Romani in lume

Florin Piersic pur si simplu magic

Florin Piersic pur si siflorin_piersicmplu magic

Duminica, 14 septembrie 2014 Florin Piersic a ajuns in  teatrul din Leicester square- Londra, unde timp de 90 de minute ne-a impartasit din extraordinarele sale amintiri.

Ultimul eveniment din acest an din seria “Povești spuse-n românește” producator Claudia Carlig  l-a adus la Londra pe Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori români.

Ne-a povestiti cu lacrimi in ochi despre parintii sai, multa iubita sa surioara Lucica, despre mama sa pe care o adora. Ne-a mai vorbit despre  admiterea la Academia de Teatru si filme jucate, inceputurile lui de tanar actor. Emotiile pe care le-avut jucand alaturi de mari actorii ai vremii,  scriitori buni prieteni. Am vizionat scurte secvente din filmografia sa, l-am ascultat cantand, l-am vazut emotionat recitind poezia lui Adrian Paunescu- Ruga pentru parinti.

Am ras, am calatorit in timp alaturi de el.

Pe scena a urcat un barbat frumos, puternic, optimist, cu o memorie extraordinara, pasional, plin de viata. Fascinat de femei. Un barbat complex langa care timpul efectiv zboara.

Florin Piersic si-a pus amprenta pe copilaria si adolescenta mea. In fiecare noapte de Revelion, cand toata lumea manca, dansa, chiuia  eu ascultam “Visul unei nopti de iarna!”

Il ascultam pe Florin Piersic intr-un rol atat de romantic si plin de optimism impreuna cu dna Rodica Mandache.

Micuta scriitoare din mine, visa cu ochii deschisi la: “Visul unei nopti de iarna” unde dragostea intotdeauna invinge.

Florin Piersic, caruia nu-i place sa i se spuna “maestre” asa ca ii voi respecta dorinta, ne-a povestit diferite intamplari amuzante din turneele sale dar si despre faptul ca Teatrul din Cluj ii poarta nuMaddie Ancutamele ” Florin Piersic” si de asemenea exista un timbru care are chipul sau.

Chipul si vocea sa adesea s-au cutremurat sub influenta emotiilor de care era strabatut.

El ar fi povestit continu si eu l-as fi ascultat fara sa-mi dezlipesc privirea de la el.

Dupa ce spectacolul s-a terminat a urmat o sesiune de autografe. Florin Piersic a semnat pentru fiecare persoana prezenta autografe si a facut fotografii cu toti cei care au vrut sa aiba o amintire cu el.

Am vorbit cateva minute cu el. M-a privit direct in ochi si m-a intrebat: “Spune-mi: Ti-a placut?. Raspunsul meu a fost ferm si imediat. Intreaga lui putere si-o ia din noi, ascultatori, spectactorii sai.

Florin Piersic este o legenda vie a neamului romanesc. Am aceeasi tristete pe care a avut-o si el. S-a bucurat ca teatrul din Cluj Napoca ii poarta numele, desi el spune ca aceasta onoare a venit putin cam tarziu si nu mai are timp sa se bucure de acest lucru.

Iar acest lucru poate fi extins cand vorbim despre toti artistii romani, pictori, scriitori. Unii au murit in saracie, altii singuri si uitati, desi ani de zile ei ne-au bucurat sufletele.

Asta este un pacat de care ne facem vinovati.

Dupa ce nu mai sunt, presa, televiziunile scot imagini din arhiva, comentam, ne amintim, cautam pe youtube filme, muzica etc.

Hai sa ne bucuram si sa-i aplaudam la scena deschisa azi, acum. Nu maine.. maine poate fi prea tarziu.

Daca m-ai intreba ce fac acum ti-as spune: Ascult teatru radiofonic: “Visul unei nopti de iarna”

Te invit sa o faci si tu. Bucura-te de frumoasa piesa scrisa de Tudor Musatescu in care joaca minunatul Florin Piersic, Rodica Mandache, Adela Marculescu, Margareta Pogonat.

Va invit la teatru in numele sau. Ne-a spus sa-l cautam, sa-l chemam si el o sa vina.

Va invit dragi romani din Romania la teatru. In tara sunt actori minunati. Bucurati-va de talentul si pasiunea lor. Azi, acum.. nu maine.

Fa-ti o bucurie!

Si voi incheia:  “Eu nu ma cert cu nimeni pentru ca nu am timp sa ma impac” mi-a placut foarte mult acest gand povestit de Florin Piersic. “Florin Piersic.. pur si simplu!”. Florin Piersic ..pur si simplu magic.!

In februarie 2015 Florin Piersic Jr, vine sa joace pentru noi in Londra. 🙂

Maddie AncutaFlorin Piersic

A jucat in foarte multe piese de Teatru:

  • Act venețian
  • Zbor deasupra unui cuib de cuci
  • Gaițele
  • Logodnicele aterizează la Paris
  • Oameni și șoareci
  • Străini în noapte
  • Cartea lui Iovita
  • Dulcea pasăre a tinereții

Heidelberg-ul de alta data

Filomgrafie:

Teatru radiofonic:

  • Visul unei nopți de iarnă
  • Ultima haltă în paradis