Breaking News

Cetatean roman rapit in Burkina Faso

      Cetatean roman rapit in Burkina Faso                                                                                                       5 aprilie 2015

 

Referitor la situaţia cetăţeanului român care a fost răpit de un grup de persoane înarmate, la data de 4 aprilie 2015, în Burkina Faso, vă transmitem următoarele informatii suplimentare:


Celula de criză convocată de ministrul afacerilor externe a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri și al nopții, fiind în contact cu autoritățile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune. De asemenea, suntem în contact cu autoritățile franceze.

Totodată, Celula de Criză a MAE a informat familia cetățeanului român și menține o legătură permanentă cu aceasta.  În continuare, la nivelul Structurii operative a MAE, activată de ministrul afacerilor externe, se întreprind demersuri complexe în vederea gestionării acestui caz.

MAE face, de asemenea, următoarele precizări suplimentare:

Cetăţeanul român făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere.

 Potrivit informaţiilor obţinute de la compania de exploatare minieră în cadrul căreia cetăţeanul român activa, acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri.

Conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile  din Burkina Faso,  care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor.

De asemenea, ataşatul militar de pe lângă Ambasada Franţei din Ouagadougou, cu care Ambasada României la Dakar este în legătură prin intermediul Consulului Onorific al României la Bamako, a comunicat că sunt în derulare demersuri specifice pentru urmărirea şi identificarea răpitorilor.

Suplimentar la informaţiile transmise de MAE referitor la situaţia cetăţeanului român care a fost răpit de un grup de persoane înarmate, la data de 4 aprilie 2015, în Burkina Faso, vă prezentăm următoarele:


Celula de Criză convocată la MAE de către ministrul afacerilor externe,  la data de 4 aprilie 2015,  imediat după semnalarea situaţiei cetăţeanului român, îşi continuă activitatea, în permanenţă, 24/7h, prin reprezentanţii MAE şi ai celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale (SRI, SIE, MApN).

Misiunile diplomatice române din regiune acţionează în coordonarea directă a Celulei de Criză a MAE, fiind în alertă maximă şi menţinând în permanenţă legătura cu toate autorităţile competente locale.

Familia cetăţeanului român a fost invitată, astăzi, 5 aprilie 2015, la sediul MAE, şi a avut discuţii cu reprezentanţii Celulei de Criză. În cadrul întrevederii au fost prezentate aspectele legate de situaţia actuală a cetăţeanului român, fiind păstrat un dialog permanent cu familia în vederea transmiterii evoluţiilor, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.

Având în vedere situaţia sensibilă în care se află cetăţeanul român, nu pot fi făcute publice date cu caracter personal sau alte informaţii care pot pune în pericol viaţa acestuia sau buna desfăşurare a acţiunilor de eliberare a acestuia.

Celula de Criză continuă efectuarea tuturor demersurilor legale, în vederea realizării operaţiunilor de salvare a cetăţeanului român.

 

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare