Politichie

Convocarea la MAE a ambasadorului Ungariei la Bucureşti

MAEConvocarea la MAE a ambasadorului Ungariei la Bucureşti

 Urmare a deciziei ministrului român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, la 6 februarie, secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba , l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oscar Fuzes, la sediul MAE, pe subiectul recentelor declaraţii făcute de  secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth cu privire la arborarea aşa-zisului drapel al “Ţinutului Secuiesc” şi presupusele „agresiuni simbolice” la care ar fi supusă minoritatea maghiară în România.

 Secretarul de stat George Ciamba i-a transmis ambasadorului Ungariei preocuparea faţă de declaraţiile şi demersul lansat de secretarul de stat în MAE ungar Zsolt Nemeth şi a informat că partea română nu acceptă şi nu va accepta astfel de declaraţii şi demersuri. A solicitat în termeni fermi părţii ungare stoparea iniţiativelor de acest gen, condamnând afirmaţiile oficialilor ungari care induc percepţia greşită a nerespectării de către România a normelor şi standardelor internaţionale în materie de protecţie a minorităţilor naţionale, în condiţiile în care modelul românesc de protecţie a drepturilor minorităţilor este apreciat pe plan internaţional şi european. În context, a subliniat şi caracterul inacceptabil  al termenilor folosiţi în declaraţiile oficialilor ungari – „agresiuni simbolice” sau „războiul steagurilor” – precum şi tonalitatea didactică a acestora, chestiuni care nu îşi au locul în raporturile bilaterale româno-ungare.

 Oficialul român a apreciat ca regretabile declaraţiile din spaţiul public ale oficialului ungar şi că astfel de acţiuni contravin flagrant relaţiilor de Parteneriat Strategic şi bună vecinătate dintre cele două ţări. A reamintit, în context, comunitatea de valori pe care România şi Ungaria o împărtăşesc ca state membre ale Uniunii Europene şi ca parteneri strategici, fundamentată pe protecţia drepturilor omului şi a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. Partea română dezaprobă orice declaraţii care ar incita la măsuri care contravin cadrului legal din România. A transmis regretul că şi prin participarea secretarului de stat din MAE ungar, Zsolt Nemeth, la ceremonia organizată de Primăria Sectorului 20 al Budapestei, partea ungară a transmis un semnal de asumare a acestei poziţii. 

 

Ambasadorul Ungariei a luat notă de aspectele prezentate, arătând că va transmite autorităţilor de la Budapesta toate elementele demersului românesc.