La prima editie a festivalului de dans si traditie populara Traditii romanesti in Miscare, Societatea Romanca in colaborare cu Institutul Cultural Roman, Ambasada Romaniei in Marea Britanie si Departamentul politicii pentru relatia cu romanii de pretutindeni, prezinta publicului roman un spectacol de exceptie, intr-un decor grandios a bisericii St Paul’s Church din Hammersmith, in care culoarea, ritmurile orchestrale si figurile de dans vor imita pasiuni, caractere si actiuni ale neamului romanesc. Vom avea deosebita onoare de a gazdui pentru doua zile in cadrul festivalului, Ansamblul Profesionist CINDRELUl Junii Sibiului, o emblema vie a tot ceea ce inseamna folclor romanesc autentic. Condus de catre Dna director Silvia Macrea, spectacolul va sustine dansuri din mai multe zone etno-folclorice importante ale Romaniei, momente orchestrale prezentate de catre membri profesionisti a orchestrei conduse de catre dl dirijor Gabriel Popescu si recitialurile solistilor prezenti Ilie Medrea, Maria Filimon si Adina Popa ce vor interpreta melodii specific zonelor pe care o reprezinta dar si a altor zone folclorice ale tarii.
Evenimentul urmareste promovarea identitatii romanesti, valorificarea comorilor tezaurului folcloric peste hotare dar si unitatea comunitatii romanesti printr-un spectacol de suflet si pentru suflet. Totodata Festivalul este un omagiu adus celor care au luptat pentru promovarea identitatii romanesti peste hotare in timpuri de rascruce; celor care au pastrat vie imaginea neamului nostru romanesc si au facut-o cunoscuta in intrega lume.
In afara emotiei estetice si artistice pe care ne-o provoaca, baladele, doinle, dansurile ori basmele spuse in taina – toate au cate ceva de spus despre marea si minunata poveste a poporului nostru. “Vorbirea” lor este plina de adanci si nabanuite intelesuri. Productile folclorice si tablourile coregafice puse in scena de mari coregrafi precum Ioan Macrea ori Ioan Corneliu Vasiliu, au incorporate trasaturi spirituale cat si atitutini, conceptii, in stransa legatura cu conditile de viata ale poporului nostru, acestea adeseori ascunzand pasiuni arzatoare, iubiri nespuse ce niciodata nu pot fi uitate sau doruri ale sufletului pastrate in agonie. Astfel dansul capata o incarcatura de simbol care ne pot sugera adevaruri “incifrate” in fulgeratoarea expresie a unui gest, ingropate intr-o sucesiune de miscari careia grei ii ghicesti rostul ce salastuieste dincolo de straiele populare si haina coregrafica.
In anul 1944 la intentia maestrului coregraf Ioan Macrea urma un stalp al folclorului romanesc ce a pus bazele primei echipe de dansuir populare romanesti, urma sa capete forma Ansamblul Profesionist Cindrelul Junii Sibiului, ce a pus bazele primei echipe de dansuri populare româneşti. 65 de ani de activitate şi peste 8.000 de spectacole, 400 de turnee international si nationale. Peste 40 de premii naţionale şi 45 de premii internaţionale. Acestea sunt cifrele care conturează activitatea de peste 65 de ani a Ansamblului folcloric profesionist “Cindrelul-Junii Sibiului”.
În anul 1991, pentru merite deosebite în promovarea culturii româneşti tradiţionale, atât în ţară, cât şi în străinatate, Ministerul Culturii din România a decretat statutul de Ansamblu Profesionist Naţional “Junii Sibiului”.
Junii Sibiului sunt astazi o veritabila carte de vizita a Sibiului si a Romaniei deopotriva. Astfel, in repertoriul ansamblului se regasesc jocurile populare, line sau navalnice, din Transilvania, Moldova, Oltenia, Muntenia, Banat, Dobrogea, din patrimoniul muzical-coregrafic al minoritatilor conlocuitoare, toate prezentate in costume specifice fiecarei zone. Peste 1600 de dansatori au evoluat în cadrul Ansamblului folcloric profesionist “Cindrelul – Junii Sibiulu” în cei 66 de ani de activitate.
Toate acestea fiind spuse nu se putea ca prima editie a acestui festival sa nu fie deschisa de catre ‘ambasadorii’ nationali a folclorului romanesc, de aceea nu ezitati sansa de a va intalni cu artistii Ansamblului Cindrelul Junii Sibiului si solisti vocali de un mare talent si profesionalism ce prin catecele lor vor incerca sa aline dorurile sufletului dar si sa bucure inimile celor tuturor celor prezenti.
Evenimentul se va bucura si de prezenta expozitiei pregatite de catre artistul Cosmin Cocis, fiind mai apoi urmat de o receptie.
Invitatii: – 12 dansatori profesionisti ai Ansamblului Cindrelul Junii Sibiului
– 6 instrumentisti a orchestrei
– 4 solisti vocali
Durata: 120 min
Cand: Vineri 25 Octombrie 2013 – Londra 19:00
Sambata 26 Octombrie 2013 – Birmingham 18.00
Unde: Londra – St. Paul’s Church Hammersmith
Queen Caroline Street
W6 9PJ
Birmingham – Parohia Ortodoxa Sf Andrei,
St Francis hall, University of Birmingham Chaplaincy
Edgbaston Park Road
B15 2UD
Bilete: £10 adulti
£8 studenti
£5 copiii 7+
Se pot achizitiona:
Online: http://romaniantraditionsinmotion.eventbrite.co.uk
sau Restaurantul Romanesc ‘Casa romaneasca’
sau Magazinul romanesc Bucharest
sau Parohiile Ortodoxe din Londra, Sf Gheorghe (Holborn), Sf Ilie (East Finchley), Pogorarea Duhului Sfant (Kingsbury) dupa Sf Liturghie
Mai multe informatii despre reprezentatie:
Societatea Romanca: Ionut Pumnea Coordonoator Proiect 0758 9543 943 sau [email protected]
Facebook: Pagina oficiala a Festivalului : Romanian Traditions in Motion Festival
www.eventbrite.com/romaniantraditionsinmotion
Organizanizatori : Romanca Society in colaborare cu ICR Londra, Departamentul pentru Relatia cu Romanii de Pretutindenii, Ambasada Romaniei in Marea Britanie si Biserica Ortodoxa din Marea Britanie, Parohia ortodoxa Pogorarea Duhului Sfant Londra, Parohia ortodoxa Sf Andrei Birmingham
Parteneri Media: Ziarul Romanesc, Romanii in UK, Radiocatch22, Radio Tv Unirea, Romania in Contact, Sharehoods, RoEvents, My RomaniaGroup, Bordul de Turism Londra, Asociatia Info Manager, Magazinele: Bucharest, Casa Transylvania, La Casa Buna LTD, Restaurantele: Noroc, Cornelius.
Sponsori:, Restaurantul Casa Romaneasca.,