Politichie

Celula de criza ca urmare a violenţelor din Israel şi Faşia Gaza

Activarea Celulei de criză la nivelul Ministerului Afacerilor Externe ca urmare a violenţelor din Israel şi Faşia Gaza

  celula de criza Fasia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie evoluţiile din Israel şi Fâşia Gaza. Având în vedere deteriorarea situaţiei, la nivelul instituţiei, a fost activată Celula de criză, coordonată de secretarul general al MAE. Celula de criză gestionează adecvarea formelor de asistenţă consulară pentru cetăţenii români, la situaţia concretă, inclusiv din perspectiva unei eventuale părăsiri a zonei.

În contextul escaladării crizei recente şi a deteriorării situaţiei de securitate, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să contacteze Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah pentru a-şi înregistra prezenţa şi a transmite propriile coordonate, precum şi pe cele ale rudelor lor, astfel încât, în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, să poată beneficia, la cerere, de asistenţa statului român.

Ca primă măsură, MAE a decis trimiterea de urgenţă a unor echipe consulare, dotate cu mijloace mobile de acordare a asistenţei consulare, la misiunile diplomatice din zonă.

Cei afectaţi de actuala situaţie din Fâşia Gaza pot contacta 24/24:

·        +40213192137 – Departamentului Consular din MAE, e-mail: drco@mae.ro;

·        +97222401025, fax: +9722.240.10.26 – Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah, e-mail: romofficeramallah@gmail.com;

·        +972545643279 – Ambasada României la Tel Aviv, e-mail: office_romania@bezeqint.net.

 

Comunicat de presă privind violențele din Israel și Fășia Gaza

 

Ministerul Afacerilor Externe este îngrijorat de escaladarea violenţelor în Israel şi Fâşia Gaza şi exprimă compasiune pentru victimele înregistrate de ambele părţi.   Totodată, MAE speră că agresiunea militară a Hamas va înceta, că ambele părţi se vor abţine de la escaladarea conflictului şi vor da dovadă de reţinere.

“Este extrem de importantă evitarea escaladării violenţelor, acest lucru putând fi exploatat pe multiple fronturi de către grupări din regiune cu agende diferite, care nu promovează stabilitatea şi securitatea în regiune”, a afirmat ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlățean.

Șeful diplomației române reiterează sprijinul României pentru orice iniţiativă care are ca obiectiv relansarea procesului de pace în Orientul Mijlociu.

În legătură cu acest subiect, ministrul Corlățean a avut în cursul zilei de astăzi, 16 noiembrie 2012, o convorbire telefonică cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, la solicitarea șefului diplomației israeliene, în cursul căreia a exprimat aceste elemente. De asemenea, ministrul român a evocat declarația emisă în cursul zilei de Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă al UE, Catherine Ashton, la care România se asociază deplin.

Un punct principal al discuției dintre cei doi miniștri a vizat siguranța cetățenilor români din Israel și Fâșia Gaza. Ministrul român a exprimat preocupare pentru situația lor și a solicitat sprijinul Statului Israel pentru eforturile României de protejare a securității acestora. Vicepremierul israelian a exprimat sprijin deplin al Statului Israel pentru aceste eforturi.

De asemenea, în cursul zilei de astăzi, reprezentanți ai MAE român au avut discuții cu reprezentanți ai statului palestinian la București.

 

comunicat de presa MAE