Arta de a fi TU

Experienta londoneza-invins sau invingator

oameni de succes

Experienta londoneza-invins sau invingator. Cum sa ma motivez?

Este o intrebare doar a elevilor din scoala primara, liceu sau a studentilor?

Eu cred ca nu. Tot timpul invatam, dam teste, suntem evaluati; vrem sa avansam si atunci ne pregatim pentru examenul de promovare.

Vrem sa facem scoala de soferi sau vrem sa invatam,  ca sa invatam cum  sa ne ajutam copiii.

Am terminat o o facultate in Romania. Eu ca si multi altii.

Incepand cu septembrie anul trecut ..am ajuns sa fiu studenta din nou dar,  in Londra.

Ador sistemul de predare si invatare englezesc. Nu esti obligat sa inveti pe de rost capitole intregi, desi ai tone de carti de citit. Nici un profesor nu trece mai departe pana nu se asigura ca ce a spus el s-a inteles foarte bine.

Cateodata imi privesc profesorii si ii admir pentru rabdarea de a explica poate de 3-4 ori acelasi lucru, in aceeasi ora, doar ca a vazut o fata lunga in fata lui care arata clar ca studentul respectiv nu a inteles nimic.

Am stat si eu o singura data.. langa unul dintre profesorii mei, si vreau sa va spun ca orice spranceana care arata nedumerirea se vede perfect.

Faptul ca profesorii mei sunt cadre medicale si psihologi este un motiv in plus pentru a ma simti extrem de norocoasa.

Stiu perfect cum functioneaza organismul uman, stiu perfect cum functioneaza creierul si care sunt efectele stressului.

Asa ca de fiecare data cand ei simteau ca suntem pe punctul de a claca, reuseau sa ne remotiveze si sa ne aduca in pozitia de invingator.

Sunt pe punctul de  a termina anul in care am facut doi ani de studii intr-unul singur. A fost absolut terbil de greu. Adesea ma simteam ca un soldat spartan: Rezisti sau Mori! Nu exista decat invingatori sau invinsi.

Am invatat multe.. dar ce a fost mai important a fost ca am invatat sa invat.

Majoritatea dintre noi gasim foarte greu sa mentinem nivelul de motivatie pentru o perioada mai lunga. Stim asta ca se intampla.

Pornim cu idealuri inalte si muncim din greu primele saptamani. Dupa care avem o saptamana proasta sau ne pierdem increderea, ambitia si totul incepe sa se prabuseasca.

Va povestesc acum teoria psihologica  despre  motivatie (Locke, 1968), care sugereaza sapte puncte pentu a-ti mentine motivatia:

1. Trebuie sa-ti stabilesti scopul (unde vrei sa ajungi) care este greu, dar nu imposibil de atins.

2.Este necesar sa -ti subliniezi responsabilitatea fata de tine si ca vei face tot ce este posibil pentru a-ti indeplini scopul.  Este bine sa spui si celor din jurul tau despre proiectul tau, ca sa te sustina, sa te incurajeze, sa-ti ridice moralul atunci cand  esti pe punctul de a renunta.

3. Trebuie sa te concentrezi pe “tinta ” pe care vrei sa o atingi pe o perioada scurta de timp. De exemplu: vreau sa terminul anul I cu nota maxima. Poate fi greu de indeplinit.. dar este mult mai usor sa spui, vreau sa iau nota maxima la urmatorul test. Rezultatul pozitiv te va incuraja si motiva pentru examenul final. Foloseste termenele limita, cat mai scurte si usor de atins.

4.  Trebuie sa-ti clarifici foarte bine ce doresti sa indeplinesti. Nu sa spui,  de exemplu:” Vreau sa fac bine la matematica”. Vreau sa iau 10 la matemtica de exemplu sau la eseu sa iau distinction. Tinta ta trebuie sa fie clara, ca sa poate fi usor de urmarit si de masurat rezultatul final.

5.Este foarte  important sa obti feedback legat de note, evolutia ta legat de atingerea scopului ( discuti cu profesorii, parintii sau prietenii)

6. De fiecare data cand obti rezultatul pe care l-ai dorit,  bucura-te, sarbatoreste si ridica putin stacheta nivelului la care ai ajuns. Este un pas inainte catre tinta propusa.

7 . Si cel mai important! Stiu ca romanii din pacate au o problema cu asta. Invata din greseli. Fii sincer cu tine legat de motivul pentru care ai luat nota mica sau ai ratat examenul.

Sa uitam cu desavarsire expresia: Am avut ghinion!

Incercarile de a te motiva singur folosind cele sapte puncte expuse mai sus sunt calea sigura catre succes.

Daca iti planifici foarte bine ce doresti sa faci, pe termene scurte, obtii feedback de la cei din jur, dar tinta ta este imposibil de atins, atunci mai mult ca sigur ca nivelul tau motivational in loc sa creasca se va reduce.

La ora de psihologie, profesoara ne-a intrebat: “Cum va simtiti? Absolut toti am spus: foarte obositi. O colega a spus: In urma cu trei saptamani am vrut sa renunt”. Unii chiar au renuntat..

La care ea ne-a spus pe scurt povestea vietii ei. Este o femeie de culoare, foarte inteligenta, foarte motivata si foarte motivanta, extrem de pozitiva si energica.

La 17 ani a nascut primul ei copil. Dar s-a dus la scoala, s-a dus la Universitate. Nu avea bani sa si plateasca chiria sau sa manace si sa fie si satula. A predat engleza, geografie, matematica . A facut diferite munci pentru a-si putea permite sa termine facultatea de psihologie.

A dat diferite examene, teste. A continuat sa invete, sa se perfectioneze, sa fie sigura pe ea, sa fie determinata si mai ales a invatat din greseli.

Un alt exemplu sunt sportivii…

Suntem inconjurati de oameni care zilnic ne dau exemple de reusita. De ce reusesc? Pentru ca sunt motivati. Cineva tot timpul ii incurajeaza sa-si atinga visul.

Renunta la “prietenii” care te demotiveaza. Nu merita sa-ti strici viata din cauza lor.

Aplica in viata ce inveti, ce citesti.

Motivatia este cea care te ajuta sa ai un job bun, sa ai o cariera frumoasa, sa iti faci o familie, sa faci inconjurul lumii. Important este sa stii ce vrei si cu pasi martunti dar siguri, sa-ti atingi scopul.

Sunt multi oameni de succes pe care ii admiram, nu-i asa?

Dar in spatele succesului lor se afla foarte multa munca. In spatele muncii se afla motivatia. Cand ai uitat motivul.. esecul este consecinta imediat.

Nu uita sa-ti vizualizezi scopul

Englezul spune tot timpul “time management”. Adica planificare.

Dar cum sa ne planificam, vom discuta maine. Creierul nostru  are nevoie de relaxare:)

O zi frumoasa si succes!

mai multe articole in Arta de a fi Tu!

Maddie Ancuta

Londra