Articolul nu face obiectul analizei violentelor din zilele trecute pe fondul protestelor din Bucuresti, isi dirijeaza mai degraba atentia asupra realitatii, asupra informatiilor si imaginilor nesenzationale ale momentului.
Poate ca aroganta unui presedinte atoatestiutor, poate ca ignoranta guvernantilor, a puterii de la Bucuresti loveste puternic in segmentul cel mai neglijat al unui popor chinuit ai carui exponenti au gasit de cuvinta prin eforturi fizice sa fie prezenti, sa protesteze alaturi de alti cetateni.
Putem spune ca Romania suntem toti, putem spune ca de aceasta data sensul expresiei “la limita rabdarii” a fost inteles, ca oamenii, simpli protestatari, vor o alta schimbare.
Inca o data puterea s-a inselat in incercarea umilirii unui popor asuprit, unui popor care a acceptat provocarea de a lua cu asalt centrul Bucurestiului, Timisoarei, Brasovului, Clujului si a altor orase importante, dar parca niciodata imaginea optimismului imbinata cu nemultumirea celor care nu mai rabda, dar nici nu pot schimba ceva intr-o tara amortita, intr-un stat inchilozat de ani buni, ai carui conducatori ii servesc reforma de 22 de ani.
Natiunea romana isi are resursele ei, isi are huliganii ei, dar isi are mai ales cetatenii ei, acei cetateni care protesteaza. De asemenea Romania isi are presedintele ei, un presedinte cu imaginea unui om inteligent stapan pe sine, un roman care a fost sustinut de romanii sai pentru a le schimba destinele in bine, dar n-a fost sa fie. Acelasi presedinte, care inca mai are aura acelui marinar sigur pe experienta sa, incearca sa isi duca corabia la loc sigur, abordand calea directa, a provocarii uraganului de data aceasta cu chip de popor, numai ca acest comandant de nava, nu tine seama ca impotriva stihiilor naturii numai Dumnezeu este atotputernic.
De ce au devenit romanii cetateni de prisos, de ce romanii trebuie sa taca, de ce romanii trebuie sa inteleaga si mai mult, sa descopere sensul cuvintelor celui pe care ei insisi l-au sustinut, l-au propulsat, l-au ales sa ii ajute? Presedintele Basescu a fost cea mai buna investitie a momentului pentru romani, a fost revelatia política a mijlocului primului deceniu al noului secol si sustinere a avut slava Domnului… A fost pe masura iubit atat in Romania cat si in diaspora, acea diaspora careia i s-a adresat in momente de grea incercare, cand fostii activisti comunisti transformati in social-democrati mai ales, au incercat si chiar au reusit sa-l sperie. Atunci presedintele a stiut sa fie jucator, de la Roma la Madrid, si-a vizitat simpatizantii, sustinatorii, pe cei carora a considerat ca Occidentul i-a schimbat, de a caror sustinere legislativa nu a stiut sa tina cont. A fost simpatie la prima vedere intre electorat si presedintele jucator, dar acesta si-a consumat energía in a promite, in a da de pamant cu mogulii … metaforic. Pentru ca asta este presedintele Romaniei un om al metaforelor, al gesturilor ascunse, un om al jocului … de cuvinte. Numai ca romanii s-au saturat, sunt dezamagiti de ingamfarea celui care le redase candva increderea, se simt inselati, nu mai au rabdare sa asculte gogoritele unui individ care da impresia ca stie ce se afla in spatele vorbelor, dar care evita sa spuna deschis ce urmareste, pentru ca poate fi contrazis de aceasi cetateni prin puterea exemplelor: dupa sapte ani de pastorit Romania, tara este la stadiul de pasune, ale caror oi sunt doar indemnate incotro sa mearga.
Poate sugestiv am ales fotografía imaginei neputintei unui popor asociata demonstrantului de mai sus, un domn, un cetatean necunoscut, un anonim, care a avut curaj, un curaj nebun de a participa in detrimentul celor care i-au furat speranta!
Aurelian Mihai
Nothnig I could say would give you undue credit for this story.
Pingback: Romania plange prin copiii ei
Din pacate Romania este un stat sub ocupatie , ca dealtfel majoritatea statelor lumii .De data asta ocupantul nu mai este o tara , ci este vorba de un inamic mult mai perfid si anume companiile multinationale , in spatele carora se ascund un grup de persoane .
Aceiasi problema pe care o are Romania , o au toate statele lumii , doar ca , in unele dintre ele in care nivelul de trai a fost mai ridicat se simte mai putin in prezent, dar viitorul lor va fi la fel.
Vinovatul principal pentru situatia de fata sintem noi toti,semnale de alarma au fost trase tot timpul dar nimeni nu a ridicat un deget iar acum va trebui sa suportam consecintele.
Tot ce putem spune este ,,Doamne ajuta ” sau sa ne trezim cu totii acum in ceasul al 12-lea si sa actionam.
Voi care varianta credeti ca va fi ?
PS: Conform noilor descoperiri ale fizicii cuantice ar trebui sa gindim cu totii la unison ca dorim o schimbare iar aceea va avea loc….
Sa gindeasca cine ?…oamenii au alte probleme mai importante: sa vada ce masina isi mai cumpara,asteapta Iphone5 sa apara pentru a fi printre primii ce il comanda, pelerinje de shopping ,clubbing sau pur si simplu unii muncesc 12 ore pe zi sa poata hrani familia.