Arta de a fi TU

Femeile puse la colt si batute

violenta impotriva femeiFemeile puse la colt si batute

In dimineata asta am frunzarit putin presa romaneasca. Recunosc ca nu o fac foarte des. Aproximativ din orice ziar, jurnal, revista pe care il deschid ma napadeste un “dus” plin de informatii legat de viata persoanelor publice: cine, unde, cand cum a facut-o, o armata bine platita de psihologi care iau viata acestor persoane la puricat cum stiu ei mai bine, desi este absolut neprofesional sa incepi sa analizezi o persoana doar pe baza unor  imagini sau informatii venite pe canale neoficiale, mai citesc despre coruptie, saracie, bani furati,  violuri, abuzuri ale sistemului.

Trist nu?

De doua zile cap de afis este Alexandra Stan. Toti bloggeri scriu despre Alexandra Stan. Ce usurare pentru cei care sunt in pana de subiecte. Asa un subiect gras picat absolut din cer.

Nu o sa scriu despre ce s-a tot comentat pana acum. Am vazut din cateva comentarii ca unii se intrebau ce fel de vedeta este, altii ca pana la acest eveniment nu stiau de ea.

Personal stiu o singura piesa Mr. Saxobeat, pe care din cand  in cand o aud si la sala de gym.

Alexandra Stan este in primul rand om. Este o femeie agresata, abuzata de mai bine de un an de zile.

Am “citit” voci care o acuza tot pe ea, ca a acceptat aceasta situatie.

Toata lumea arata cu degetul absolut terifiata: “Ai vazut ce a patit? Este posibil asa ceva? Cum se poate? Vaaaaiiii!!!”

Toata lumea parca acum descopera ca exista abuz si violenta asupra femei.

Eu sunt sincera. Nu cunosc afacerile lor interne si sunt convinsa ca nici unul dintre cei care au scris si scriu nu stiu adevarul dintre cei doi, dar este atat de placut sa comentam si sa dam cu presupusul.

Adevarul il cunosc doar cele doua persoane implicate. Noi acum chibitam pe marginea subiectului.

Cat este de talentata sau nu iar nu stiu. Dar stiu sigur ca este o femeie care munceste mult. Nu are o viata simpla, dar are visuri, sperante, ambitii.

Nu cunosc politica casei de productie si nici nu-l cunosc pe  Marcel Prodan (pregatire, statut etc), daca este “peste” sau nu. Oricum pare un barbat care traieste pe carca  Alexandrei.

Din pacate nu  este nici primul si nici ultimul care o face.

Nu conteaza numele: Alexandra Stan, Maria, Ioana, Madi, Cristina,, etc

Conteaza doar statutul: femeie abuzata.

In Romania abuzurile pleaca de sus, de la Guvern. Gasim abuzuri in sistemul de sanatate, in scoli, in Administratia Financiara sau cand ne ducem la magazin sa cumparam ceva si constatam acasa ca am fost pacaliti, in piata, pe strada.

Ma intreb daca eu eram Alexandra sau Maria, femeie abuzata de sot, iubit, amant, partener, patron, sef unde as fi putut sa ma duc?

Ce institutie din Romania ofera sprijin femeilor abuzate?

Imi permit sa vomit putin acum, trebuie sa o fac.

Stiu ca sunt cateva ONG-uri care primesc sume mari pentru campanii impotriva abuzurilor asupra femeii. Afise mari si frumoase, campanii publicitare, milioane de euro aruncati in stanga sin indreapta. Asta este Romania. Campanie de imagine. Bani pe care ii spala statul. In realitate cate cazuri rezolva ei? Unde sunt aceste institutii care ofera ajutor persoanelor abuzate, unde sunt consilierii, ce face politia?

Femeile in Romania nu au de ales.

Unde sa se duca? La cine sa apeleze? Cui sa ceara ajutor? Fotografiilor din campaniile publicitare?

Alexandra Stan este un caz puternic mediatizat.

Dar in realitate sunt sute de mii de femei in situatia ei, care indura tacut, cu buzele stranse, plangand, aparandu-si copilasii de violenta unor gunoaie de oameni. Nu-i pot numi barbati si nu ii pot numi animale. Cunosc destul de bine atat barbatii si animalele.

Toata presa arata informatii, poze, stiri si se vorbeste doar despre Alexandra.

Agresorul este arestat? Politia s-a autosesizat? Insitutiile de protectie a femeii au luat masuri? Alexandra este consiliata?

Raul s-a produs, este evident, nu stiu de ce tot se arata cu degetul spre el.

Dar face cineva ceva ca sa indrepte acest rau?

O femeie abuzata in Londra, suna la politie. Politia vine, il aresteaza pe agresor, il scoate din casa. El este evacuat, femeia este pusa sub protectie. Chiar daca casa este a lui. Nu femeia este cea care pleaca taras cu copiii dupa ea.

Agresorul este arestat. Femeia si copii sut protejati, adica victimele. Intervin serviciile sociale care o salveaza pe ea si copii daca este cazul. Exista servici de urgenta 24 de ore din 24, consilieri, psihologi.

Violenta exista peste tot, oameni violenti exista peste tot nu conteaza nivelul social, educational, financiar.

Asta este limpede.

Adevarata problema care se ridica este ce face sociatatea civila pentru a preintampina astfel de cazuri, cum rezolva aceste probleme, femeia abuzata la cine se duce sa ceara protectie? Cine o ajuta, unde fuge sa se protejeze, cine o apara pe ea sau copilasii ei daca este cazul?

Astea sunt intrebarile care trebuie sa fie scrise cu litere de o schioapa pe toate ziarele, jurnalele, canalele de stiri.

Nu trebuie sa analizam si sa comentam viata Alexandrei, de ce a acceptat sau nu.

Vorbim despre violenta, agresiune, abuzuri si ce solutii exista.

Nu voi folosi fotografia Alexandrei Stan.. nu vreau sa abuzez si eu de imaginea ei.

Alexandra Stan nu este prima persoana celebra care este victima unui barbat. Sunt zeci de exemple internationale. Rihanna este primul nume care imi vine in minte.

Primul lucru pe care l-am invatat ca si consilier este sa respecti intimitatea persoanei, sa nu abuzezi de situatia ei, sa nu-i faci mai mult rau decat i s-a facut.

S-a intrebat totusi cineva cum se simte Alexandra in situatia asta? O femeie care este ravasita emotional si chiar nu poate gandi limpede.

Probabil ca in timp vor mai aparea astfel de cazuri. Este momentul sa se schimbe ceva. Nu exista nici un fel de motiv sau justificare sa abuzezi de cineva, sa controlezi pe cineva cu pumnii. Nici macar intr-un animal nu trebuie sa dai.

Cine o protejeaza pe ea de toata abuzurile la care este supusa acum????

Cat este de greu pentru o femeie, orice femeie sa recunoasca, sa admita ca este abuzata, cu atat mai mult o femeie aflata in pozitia ei.

Tanara, frumoasa, talentat, celebra.

Se da share fotografiilor cu ea, umilita, maltrata, abuzata, violata sufleteste fara sa gandim cum simte ea cand se vede peste tot. Cum se va simti in viitor.

Are nevoie doar de  protectie, liniste si ajutor.

pentru voi din Londra

Maddie Ancuta

mai multe articole in Arta de a Fi tu!

 

 

1 comment

  1. Pingback: Spune NU abuzurilor. Say NO to abuse - Radio Catch22 London

Comments are closed.