Politichie

Evoluţii recente în cazul vandalizării bustului lui Mihai Eminescu de la Cernăuţi

MAEEvoluţii recente în cazul vandalizării bustului lui Mihai Eminescu de la Cernăuţi

 

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de identificarea, la 15 iunie 2013, de către organele de poliţie din regiunea Cernăuţi, Ucraina, a părţii dispărute din bustul poetului Mihai Eminescu ca urmare a actului de vandalism din noaptea de 13 iunie 2013 săvârşit de autori necunoscuţi.

MAE va continua să monitorizeze acest cazinclusiv prin Consulatul General al României de la Cernăuţi, până când autorii actului de vandalizare vor fi identificaţi şi deferiţi organelor de justiţie ucraineneMAE exprimă speranţa că acest lucru se va realiza cât mai curând.

Informaţii suplimentare:

În noaptea de 13 iunie 2013, la Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina, bustul poetului Mihai Eminescu care urma să fie inaugurat la 15 iunie 2013, la iniţiativa Societăţii pentru Cultură „Mihai Eminescu” din regiune, a fost vandalizat (prin decapitare) de autori necunoscuţi. La instrucţiunile Centralei MAE, Consulatul General al României a solicitat in scris Administraţiei de Stat Cernăuţi efectuarea de urgenţă a demersurilor necesare pentru identificarea făptaşilor actului de vandalism şi informarea asupra rezultatelor anchetei. Bustul a fost executat la iniţiativa Societăţii pentru Cultură „Mihai Eminescu” din Cernăuţi, prin contribuţia financiară a  membrilor acesteia, având toate avizele necesare instalării de la autorităţile regionale şi locale.