ROLUL BENEFIC AL VITAMINEI B3;DESPRE COMBINAREA ALIMENTELOR SI DIGESTIA ACESTORA;IMPLICATIILE SUFERINTEI ANIMALELOR;SFATURI PENTRU PRIMII PASI CATRE VEGETARIANISM.
Supranumita si vitamina care “protejeaza de pelagra”(PP),sau in limbaj stiintific acid nicotinic/niacina/nicotinamida , aceasta este una dintre cele mai stabila dintre toate vitaminele complexului B, ea fiind insensibila la aer,caldura,lumina ori mediu acid.
Se gaseste in cantitate relevanta in cereale dar forma mai usor asimilabila se afla in oua si lapte. Ea se absoarbe cu usurinta in intestin,mici cantitati fiind stocate in ficat iar cea mai mare parte a excesului se elimina prin urina.
Copiii au nevoie de aproximativ 12 mg/zi,adolescentii de 19 mg, femeile insarcinate sau care alapteaza 25 mg iar adultii 18 mg.
Vitamina B3 este o vitamina oxidoreducatoare,ea participand de asemenea la sinteza hormonilor sexuali,cortizolulu,tiroxinei,insulinei si neurotransmitatorilor. Are un rol important in prevenirea mutatiilor genetice la nivelul ADN-ului.Scade colesterolul,previne diabetul insulinodependent, aduce o mai mare forta musculara si reduce tulburarile reumatologice.Se asociaza bine cu vitamina C in tratamentele psihiatrice si poate ajuta la combaterea dependentei de alcool,tutun si droguri.
Intre indicatiile acestei vitamine,enumeram: afectiunile alergice,ale sistemului imunitar, ale sistemului ganglionar si limfatic,cardiovasculare,carentiale(pelagra),chirurgicale,dermato-venerice,digestive,endocrine,genitale,geriatrice,hematologice,maligne,metabolice,musculare,neurologice,oftalmologice,ORL,osteo-articulare,pediatrice,psihiatrice,respiratorii,stomatologice,urinare,boli infectioase,intoxicatii si agenti de mediu,modificari biochimice si electrolitice ale sangelui,sarcina,nastere,lehuzie,alaptare.
Carenta,de obicei provocata de consumul de dulciuri in cantitate mare sau/si alcool/grasimi poate sa aiba ca simptome: ameteli,anorexie,astenie,cefalee,fotosensibilitate,iritare.In cazuri grave se ajunge la boala numita pelagra.
Excesul de B3 se manifesta prin senzatii de arsura si prurit cutanat.
Carnea,cafeaua,antibioticele,alcoolul,izoniazida si carbidopa sunt factori antagonisti care impiedica asimilarea vitaminei B3.
Cercetatorul rus Pavlov,in 1902, facea o serie de afirmatii pe care stiinta moderna le-a adeverit ulterior. In lucrarea “Functia glandelor digestive” el intuia necesitatea unei combinari chibzuite a alimentelor.Altfel , digestia,care este un proces mare consumator de energie, va ingreuna considerabil functionarea sistemului,generand somnolenta,apatie etc.Daca alimentele sunt corect combinate,ele sunt integral absorbite,descompuse si folosite de corp foarte eficient si rapid.In fecale nu vor mai aparea alimente nedigerate.
Functiile corporale legate de alimentatie se desfasoara periodic in timp,formand 3 cicluri. Ciclul 1 – aportul alimentar,adica mancatul si digestia,tine de la pranz pana seara (aproximativ orele 12-20) . Ciclul 2 – asimilarea , adica absorbtia si folosirea nutrientilor,tine de seara pana dimineata (aproximativ orele 20-04).Ciclul 3 – eliminarea reziduurilor si deseurilor alimentare din corp , dine de dimineata pana la pranz (aproximativ orele 04-12).
Este bine sa se tina cont de aceste cicluri,pentru a nu perturba si bulversa functionarea intregului organism.
Pentru a mai oferi argumente celor care doresc sa renunte la consumul de carne,putem sa le propunem sa gandeasca in termeni de corp informational,matrice a vietii,care reuneste toate componentele vii de pe planeta,nu doar oamenii. Iar atunci cand o singura componenta este in suferinta,aceasta durere se transmite la nivelul intregului organism,adica toate fiintele vii de pe pamant. Atrocitatile intre oameni,cruzimea,razboaiele,crimele nesfarsite sunt o consecinta a impregnarii suferintei animalelor ucise in structura energetica a plenetei noastre. Deci nu trebuie sa ne miram ca “apocalipsa” are loc in fiecare secunda,prin tot ceea ce se petrece negativ pe suprafata Terrei,ca un bumerang care ne ofera exact acelasi impuls si directie pe care noi am oferit-o anumitor obiceiuri si atitudini .
Cei care mai consuma produse secundare ale industriei de prelucrare a carnii ar trebui sa stie ca ele sunt adevarate bombe biochimice,rezultate in urma mixarii in diverse etape a carnii “proaspete” cu diversi aditivi de conservare,colorare,amelioratori de gust etc. Se trece astfel printr-un lant care degradeaza total proteina si urmeaza carnea tocata,apoi salamul,apoi carnatii “de casa”,carnatii “trandafir”,cremvurstii si parizerul,care sunt de fapt urme de carne,tendoane,fascii,oase pisate,apa si grasime si care genereaza foarte multe probleme consumatorilor , sporind riscurile formarii de calculi.
Vegetarianismul poate avea efecte vizibile destul de rapid,rezultand o vitalitate mai buna si o energie disponibila,un sistem digestiv mai sanatos,o crestere surprinzatoare a claritatii mentale,exuberanta si puritate la toate nivelele,luminozitate remarcabila a pielii si ochilor.
“EVITATI,O MURITORI,DE A PANGARI CORPUL CU O HRANA ATAT DE REA !” , spunea,referindu-se la carne,marele intelept PITAGORA , care a trait 100 de ani.
In acesta seara in cadrul emisiuni Traieste cu stil de la ora 19.00 Londra, 21. 00 Romania timp de o ora
vom discuta despre vitamine, nutritie, sanatate, medicina naturista si multe alte subiecte utile pentru o viata sanatoasa
editor si relizator emisiune
Nicusor Plosnita.
ne puteti asculta in urmatoarele playere
Winamp: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.pls Windows Media Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.asx Real Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.ram QuickTime: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.qtl
Pingback: Vitamina B7 “vitamina memoriei”. Informatii despre aditivii alimentari. Diferenta dintre foame si apetit.
Pingback: Rolul vitaminei B6. Polenul-lumina condensata