unul sau amandoi, trebuie sa viziteze scoala. Este recomandabil sa faca acest lucru impreuna cu copilul in cauza, pentru a vedea cum reactioneaza acesta la atmosfera din scoala. Trebuie sa va asigurati ca el/ea se va simti bine in scoala respectiva.
LUCRURI CE TREBUIE AVUTE IN VEDERE ATUNCI CAND VIZITATI O SCOALA:
Inainte de a vizita scoala, cititi cu atentie prospectul ei, dar nu uitati ca acesta reprezinta principalul document de promovare al scolii si, ca atare, el va transmite impresia pe care scoala vrea sa o lase.
Intrebati daca exista costuri ascunse: unele scoli includ toate costurile in taxe, dar altele – nu.
Incercati sa vizitati scoala atunci cand sunt cursuri (nu in vacante) si cand sunt ore in plina desfasurare.
Incercati sa stati de vorba cu elevi ai scolii, fara ca directorul sau vreunul dintre profesori sa fie de fata. Majoritatea scolilor nu au nimic impotriva acestui lucru.
Trebuie sa stiti foarte bine ce fel de disciplina doriti. Asigurati-va ca in scoala exista acel echilibru intre comportamentul formal si cel informal care corespunde opiniilor dumneavoastra.
Rezultatele obtinute la examene nu reprezinta totul si ele nu constituie neaparat cea mai buna modalitate de a aprecia performanta unei scoli. Asigurati-va ca alegeti scoala cea mai potrivita aptitudinilor copilului dumneavoastra.
Informati-va in legatura cu felul in care scoala intelege sa pastreze legatura cu parintii. Parintii trebuie sa primeasca informatii in mod regulat si trebuie sa stie ce canale pot folosi, daca sunt ingrijorati de vreun aspect sau altul.
Invatamantul profesional din Marea Britanie, cunoscut adesea ca invatamant vocational, inseamna cursuri practice predate intr-un colegiu fie pentru a urma ulterior cursuri universitare, fie pentru a obtine o calificare profesionala de sine statatoare.
Calificarile vocationale oferite de Marea Britanie se numara printre cele mai larg recunoscute in lume. Ele se pot obtine in domenii importante cum ar fi afacerile, informatica, ingineria, arta si design-ul, dar nu trebuie sa uitam optiuni precum industria hoteliera, catering-ul, turismul si moda. Printre exemple, amintim diploma oferita de Chartered Institute of Marketing sau calificarile oferite deAsociatia Contabililor Profesionisti (ACCA – Association of Chartered Certified Accountants). Studiile vocationale pot fi urmate la colegii tutoriale, institutii de invatamant vocational si institutii de invatamant superior.
Aceste calificari tind sa fie mai degraba legate de practica locului de munca decat academice. Ele te pot ajuta sa progresezi in cariera curenta, iti pot deschide perspectiva unei noi cariere sau te pot ajuta sa abordezi studii universitare. In Marea Britanie, studiile vocationale presupun adesea legaturi stranse intre institutiile de invatamant si industrie. Prin aceasta, se asigura permanenta aplicabilitate a acestor calificari in activitatea de productie.
Cursurile din acest sector educational tind sa fie extrem de flexibile. Multe dintre ele nu pun conditii de admitere speciale, astfel incat, indiferent de calificarile pe care le aveti in prezent, veti putea oricand gasi un curs care sa va permita sa”puneti un picior” pe scara educationala. Unele dintre aceste cursuri raspund conditiilor de admitere in universitati, ceea ce va permite sa adaugati deprinderilor practice si cunostinte academice.
Cursurile vocationale presupun ore de teorie, lucrari scrise, activitati de proiect si activitate practica. Numarul elevilor dintr-o clasa este relativ mic, ceea ce face ca elevii sa beneficieze de atentie individuala sporita. Exista evaluari continue ale cursului si examene.
In Marea Britanie exista organisme profesionale pentru toate meseriile si profesiile. Pentru a fi admis intr-un organism profesional, trebuie sa ai, de regula, un anumit nivel de calificare profesionala sau, uneori, sa sustii un anumit examen. Anumite profesii, cum ar fi arhitectura, medicina si dreptul, pot fi practicate doar de persoane care au obtinut calificarile necesare. Institutiile de invatamant in care se studiaza aceste domenii sunt in masura sa stie ce calificari sunt necesare pentru a obtine drept de practica din partea organismului profesional de resort.
Multe dintre programele oferite de institutii britanice pot fi acum urmate prin invatamant la distanta. Utilizand metode moderne si variate, invatamantul la distanta va ofera posibilitatea de a avea acces la educatie britanica, cu tot prestigiul si reputatia de care se bucura aceasta, dar cu niste costuri mult mai mici decat daca ati frecventa un colegiu sau o universitate.
CE SE POATE STUDIA?
Cursuri pentru GCSE sau Scottish Standard Grades (examene ce se sustin la varsta de 16 ani)
Cursuri perntru A-levels sau Scottish Highers (examenele de absolvire a liceului, care se sustin la varsta de 18 ani)
Cursuri de Higher National Certificate (HNC) sau Higher National Diploma (HND)(ambele sunt programe preuniversitare, ultimul fiind echivalent cu studiile universitare de scurta durata (colegiu) din Romania)
Programe universitare
Programe de Masterat
MBA (Master of Business Administration)
PhD (cercetare) – mai putin obisnuit
CAT DUREAZA CURSURILE?
Majoritatea programelor sunt foarte flexibile, asa incat va puteti alege propriul ritm de studiu.Durata minima a unui program universitar este de trei ani, dar unele programe se pot intinde pe durata a opt ani. Studentii care urmeaza programe postuniversitare incheie de regula studiile in minimum doi ani sau maximum cinci.
CINE OFERA CURSURILE?
Institutiile care ofera programe la distanta sunt la fel de numeroase ca si programele insesi. Exista patru furnizori principali si peste cincizeci de universitati care administreaza programe de invatamant la distanta.
PRINCIPALII FURNIZORI DE CURSURI
Programul extern al Universitatii din Londra
Cursuri: programe ale Universitatii din Londra
Caracteristici: atat calificarile pentru studentii interni cat si cele pentru studentii externi sunt oferite la aceleasi standarde. Pentru unele cursuri este nevoie ca studentul sa petreaca o scurta perioada de timp sau sa urmeze niste cursuri in Londra.
National Extension College (NEC)
Cursuri: programe universitare, cursuri pentru examenele de nivel A, cursuri pentru examenele GCSE, cursuri vocationale si profesionale.
Caracteristici: toate cursurile sunt acreditate de organismul care reglementeaza standardele in domeniul invatamantului la distanta – Open and Distance Learning Quality Council (ODLQC). Inscrierile se pot face oricand.
The Open Learning Foundation (OLF)
Cursuri: programe universitare de tip Honours, Higher National Diploma si Higher National Certificate, precum si MBA.
Caracteristici: cele 40 de universitati si institutii membre acorda propriile lor calificari, utilizand materiale OFL.
Incorporeaza si International Centre for Distance Learning (ICDL) –Centrul International de Invatamant la Distanta
Cursuri: programe universitare, postuniversitare si de pregatire profesionala
Caracteristici: studentii trebuie sa locuiasca in Marea Britanie sau Uniunea Europeana in momentul inceperii cursului,dar unele programe sunt oferite in Singapore si Europa Centrala si Rasariteana in parteneriat cu organizatii locale. In Romania, partenerul oficial al Open University este CODECS (Centre for Open Distance Education for a Civil Society)
DE RETINUT, ATUNCI CAND ALEGETI CURSUL:
Sunt mai multe universitatile care ofera acelasi program? Daca da, comparati continutul programului si modalitatile de studiu.
Care este continutul programului? Raspunde el asteptarilor dumneavoastra?
Este inclus in program si un element rezidential, care sa presupuna nevoia de a va deplasa in Marea Britanie?
Vreti sa studiati singur sau sa beneficiati de sfaturi si suport?
Cine acorda calificarile?
Este calificarea respectiva recunoscuta de guvern sau de un orgnism profesional?
Cat va costa cursul?
Cat va dura cursul?
Ce fel de materiale de curs se ofera – carti, casete video, casete audio? Implica acestea costuri suplimentare?
Care sunt conditiile de admitere?
Ce procent din program este evaluat prin verificari continue?
Cate examene va trebui sa sustineti si unde vor avea loc acestea?
Exista posibilitatea de a va transfera ca student intern la un colegiu/o universitate in momentul in care ati parcurs o parte din program?
Mihai Copaceanu a absolvit un masterat in domeniul adictiilor in cadrul King’s College London, unde a avut drept mentori psihiatri si psihologi – experti ai Institutului de Psihiatrie din capitala Marii Britanii. Perioada 2008 – 2009 a petrecut-o tot in Anglia, studiind la Universitatea din Oxford, timp in care a publicat chiar si o carte.
Pingback: My Homepage