Ca cetatean roman care lucreaza in Franta, bineinteles ca am avut nevoie de mult timp sa ma obisnuiesc cu noile conditii de viata de aici dar mai ales sa accept faptul ca traiesc intr-o tara in care ai niste drepturi iar cei de la conducere sunt obligati sa ti le respecta si asta si fac. Bineinteles ca si aici regulile de munca se mai schimba din cand in cand dar, daca sunteti hotarati sa lucrati in Franta este bine sa tineti cont de cateva reguli si drepturi pe care trebuie sa le cereti.
Cetatenii care doresc sa lucreze in Franta trebuie sa obtina o autorizatie de munca. Ca membra a Uniunii Europene , Franta a facut liber accesul celor ce fac parte din UE pe piata muncii. S-au liberalizat locuri de munca in domenii precum comert, constructii, informatica, cercetare, transporturi, servicii casnice, sanatate etc.
Cetatenilor din UE li se aplica in Franta, sistemul de securitate sociala al propriei tari. Este important sa va inregistrati la serviciul de Securitate Sociala in cazul in care sunteti rezident. Cetatenii care vin din tari ce nu fac parte din Uniunea Europeana trebuie sa aiba dreptul la sejur . Asta te va ajuta ca dupa un anumit timp statul francez sa iti acorde dreptul la securitate sociala.
Atunci cand veniti sa lucrati in Franta,angajatorul dumneavoastra este obligat sa va inregistreze la URSSAF9uniunea de colectare a cotizatiilor sociale si alocatiilor familiale) . Dupa ce ati fost inregistrati ,primiti un certificat de afiliere la securitatea sociala cu un numar propriu si un card Vitale. Dupa ce ati facut rost de toate aceste acte va trebui sa mergeti la agentia CPAM( casa primara de aigurari de boala).Aceasta trebuie sa corespunda cu cartierul dumneavoastra si va deveni principalul interlocutor al dumneavostra cu regimul securitatii sociale.
Bineinteles nu te poti apuca de munca in Franta fara sa respecti cateva reguli importante. Orice persoana care pleaca la munca in Franta trebuie:sa incheie un contract de munca in Franta cu un angajator; angajatorul trebuie sa depuna in Franta un dosar de cerere de angajare a unui angajat strain la filiala ANPE (Agence Nationale pour l’Emploi, agentia franceza pentru ocuparea fortei de munca) din localitatea de resedinta; ANPE va analiza cererea de angajare din perspectiva situatiei ocuparii fortei de munca in departamentul si in sectorul de activitate in cauza. Timp de 5 saptamani se va publica un anunt pentru a verifica daca nici un solicitant nu este interesat de oferta anuntata. In caz de aviz favorabil al ANPE, dosarul va fi verificat de catre directia departamentala a muncii care va accepta sau nu contractul propus si care va transmite hotararea catre ANAEM. Pentru cele 150 de meserii deschise procedura de eliberare a autorizatiilor de munca este simplificata. ANAEM organizeaza vizita medicala obligatorie in Franta, inaintea eliberarii permisului de sedere.
Salariul in Franta ,depinde si de zona in care iti gasesti de lucru,este in general acceptabil. Poti avea pe luna un salariu de 1300 de euro ceea ce iti permite un trai destul de modest. Francezii cheltuiesc de obicei pentru transport intre 51,50 euro si 136,90 euro (in Paris) pentru un abonament lunar, iar pentru mancare – intre 150 şi 250 euro pe luna. In ceea ce priveste timpul liber un bilet la cinema costa 9 euro iar pentru o masa la restaurant platesc cel putin 10 euro (deseori costul este intre 14 şi 17 euro).
Orice persoana care obtine un venit in Franta, fie francez sau simplu cetatean venit sa munceasca va trebui sa plateasca impozit pe venit. De asemenea exista numeroase posibilitati si pentru gasirea unei locuinte. De la anunturile in presa regionala pana la cea nationala anunturi sau inregistarea pe site-uri de publicitata gratuita. Pretul pe chirie este in general de la 450 de euro pana la 650 de euro …desigur in Paris si zona din jurul Parisului poate fi mai scump.
Daca aveti copii si trebuie inscrisi la gradinita sau la scoala este necesar sa va adresati prima data primariei la care faceti parte sau Inspectiei Academice. Puteti gasi informatii pe www.education.gouv.fr.
Invatamantul obligatoriu Franta cuprinde 10 clase (6-16 ani). In scoala primara, elevii pot repeta un an, daca profesorii decid ca nu au acumulat cunoştintele necesare. La 11 ani elevii intra la colegiu (scoala gimnaziala), care este impartit in ani de adaptare, de consolidare si de orientare catre liceu. La sfarsitul colegiului, elevii primesc un brevet pe baza notelor obtinute in ultimii 2 ani si a unui examen national final. Brevetul nu este o calificare obligatorie si continuarea liceului nu depinde de promovarea examenului final.
In Franta, incepand cu iulie 2002, timpul legal de munca este de 35 ore/saptamana, o zi de munca avand maxim 10 ore.
Ambasada Romaniei in Franta:
Adresa: 5,Rue de l’Exposition 75007, Paris CEDEX07; tel.: 0033147051046; 0033147051870; tel. sectie consulara: 0033147052755; website: http://paris.mae.ro; e-mail: [email protected]
Adresa: 5,Rue de l’Exposition 75007, Paris CEDEX07; tel.: 0033147051046; 0033147051870; tel. sectie consulara: 0033147052755; website: http://paris.mae.ro; e-mail: [email protected]
Maria Veronica Arpad – Franta