Vitamina B12 mai este denumita si “vitamina L2″,”cobalamina” si “ciancobalamina”. Ea este singura vitamina care contine cobalt,un mineral esential pentru organism.Se gaseste numai in alimentele proteice de origine animala (lapte,oua,branza),conform studiilor de specialitate. Cobalamina este solubila in alcool,stabila la caldura in mediu neutru,dar degradabila la caldura in mediu acid sau bazic. Este sensibila la lumina si metale grele,la agenti reducatori si la agenti oxidanti puternici.
Rezervele de vitamina B12 din ficat acopera necesarul organismului pe o perioada de 4 ani (in conditii normale de viata). Eliminarea acestei vitamine se face prin bila sau urina.
Dozele zilnice recomandate de vitamina B12 sunt astfel: la copii 2 ug, la adolescenti 3 ug,la femei insarcinate sau care alapteaza 4-6 ug,la adulti 4 ug.
Intre actiunile acestei vitamine,enumeram: influentarea metabolismului azotat,stimularea sintezei fosfolipidelor, rol in metabolismul glucidelor, in sinteza ADN-ului, influentarea pozitiva a sistemului nervos si a functiilor psihice, actiune antianemica, antiinflamatoare, este necesara persoanelor in varsta, este antiasmatica, are rol in sinteza colinei (vitamina B7), stimuleaza sinteza vitaminei A din carotenoide, rol in dezintoxicarea organismului de metale grele, regenereaza tesuturile, este energizanta,stimuleaza apetitul, este antialgica.
Cobalamina este indicata in afectiuni alergice,ale sistemului imunitar, ale sistemului ganglionar si limfatic, cardiovasculare, carentiale, chirurgicale, dermato-venerice, digestive, genitale, geriatrice, hematologice, metabolice, musculare, neurologice, oftalmologice, osteo-articulare, pediatrice, psihiatrice, respiratorii, stomatologice, urinare, boli infectioase, parazitare, intoxicatii si agenti de mediu, sarcina, nastere, lehuzie, perioada de alaptare.
Carenta acestei vitamine poate duce la boala Alzheimer,mai ales la persoanele in varsta,anemia Biermer. B12 este intr-o actiune sinergica cu vitaminele B1,B6 si B9,mai ales in caz de anemii.
O serie de substante scad absorbtia de vitamina B12: inhibitorii receptorilor H2 folositi in ulcerul gastric si duodenal (Cimetidina,Ranitidina),unele antibiotice (Neomicina),medicamentele antigutoase,unele antidiabetice orale sau contraceptivele orale.
Intre plantele medicinale care contin vitamina B12 enumeram: algele marine,angelica chinezeasca,radacina de ginseng american,lichenul islandez si germenii de schinduf.
Se cunoaste faptul ca orice surplus produce o grava solicitare a intregului organism. Inima trebuie sa pompeze mai mult sange,vasele sanguine trebuie sa se adapteze la acest efort,marindu-si elasticitatea si calibrul,respiratia este stanjenita de depunerea de grasime abdominala,oasele si articulatiile sunt supuse la presiuni mult mai mari,care duc la deformari si alte afectiuni osteo-articulare,transpiratia devine mai abundenta,apar infectiile pielii,metabolismul si activitatea glandelor endocrine sunt perturbate,rinichii sunt suprasolicitati datorita excesului de toxine,ficatul si pancreasul sunt bulversate de obiceiurile nesanatoase.
Lipsa de educatie in ceea ce priveste o viata sanatoasa se repercuteaza si in domeniul curelor de slabire.Adoptand sfaturile din diverse publicatii,care promit o slabire usoara se ajunge la un dezastru,pentru ca se revine rapid la kilogramele pierdute.
Pentru ca scaderea in greutate sa fie pe timp indelungat,trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- alimentatia sanatoasa sa devina un mod de viata si sa nu se revina,dupa terminarea curei,la vechile obiceiuri;
- reducerea treptata a greutatii intr-o durata mai lunga de timp este mai eficienta decat o slabire brutala;
- alimentele trebuiesc savurate (bine mestecate),pentru ca satietatea sa se instaleze mai rapid;
- sa existe activitate fizica suficient de intensa;
- fixarea ca tel a unei greutati corporale adecvate;
- odata cu slabirea ,organismul trebuie sa se elibereze si de toxine.
Dietele de slabire sanatoase sunt alcatuite preponderent din alimente de origine vegetala. Intre cele mai faimoase diete de slabire,pentru o perioada limitata,enumeram: dieta Bircher-Benner,cura cu sucuri si cruditati,cura de cartofi,regimul dr.Oshawa.
Pentru o perioada lunga de timp se pot adopta alte diete sanatoase: dieta lacto-vegetariana,dieta intercalata cu cruditati,postul total,dieta mediteraneana,dieta japoneza,regimul disociat.
Dietele nesanatoase ,cu putine glucide si si multe proteine sunt cele mai periculoase,avand efecte catastrofale asupra sanatatii (disfunctii endocrine,boli renale etc.). Intre aceste diete enumeram: dieta pe puncte, dieta Atkins, dieta Mayo, dieta Banting, dieta Hollywood, diete pe baza de meniuri, dietele de separatie. Ele sunt caracterizate printr-un consum mare de carne,peste,oua,branza,lapte ; lipsesc cerealele integrale , fructele , legumele; se renunta la glucidele sub forma de paine,cartofi,dulciuri;valorificarea completa a grasimilor si proteinelor nu se realizeaza in absenta glucidelor;aportul de lichide este scazut.Prin aceste diete nu se dobandeste un mod de viata sanatos ci se forteaza organismul periodic sa elimine toxinele.Ele sunt deficitare nutritional , pentru ca nu furnizeaza suficiente vitamine si minerale.De asemenea,favorizeaza instalarea sau agravarea bolilor renale,cardio-vasculare , a cancerului si a gutei.
Unele organe (creier,rinichi,globule rosii) au nevoie de suficienta glucoza pentru a putea functiona. In timpul unor diete de restrictie,cand scade foarte mult aportul de glucide,ficatul foloseste proteinele pentru a sintetiza glucidele. Acesta este insa un proces nerecomandabil. De aceea meniurile trebuie sa contina suficiente glucide,pentru a economisi proteinele pentru alte functii metabolice.
Atunci cand nu este alimentat suficient ,corpul reactioneaza intr-un mod anume. Organismul recurge mai intai la depozitele de glucide,si apoi la cele de grasime,diminuand rezervele de energie. Balanta hidrica este un alt factor important,pentru ca pierderile crescute de apa la inceput determina o scadere de cel putin 2 kg. Organismul are nevoie de 2-3 zile pentru a recurge la depozitele de grasime.Prin hipoglicemia persistenta,senzatia de foame scade in timp. Simultan se pierd anumite microelemente : potasiu,sodiu,calciu,magneziu si fosfor.In dietele nesanatoase se constata o crestere a nivelului de acid uric. Este necesar aport hidric de cel putin 2 litri de apa pe zi. Scaunul se regleaza de la sine.Organismul economiseste energie,ceea ce duce la o sensibilitate marita la frig.
In concluzie,este util sa ne adaptam o dieta bazata pe toate principiile nutritive sau sa apelam la ajutorul unui nutritionist pentru a avea o slabire/ingrasare armonioasa,fara neplacerile unor depozite de toxine sau fara riscurile unei slabiri rapide urmate de o ingrasare si mai grava.
editor si realizator emisiune
Nicusor Plosnita – tehnician nutritionist – Bacau , Romania
mai multe articole in medicina naturista
Luni seara la ora 18.00 Londra, 20.00 Romania emisiunea “Arta de a trai sanatos!”
ne puteti auzi si in urmatoarele playere :
Winamp: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.pls
Windows Media Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.asx
Real Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.ram
QuickTime: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.qtl
Pingback: Procesul de purificare al corpului si a mintii. Cateva principii simple pentru alimentatie sanatoasa.
Pingback: Terapii naturale in cazul bolilor grave ; Despre efectele nefaste ale constipatiei .
Pingback: Rolul vitaminelor C si C2. Aloe Vera – planta celor 1000 de miracole; Despre drenaj si purificare.
Pingback: Vitamina B13; Cauzele bolilor grave. Metode ieftine si simple de vindecare ; Complexitatea unui tratament natural ;