Politichie

Repatrierea unui grup de 19 cetăţeni români din Siria prin Liban

repatriere romani SiriaMinisterul Afacerilor Externe informează că, în cursul zilei de marţi, 13 noiembrie 2012, a avut loc o nouă acţiune de repatriere, la cerere, a 19 cetăţeni români din Republica Arabă Siriană prin Liban, prin punctul de frontieră Jdeideh – Masnaa. Demersurile pentru efectuarea transportului pe cale rutieră Damasc – Aeroportul Rafic Hariri din Beirut, au fost realizate cu sprijinul Ambasadei României la Damasc.

Cetăţenii români au fost preluaţi de o echipă a Ambasadei României în Liban de la frontiera libanezo – siriană şi însoţiţi la Aeroportul Rafic Hariri din Beirut de o escortă militară a Forţelor de Securitate Internă din Liban. Echipa Ambasadei României la Beirut a oferit cetăţenilor români asistenţă consulară şi sprijin logistic, precum şi hrană, apă şi medicamente. Misiunea a primit sprijinul autorităţilor libaneze, în mod special al Forţelor Interne de Securitate şi al Securităţii Generale, pentru desfăşurarea în bune condiţii a formalităţilor tehnice. Cei 19 cetăţeni români au sosit la Bucureşti în siguranţă, pe aeroportul Henri Coandă, astăzi, 14 noiembrie 2012.

De la izbucnirea conflictelor din Siria până în prezent, Ambasada României la Damasc a acordat sprijin pentru evacuarea a 320 de cetăţeni români şi a 40 cetăţeni europeni.

Ambasada României la Damasc a eliberat în regim de maximă urgenţă şi cu titlu gratuit documente de stare civilă şi călătorie cetăţenilor români repatriaţi.

Recent au mai avut loc şi alte acţiuni de repatriere, respectiv:
la data de 7 noiembrie 2012, a fost realizată o acţiune de repatriere a unei familii -1 cetăţean român şi 1 membru de familie al acestuia – din oraşul Damasc.
la data de 6 noiembrie 2012 a fost realizată repatrierea unui grup de 8 persoane -7 cetăţeni români şi 1 membru de familie cetăţean sirian – din Alep.

În perioada 21 august 2012 – 7 noiembrie 2012, Ambasada României la Damasc a transmis prin note verbale Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (O.I.M.) un număr de 173 cereri de evacuare/repatriere a cetăţenilor români şi a membrilor de familie ai acestora, precum şi 5 cereri din partea unor cetăţeni ai Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Damasc, continuă acţiunea complexă de asistenţă consulară şi de repatriere la cerere a cetăţenilor români şi a membrilor familiilor acestora, din Siria. De asemenea, misiunea diplomatica a României se află în legătură permanentă cu membrii comunităţii româneşti din Siria, mai ales cu cei din localităţile aflate în zonele de conflict şi asigură asistenţă consulară, în funcţie de specificul problemelor semnalate. Cetăţenii români din Siria sunt sfătuiţi să continue să se înregistreze în Registrul Unic al Ambasadei, în vederea completării şi a actualizării evidenţei cetăţenilor români prezenţi pe teritoriul acestei ţări, datele din acest registru constituind un instrument extrem de util pentru facilitatea contactelor Ambasadei cu cetăţenii români în cauză.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul de a evita călătoriile în R.A. Siriană. De asemenea, cetăţenilor români aflaţi în R.A.Siriană li se recomandă să părăsească cât mai curând posibil teritoriul sirian prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale. Cei afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24h la nr. de telefon: +40.21.319.21.37 – din cadrul Departamentului Consular din MAE, linie telefonică dedicată solicitărilor de sprijin şi informaţii consulare specializate. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor la adresa de e-mail: drco@mae.ro.

 

comunicat de presa