Politichie

Comunicat de presă privind apariţia la Chişinău în această perioadă a unor mesaje ofensatoare la adresa românilor

Comunicat de presaComunicat de presă

 

În legătură cu informaţiile din mass-media privind apariţia la Chişinău în această perioadă a unor mesaje ofensatoare la adresa românilor, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Pornind de la intenţiile anunţate public, anterior, de către unii dintre organizatorii seriei de evenimente dedicate sărbătoririi zilei de 9 mai ca zi a victoriei în cel de-al doilea război mondial, Ambasada României la Chişinău a semnalat în prealabil autorităţilor competente ale Republicii Moldova riscul vehiculării de mesaje extremiste, în disonanţă atât cu contextul istoric, cât şi cu cadrul festiv al manifestărilor. Urmare acestor demersuri, au fost înlăturate imagistica şi lozincile anti-româneşti din materialele menţionate şi care fuseseră difuzate la evenimentele din 29 şi 30 aprilie 2013.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut în cursul acestei zile convorbiri telefonice cu primul ministru interimar, ministrul afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi cu ministrul afacerilor interne, Dorin Recean. De asemenea, a discutat cu primarul oraşului Chişinău, Dorin Chirtoacă.

Ministrul Corlăţean a transmis un mesaj de condamnare fermă a materialelor anti-româneşti menţionate şi a salutat reacţia guvernului şi a altor autorităţi de la Chişinău, care au decis scoaterea acestor materiale, investigarea evenimentelor şi declanşarea urmăririi penale împotriva iniţiatorilor.

Titus Corlăţean a mulţumit instituţiilor publice ale Republicii Moldova pentru măsurile decise şi a exprimat regretul că, în pofida acestora, organizatorii au ales să ignore legislaţia internă aplicabilă şi să se menţină într-un discurs aflat în completă disonanţă cu sentimentele, aşteptările şi preocupările societăţii din Republica Moldova. Înalţii oficiali ai Republicii Moldova au oferit asigurări pentru aplicarea riguroasă a legii.

Totodată, ministrul afacerilor externe a reamintit că la 9 mai se aniversează Ziua Europei, proiect născut din dorinţa de a reface unitatea continentului european după tragediile conflagraţiilor globale din secolul XX. Evocarea celui de-al doilea război mondial ar trebui să fie o ocazie de a întări şi mai mult valorile europene fundamentale: toleranţa şi respectul drepturilor tuturor cetăţenilor.