Romani in lume

Romani din diaspora – vi s-a mai pregatit ceva!

romani diasporaRomani din diaspora – vi s-a mai pregatit ceva!

“O comunitate de romani mai informata inseamna o comunitate mai puternica!” – RPRS se anunta un viitor puternic furnizor de informatii specializate pentru romanii din diaspora.
Sunt tineri, profesionisti si mandri ca sunt romani. Intr-o perioada in care foarte multi dintre noi aleg sa isi ascunda originile, sunt cativa tineri care nu numai ca se mandresc ca sunt romani, ei incearca, fara sa se gandeasca la foloase materiale cum sa fie cat mai utili romanilor din diaspora, profesionisti care au nevoie de informatii utile.
Platforma RPRS a fost conceputa ca o sursa accesibila de informatii diverse si utile, destinata comunitatilor romanesti din strainatate. Intr-o prima etapa, informatiile se vor adresa comunitatii de romani din Marea Britanie, urmand ca platforma sa se extinda, oferind informatii utile si pentru romanii din alte tari (precum Spania, Italia sau Franta).
Dorinta celor implicati in derularea acestui proiect este ca informatiile regasite aici sa faciliteze accesul lucratorilor migranti si profesionistilor romani pe piata muncii din strainatate. In opinia noastra, acest lucru se poate realiza prin crearea unei platforme unde profesionistii din diverse domenii sa poata shimba opinii si sa poata impartasi din experienta profesionala dobandita peste granite. In acelasi timp, RPRS isi propune sa construiasca o punte de legatura intre profesionistii din diaspora si cei din Romania, pentru a genera o comunitate solidara, care impartaseste principii comune.
Isi doresc sa devina cel mai bun furnizor de servicii de informare gratuite pentru profesionistii si muncitorii migranti din comunitatile romanesti de peste granite.

Prin aceasta platforma online, RPRS promoveaza un model de dezvoltare comunitara inedit, diferit, prin intermediul caruia orice membru informat si competent al comunitatii poate contribui la imbunatatirea nivelului de informare, pe diverse domenii, a romanilor din strainatate.
Echipa RPRS nu este numeroasa, dar toti cei implicati in acest proiect sunt tineri profesionisti in adevaratul sens al cuvantului.
Daniel Nicolae Popescu este fondatorul RPRS. Daniel lucreaza de aproape patru ani ca Research Officer in departamentul de cercetare al Centrului National de Recunoastere si Echivalare Academica din Marea Britanie. De-a lungul activitatii profesionale in aceasta organizatie, a fost implicat in diverse proiecte din domeniul educatiei, ulterior specializandu-se in echivalarea calificarilor din Europa de Sud-Est. A studiat stiinte juridice (2000-2004) la Universitatea „Petre Andrei” din Iasi si studii europene, politici si integrare europeana (2005-2007) la Centrul de Studii Europene, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
Catalin Rosu este expert IT. Catalin lucreaza ca Senior Developer in cadrul Aqua Intelligence. Anterior a lucrat ca Systems Developer in cadrul companiei GCC Innova. A absolvit in 2003 Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), specializarea Informatica Economica. Din 2009 detine un master in Informatica de Gestiune la aceeasi universitate si mai multe certificate Microsoft (MCPD – Microsoft Certified Professional Developer, MCTS – Microsoft Certified Technology Specialist).
Adina Zancu – Editor publicatii
Adina este jurnalist la cotidianul regional Evenimentul, coordonator al departamentului politic. Este dublu licentiata, in jurnalism si stiintele comunicarii, precum si in stiinte politice, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. In ultimii sase ani a lucrat in doua institutii mass-media din Iasi, analizand domeniile politic si administrativ.
Inapoi in Romania
„Poate cel mai interesant segment al RPRS este cel care se adreseaza conationalilor ce intentioneaza sa revina in tara.
Scopul este de a oferi acestora consiliere si informatii utile despre posibilitatile de reintegrare socio-profesionala la intoarcerea in Romania.
“Tot prin intermediul acestui proiect dorim sa atragem atentia factorilor decizionali din diferite domenii, sa participe activ in procesul de recrutare a fortei de munca calificata din diaspora romaneasca.
Totodata, ne intereseaza sa gasim si sa recomandam o serie de masuri sau solutii de asistenta pentru a facilita procesul de reintegrare socio-culturala si profesionala a romanilor din strainatate. Avem in vedere identificarea problemelor existente in mecanismele de functionare ale institutiilor care, in fapt, ar trebui sa ajute la reintegrarea muncitorilor si profesionistilor romani migranti.
Avem la baza doua convingeri:
1. Ca Romania poate recuprea decalajul economic, industrial, educational si de mentalitate prin promovarea unei atitudini de incluziune a specialistilor si profesionistilor romani din diaspora.
2. Ca romanii din strainatate, care fie s-au restabilit sau intentioneaza sa revina in Romania, sunt capabili si trebuie sa participe activ, identificand solutii pentru functionarea optima a unor institutii de stat. Avem in vedere orice solutii, chiar si cele pe care unii ar fi tentati sa le considere nesemnificative, precum o decizie care a dus la rezolvarea unei probleme de reintegrare profesionala (rezultatul privind o disputa ce priveste recunoasterea in Romania a unui drept profesional castigat in strainatate).
Dorim sa discutam si culegem cat mai multe informatii din experienta celor care s-au restabilit (temporar sau permanent) in Romania, despre problemele pe care le-au intampinat, dar si despre solutiile pe care le-au aplicat pentru depasirea provocarilor din procesul de reintegrare socio-profesionala” a declarat …
http://www.rprs.org.uk/Home

 

redactor Oana Grigore

 

 

2 comments

 1. Foxcrawl

  Oare intr-un astfel de proiect, nu ar trebui sa aiba un rol/contributie si parlamentarii desemnati pentru diaspora? Vad ca pana la urma romanii din afara se descurca mai mult pe propriile eforturi.

  1. radiocatch22 Post author

   excelent punct de vedere, asa gandesc si eu.. dar momentan sunt ocupati cu alegerile, dupa sa-si aseze scaunele, dupa mai au niste vizite de facut, dupa acre se pregatesc de noile alegeri
   chiar crezi ca mai au timp si de noi?

Comments are closed.