Pancreasul este o glanda exocrina si endocrina. Lung, plat, dispus in mod transversal in partea superioara a abdomenului,este pe de o parte in contact cu splina si pe de alta parte cu duodenul (prima parte a intestinului).
Secretia endocrina are loc in Insulele lui Langerhans,unde sunt produsi hormonii care regleaza metabolismul zaharurilor. Secretia endocrina si cea exocrina sunt riguros separate. Cea de-a doua se efectueaza in acinii pancreatici,care contin numeroase granule de zimogen, formate din proenzime care sunt activate doar cand ajung in canalul alimentar. De aici ajung in duoden,unde incep actiunea specifica.
Enzimele din sucul pancreatic sunt:
- Amilaza:catalizeaza hidroliza legaturilor alfa in intregul lant de amiloza (cele care nu au fost digerate de ptialina din saliva).Practic transforma toti carbohidratii care ajung in duoden in amestec de glucoza si maltoza,ce este usor absorbit in sange prin mucoasa intestinala.
- Lipaza:coadjuvant al bilei,catalizeaza hidroliza acizilor grasi care formeaze miceliile,transformandu-le in acizi grasi liberi si glicerol,in asa fel incat sa fie usor absorbite in celule.
- Ribo- si dezoxiribo- nucleaza: sunt enzime de doua tipuri,alfa si beta,care distrug ADN-ul si ARN-ul.
- Tripsina:furnizata de un reziduu de lizina sau arginina; cu cat este mai mare numarul acestor aminoacizi in structura unei proteine,cu atat mai mare va fi gradul sau de fragmentare.
- Chemotripsina:in care functia carbonilica este furnizata de un reziduu de fenilalanina,tirozina si triptofan; si in acest caz,cu cat este mai mare numarul de aminoacizi,cu atat este mai mare fragmentarea.
- Carboxipeptidaza: catalizeaza hidroliza legaturilor peptidice din aminoacizii cu radical COOH terminal.Fata de tripsina si chemotripsina aceasta enzima continua sa digere proteina,desprinzand cate un aminoacid terminal.
Pe langa aceste enzime, in sucul pancreatic este prezenta si o anumita cantitate de ioni de bicarbonat,care contribuie,impreuna cu bila,la tamponarea aciditatii masei digerate provenite din stomac.Actiunea sucurilor pancreatice este usurata de miscarile intestinului subtire,care,fara sa produca avansarea bolului alimentar,il amesteca in continuu.
Pancreasul produce aceste enzime in cantitate redusa in mod constant ,crescand astfel producerea stimulilor neuroendocrini (nervul vag,hormonii duodenali).
In viziunea Claudiei Rainville, experta mondiala in metamedicina, pancreasul ar reprezenta bucuria noastra de a trai.Orice lucru care genereaza in noi scaderea sau pierderea acestui sentiment se repercuteaza imediat asupra acestui organ,favorizand hipoglicemia.Daca situatia de nefericire se cronicizeaza,producerea insulinei este compromisa,ducand pana la diabet , in formele cele mai grave.In acest caz,zaharul trece prin organismul diabeticului fara sa poata fi asimilat si se elimina prin urina.Aparitia si stabilizarea diabetului indica incapacitatea de a iubi si faptul ca nu vom fi in stare sa invatam vreodata.Datorita bolii,diabeticul se ocupa de sine insusi sau face pe cineva sa se ocupe de el,primind astfel multa dragoste.Dar pentru ca dragostea sa fie traita in mod plenar,este necesar sa se stabileasca un raport tacit intre cele doua persoane – dragostea nu trebuie sa fie doar primita ci si daruita.Limitandu-se doar la o singura jumatate,diabeticul nu reuseste sa traiasca din plin acest sentiment.
Lipidele furnizeaza o forma de energie foarte concentrata. Un gram de lipide furnizeaza organismului 9 calorii.Ele sunt necesare pentru transportul unor vitamine:A,D,E,K. Grasimile incetinesc digestia – ele ofera satietate. Organele vitale,precum rinichii,ficatul,nervii sunt protejate de un strat de grasime. Grasimea ofera aroma si gust hranei.Unii hormoni sunt constituiti din grasimi.
Surse de grasimi:uleiuri vegetale,nuci,seminte,unt,smantana,oua.
Lipidele sunt alcatuite din glicerina si acizi grasi.In functie de acizii grasi continuti,ele au diferite proprietati (saturate,nesaturate,lichide,solide).Unii din acizii grasi sunt esentiali pentru organism.
Uleiurile vegetale (cu exceptia uleiului de cocos si palmier) sunt nesaturate (mai putin nocive pentru organism),iar grasimile animale sunt saturate (daunatoare pentru organism) si nu contin acizi grasi esentiali (exceptie face untura de peste,dar gasim OMEGA 3-6-9 intr-un raport ideal in uleiul de canepa sau seminte de in).
Esential pentru organism este acidul linoleic pentru :
- producerea membranelor celulare;
- functionarea normala a inimii;
- controlul tensiunii arteriale;
- intarirea sistemului imunitar;
- regularizarea coagularii sangelui;
- fertilitate;
- controlul metabolismului grasimilor;
- scaderea colesterolului.Acidul linoleic se gaseste in germeni si cereale , in oleaginoase, in seminte de dovleac,floarea soarelui,nuci,migdale etc.
Colesterolul este o grasime speciala,un lipid compus ,care se gaseste numai in produse de natura animalasi pe care organsmul il fabrica in special in ficat.El serveste la simteza hormonilor sexuali,a sarurilor biliare si a membranelor celulare.Desi este o substanta indispensabila vietii,atunci cand nivelul sau in sange se ridica ,el tinde sa se depoziteze pe peretii arterelor,producand ateroscleroza.Nivelul ridicat de colesterol in sange predispune la un risc marit de infarct de miocard,tromoboza arteriala si lipsa de irigare sanguina a extremitatilor.Aportul zilnic de colesterol nu trebuie sa depaseasca 300 mg.
20-30% din aportul caloric zilnic total trebuie sa provina din grasimi,din care cea mai mare parte trebuie sa fie grasimi nesaturate (din alimente de origine vegetala). Exista riscuri legate atat de un consum prea mare de grasimi,dar si de un consum insuficient de grasimi.
INTREBARI FRECVENTE PENTRU UN NUTRITIONIST
Ce parere aveti despre bautul cafelei? Dar al ceaiului?
Cafeaua impurifica foarte mult corpul fizic.Cofeina prezenta in cantitati diferite in cafea dar si in ceaiul verde creaza o dependenta si din aceasta cauza trebuiesc evitate.Cafeaua decofeinizata este si mai nerecomandata deoarece contine solventi chimici extrem de nocivi.Cafelei ii trebuie cel putin 24 ore pentru a fi eliminata pe cale renala.Chiar si o cescuta de ceai verde sau cafea reprezinta o sarcina grea pentru rinichi.Cafeaua mareste nivelul de acid din stomac si din sange.Dupa masa ea forteaza mancarea sa paraseasca stomacul prematur si incetineste peristaltimul intestinal.
O ceasca de infuzie din plante medicinale bauta in a doua parte a zilei nu va perturba activitatea de digestie,daca o bem la cateva ore dupa masa. Este chiar indicat sa folosim infuzii din plante medicinale:busuioc,menta,coada soricelului,anason etc, sau maceratul la rece timp de 16-20 ore a plantelor uscate si maruntite fin. Mai eficienta este metoda de folosire a plantelor medicinale uscate,macinate fin,tinute sublingual 10-15 minute si apoi inghitite cu apa sau putina miere.Pentru rezultate rapide,acest procedeu se poate repeta de 3-4 ori pe zi,mai ales in cazul bolilor grave.
La rubrica “Suplimentul saptamanii” vom prezenta produsul Olimpiq StemxCell.
Celulele stem adulte
Se produc în măduva osoasă, ajung în circuitul sangvin si prin intermediul acestuia la ţesuturi unde îndeplinesc o funcţie vitală în regenerarea organelor. Odată cu înaintarea în vârstă, producerea celulelor stem scade considerabil. Posibilităţile folosirii celulelor stem în organism sunt multiple. Se pot transforma, adică prin diferenţiere pot forma orice alt tip de celulă. Dacă sunt disponibile mai multe celule stem în sânge, atunci funcţiile de regenerare ale organismului se pot amplifica şi totodată capacitatea scăzută de funcţionare a organelor se poate îmbunătăţi.
Cu cât sunt mai multe celule stem adulte în sânge, cu atât e mai bine pentru organism.
Acesta este fenomenul care a revoluţionat cercetările medicale din zilele noastre. Numărul mare de celule stem adulte este esenţial pentru restabilirea stării de sănătate. Celulele stem adulte din măduva osoasă constituie sistemul natural de regenerare al organismului.
Drumul celulei stem Celula stem adultă este eliberată din măduva osoasă în circuitul sangvin, de unde ajunge la organe şi se transformă intr-o celulă a organului respectiv. Dacă un organ nu funcţionează optim, atunci el trimite un mesaj biochimic către măduva osoasă, care recunoaşte informaţia şi eliberează celulele stem adulte. Acestea vor ajunge la organul respectiv, recunoscându-l şi se vor transforma într-o celulă specifi că a acestuia. Astfel, organul se poate regenera.
În prezent problema cea mai importantă a cercetării celulelor stem este multiplicarea celulelor stem adulte. Dacă putem convinge organismul să producă, pe cale naturală, mai multe celule stem adulte, atunci el este capabil singur să vindece organele afectate, în caz de boală, accident sau pur şi simplu de îmbătrânire.
Protecţia celulelor stem adulte Protecţia celulelor stem adulte în circuitul sangvin, este asigurată de antioxidanţi şi bioflavonoide. Este important în continuare ca aceste celule stem adulte să ajungă la locul potrivit, unde să se transforme în celule noi, funcţionale, de exemplu: inimă, piele, os, muşchi, nervi, rinichi, fi cat, plămân, cartilaj, pancreas, etc.
Administrare: 1 stimulare = 1 capsulă XCell, la care se adaugă apoi, peste 30-60 de minute, 1 capsulă de StemX. Se recomandă o stimulare pe zi şi în funcţie de caz 2-3 stimulări pe zi. Capsulele se înghit cu mult lichid.
Compoziţie STEMX – Stimulatorul celulelor Stem.
Substanţe active: polizaharide, triterpene, aminoacizi, fucoză, clorofi lă, licopen.
Componente principale la varianta de 50 %: Afa (Aphanizomenon flos-aquae), fucoidan, Ganoderma lucidum, cartilaj de rechin, seminţe de cânepă (Cannabis sativa), clorofilă, mătase de porumb, Licium barbarum.
Varianta de 75% în afară de cele de mai sus conţine: germeni de cănepă şi în loc de cartilaj de rechin – Cimicifuga racemosa (Black cohosh).
Compoziţie XCELL – Protectorul celulelor Stem, purificator de sânge.
Substanţe active: polifenoli, flavonoide, resveratrol.
Componente principale: extract liofi lizat de seminţe de: struguri roşii, sorg, seminţe de mure, coacăze negre şi roşii, soc,extract liofilizat de: coji de prune, coji de mere, coji de cireşe negre, pulbere uscată de: frunză de urzică, coada calului, flori de soc, frunze de mesteacăn.
Pentru varianta de Olimpiq SL (sugar level – pentru diabetici n.n.) compoziţia include, în afară de cele de mai sus, următoarele: inulină, pulbere uscată de: frunze de dud, frunze de mărar, rădăcini de prăpădie, funze de afine negre, coenzima Q10, sulfat de zinc heptahidrat, clorură de crom hexahidrat.
Valoarea nutritivă / 1 capsulă Olimpiq SL Cell : Q10 50 mg, inulină 95% 50 mg, zinc 4,75 mg, crom 60 μg, polifenoli 15 mg.
NU conţine: zahăr, aromă şi coloranţi artificiali, soia, drojdie, conservanţi.
Acest produs este un supliment alimentar,realizat de compania Vitacrystal Research din Ungaria.El nu inlocuieste o dieta variata,exercitiile fizice precum si modul de gandire pozitiv!
Nicusor Plosnita – tehnician nutritionist – Bacau , Romania ; mai multe articole in medicina naturista
Luni seara la ora 18.00 Londra, 20.00 Romania emisiunea “Sanatate si Arta.Arta de a Trai!” ne puteti audia si in urmatoarele playere :
Winamp: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.pls
Windows Media Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.asx
Real Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.ram
QuickTime: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.qtl
Pingback: Protectia pielii impotriva razelor de soare - Radio Catch22 London
Pingback: Intestinul subtire; Cerealele si legumele; Fruit Cafe-bautura de sezon - Radio Catch22 London