Bucatarii amatori

Racituri. Sau ziceti piftie daca vreti.

racituri1-800

A cam venit vremea raciturilor si trebuie postata si reteta asta. (Pentru cei care citesc pagina asta in Iulie, data postarii e…candva prin Decembrie) O mancare de sezon acum in Decembrie, desi n-am nici cea mai mica retinere sa o prepar si in mijlocul verii.

Raciturile astea ale noastre, ca multe chestii de fapt in bucataria romaneasca se pot face iar in mai multe feluri. Simple, complicate, rapide sau mai incete…pana la incete tot. Eu va zic cum le fac eu.

Daca preferati sa fierbeti 15 “adidasi” de porc, 11 genunchi de vaca, 7 ciolane afumate, si 3 capete de porc (o fost mare balaurul) aia-i treaba voastra. Daca in schimb puneti trei morcovi si o jumate de piept de curcan aia tot treaba voastra ii.

Reteta asta de mai jos e treaba mea. Bine, si a voastra apoi daca o urmati.
Pe parcursul retetei o sa mai fac si paranteze, unde puteti schimba sau scoate din ingrediente sau procedee. Nu-i grea deloc.

Ingrediente pentru 4-6 portii destul de mari:

2-3 adidasi (afumati sau nu) crestati pe “talpa” in cruce (chiar si numai unul)
1-2 oase afumate daca nu-s picioarele, cu ceva carne pe ele, poate un ciolan
750g carne semi-macra taiata bucati
1 capatana usturoi curatata si pisata bine pasta
1 ceapa, 1-2 morcovi (optional)
20 boabe piper
3-4 frunze dafin
sare, piper macinat
6 foi gelatina
paprica (dulce sau iute) pentru servit
Optional: alte oase, urechi, sorici, gusa, cap porc

Mod de preparare:

Tot ce-i carnaraie se pune la fiert intr-o oala cu apa rece, sa le acopere, cam 3 litri, si foc mic, impreuna cu ceapa si morcovii curatati. Dafinul si boabele de piper se pun tot acum. Se fierbe pan’ se ia sau “cade” carnea de pe os, spumuind intre timp. (Nu adaug sare acum ca poate fii prea sarat cu afumaturile) Se mai adauga apa cand scade.

Cand is gata le scot in sita si strecor lichidul ramas in alta oala curata. Iau toata carnea de pe oase (eu mananc din racituri doar carnea, deaia nu pun urechi si cap sorici si alte chestii, doar carne curata restul, de ex. piciorul, il dau la cutu. Daca puneti si deastea le taiati bucati frumos.) Daca vreti taiati si morcovii in bucati.

Puneti foile de gelatina intr-o farfurie adanca sau bol cu putina apa rece sa se moaie aprox 5 minute. (Daca folositi multe picioare, urechi, cap sau alte multe oase si aveti incredere ca se incheaga atunci nu mai folositi gelatina deloc.
Sau puteti sa nu folositi deloc, si a doua zi dimineata cand NU sunt inchegate se pun inapoi in oala si se adauga atunci. Merge, ca pana dupamasa is gata, experienta proprie.)

Totul intra inapoi in oala cu zeama, se aduce iar la fierbere si se adauga sare (gustati neaparat), piper si usturoiul pasta apoi se stinge focul. Se adauga gelatina, scursa de apa si se amesteca bine sa se dizolve.

Totul se pune in vase adanci si se lasa la racoare sa se inchege.

La masa se presara peste paprica dulce sau iute dupa gust si se mananca cu mare pofta, sorbind din zeama inchegata, papricata si usturoiata cu arome de purcel afumat…

racituri-800 Informatii pentru UK: 

Gelatina se gaseste in toate supermarketurile in forma de foi sau praf, pretul este destul de scazut. Acum carnaraie. “Adidasii”, sau “pig’s trotters” prin magazine nu sunt, dar orice macelarie va poate face rost daca le cereti si pretul este infim. Daca nu sunt oase afumate (am vazut adeseori in magazinele poloneze oase “spinari” de porc afumate) se pot pune coaste afumate doar pentru gust, sau se poate lasa fara. In aceiasi ordine de idei, puteti achizitiona o jumatate sau chiar un cap intreg de porc de la macelarie, daca nu au va aduce, la acelasi pret infim, ex £1,5 pe jumatate de cap. Daca nu va e “frica” de el.

 

Pentru alte retete traditionale, speciale si inedite vizitati: www.bucatarialuiradu.co.uk