Legende romanesti

Detunatele. Poveste de dragoste-intre mit si adevar.

legende romanesti

Cum au fost pietrificati un urias si o zana. Legenda.

Pe vremea aceea indepartat, in Muntii Apuseni, se luptau pentru stapanirea plaiurilor din Ardeal uriasii cu zanele. In tinutul fermecator unde se afla si azi Buciumul de Alba si Detunatele (Detunata Goala si Detunata Flocoasa adica impadurita) uriasii le-au invins pe zane. Capatenia uriasilor, neimpacat vrajmas al zanelor, ii tot zicea feciorului sau viteaz, frumos si inalt ca bradul:

–  Cand vezi o zana spurcata, feciorul meu, trebuie s-a prinzi, s-a schingiuiesti in pestera pana va crapa de foame si de sete.

Feciorul batranului urias avea o singura placere: sa lupte vitejeste cu vrajmasii tatalui sau, cu zanele, cu ursii si cu zimbrii.

Odata, fiind singur la vanatoare, innopta in codru, langa un brad. Cand colo, ce auzi? Un glas de fata canta o doina minunata, cum nu mai auzise.

Tanarul voinic se ridica usurel si, vrajit de cantec, se duse spre o luminita ce sclipea printre brazi. Si ce vazu acolo? In poiana, langa focul de cetina, canta o fecioara preafrumoasa si ispititoare. Zana, cand il vazu pe tanarul urias, sari sa fuga, dar voinicul o opri.

–  Stai locului, ca nu-ti fac nimic rau! Cum te numesti?

Zana!

Ce frumoasa esti Zana! Si canti atat de duios!

Dar tu cine esti? grai fata, inca tematoare.

Fiul capeteniei uriasilor. Tunet imi zice… Nu te speria, Zana! o opri iarasi uriasul. Tata mi-a spus ca voi, zanele, sunteti dusmanii de moarte ai uriasilor. De unde atata ura? Si de ce trebuie ca noi, uriasii, sa va legam in pesteri si sa va schingiuim?

Deodata, ca prin farmec, cei doi au fost cuprinsi de para dragostei, tot asa de mistuitoare precum focul de cetina din poiana. Asa a inceput iubirea patimasa dintre Zana si Tunet. Feciorul uriasului nu mai era crud si sangeros, ci doritor de dragoste si bunatate. Trupurile lor s-au inlatuit, intr-un sarut mistuitor.

Numai ca tatal lui Tunet, capetenia uriasilor, a fost instiintat de un slujitor.

–  Stapane, feciorul tau nu mai vaneaza zimbri, ci se afla in bratele unei frumoase zane.

Cum? Tunet m-a tradat? spumega scotandu-si palosul batranul urias. L-a ademenit o zana? O vrajmasa parsiva? La moarte cu ea! Uriasii n-au voie sa iubeasca zanele, ci sa le ucida!

Asa ca batranul urias, urmat de o ceata de supusi razboinici, navali in poiana dragostei.

Ce faci, fiul meu? zbiera capetenia  cu palosul in mana. Ne vinzi neamul zanelor? Uiti juramantul uriasilor? Sa piara si zana asta, care te vrajeste!radio catch22

Palosul sau a strapuns, deodata, trupul dezgolit al fetei. Zdrobit de durere, cand o vazu pe Zana dandu-si duhul, Tunet fu cuprins de o furie oarba. Pumnalul fiului intra adanc in inima tatalui. Capetenia uriasilor se rostogoli si sangele curgea in dumbrava ca de la izvor.

-Doamne, mi-am prapadit si tatal, si iubita! mugea Tunet, frant de durere, ca un zimbru in agonia sfarsitului. Doamne, da un cutremur, ca sa pierim cu totii!

Atunci se produse o minune. Dumnezeu il asculta si pornira din senin tunete si fulgere de foc. Se zguduiau muntii si boloborosea apa in suvoaie. Valea muntoasa se despica si-i inghiti pe cei doi indragostiti: pe Tunet si Zana. detuna cu limbi de foc, prefacand in stane de piatra pe cumplitul batran si pe ceilalti uriasi din ceata. Iar trupurile indragostitiloR s-au piEtrificat in doua piscuri inalte detunate de fulgere.

Asa s-a nascut legenda Detunatelor din Muntii Apuseni.

Cele 2 Detunate, Detunata Goală și Detunata Flocoasă (24 ha) din comuna Bucium, județul Alba, formează o faimoasă rezervație naturală, remarcabilă prin prezența coloanelor de bazalt de formă prismatic-hexagonală. Aflate în nesfârșita înșiruire de culmi ale Munților Metaliferi, aceste două vârfuri, relativ modeste ca altitudine, reprezintă puncte de mare atracție turistică. În timp ce „Detunata Flocoasă” (1258 m), care își datorează numele pădurii de molid care o acoperă, nu oferă prea multe posibilități de examinare geologică, „Detunata Goală” (1158 m), lipsită de pădure, dezvăluie spectaculoasa fizionomie magmatică.

Ca să ajungi la stâncile celor 2 Detunate trebuie ales ca punct de pornire localitatea Bucium din Munții Metaliferi. Pornind cu mașina din Alba Iulia pe drumul național DN 74, trecând prin Zlatna traversând Pasul Bucium (915 m) până la satul Cerbu (situat la 6 km sud-vest de Abrud) la 7 km depărtare se află comuna Bucium (sinonim instrumentului muzical “tulnic” folosit de păstorii din regiunile de munte).

Denumirea grupării de stânci alcătuite din coloane de bazalt, neacoperite de vegetație și cu o înălțime de 1169 m, având la poalele masivului grohotiș, provine din faptul că desprinderea unei pietre din masiv produce prin cădere un zgomot asemănător tunetului („Detunata”).

Odată ajuns la marginea poienii de sub Detunata Golaşă e suficient să-ţi ridici un pic privirea pentru ca nivelul adrenalinei să-ţi crească uşor. Nenumărate coloane de bazalt, înalte de zeci de metri, se arcuiesc înspre tine dându-ţi impresia că oricând ar putea tot muntele să se prăvălească fix pe locul în care te afli.

detunata

Ai senzaţia că sunt de fapt fildeşii unor elefanţi de 1.000 de ori mai mari decât îi ştim noi. Asta până când ajungi cu privirea spre dreapta lanţului de coloane, unde îţi devine clar că ai de-a face, de fapt, cu o orgă de dimensiuni nemaivăzute, în care coloanele de bazalt scot sunete la fiecare adiere de vânt.

Deasupra coloanelor, alte mii de capete de prisme din piatră ies la iveală. Sunt atât de multe încât, probabil, nu s-a obosit nimeni să le numere vreodată. Din când în când, bucăţi din ele se prăvălesc în vale, scoţând sunete asemănătoare cu cele ale unui tunet.

detunata

Dacă vrei să ajungi pe muchia Detunatei Goale trebuie ca, de sub orga gigantică, să apuci tot spre stânga. O cărare care în curând începe să urce brutal, în zig-zag, te duce până pe faţa estică a culmii, loc din care, dacă faci 10 paşi în afara traseului, ca să ieşi dintre copaci, vezi cât se poate de clar, spre est, Cheile Râmeţului.

detunata

Detunata Golaşa and Detunata Flocoasa (24 and 5 hectares) form an unique geological reservation, remarkable by the presence of hexagonal columnar basalt. Detunata Flocoasa (Hairy) is named after the spruce fir forest that covers it. Detunata Goala (Naked) is partially forestless. Detunatele are the main attraction of the area. Detunata Golasa (1168 m high) and Detunata Flocoasa (1265 m high) appear even higher because of the vertical character of their position. Once up, a beautiful scenery opens out in front of your eyes: Gaina Peak , Muntele Mare, Negrileasa, Vulcan.

Like the folklorist Ion Pop-Reteganul said, Detunata is „…a peak of bazalt stone, composed by huge prisms, which stand straight up, like some giant trees, one next to the other, in the Abrud Mountains, at North – West of Bucium Sasa.” There are two Detunate, situated at 1 km away from each other. These are columns of basalt with an amazing regularity, resembling a huge natural organ.

Situated at 1000 m altitude, the six villages of the Bucium commune are laying on the Nord-West slope of the Meridional Carpathians, in the South of Apuseni Mountains (in the Metaliferi Mountains ). The distance between Bucium and the important towns in the area: 70 km to Alba Iulia, 40 km to Brad, 3 km to Abrud and 8 km to Campeni.

 

 

 

 

 

 

 

4 comments

  1. Pingback: HERCULES IN VALEA CERNEI

  2. Pingback: Romania Te iubesc!

  3. Pingback: My Homepage

Leave a Reply