Top Secret

De la telepatie la undele electrice ale creierului

De la telepatie la undele electrice ale creierului

Hans Berger este cunoscut azi mai ales ca părinte encefalografiei, ştiinţa undelor emise de creier. Se uita totuşi prea des că Hans Berger a ajuns să se intereseze de undele electrice emise de creier din cauza dorinţei care îl obseda de a elucida fenomenul transmiterii gândurilor.

Hans Berger începuse să se intereseze de fenomenele para­normale în urma unei experienţe pe care o trăise la vârsta de nouăsprezece ani. In acel an îşi făcea serviciul miliuai la Wurzburg când calul pe care se afla s-a împiedicat Fusese gata să fie călcat de o şaretă ai cărei cai fusesera opriţi în ultimul moment.

In aceeaşi seară, Hans Berger primise o telegramă de la tata lui în care acesta îl întreba dacă totul era în regulă. Tată său nu-şi mai manifestase niciodată până atunci o astfel de îngrijorare dar, chiar în momentul accidentului, sora lui avusese brusc presentimentul că i se întâmplă ceva fratelu ei şi insistase ca părinţii să-i trimită o telegramă.

Hans Berger scria: „Acest incident a fost pentru mine un exemplu cât se poate de clar al transmiterii instantanee a gândurilor. In momentul primejdiei mă comportasem ca un fel de transmiţător şi sora mea îmi primise mesajul “.

Hans Berger-a apucat să studieze creierul în speranţa că va descoperi o explicaţie fiziologică fenomenului de telepatie. Nu a reuşit, dar cercetările lui au permis ştiinţei sa înţeleagă mai bine undele electrice ale creierului.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Berger

mai multe articole in Top Secret