Politichie

Avertisment de călătorie: Ungaria, Croatia, Slovenia

atentionare calatorieupdate UNGARIA

Atenţionare de călătorie –Ungaria

 

Din cauza condiţiilor meteorologice extreme,  poliţia ungară a comunicat în seara zilei de 25 martie 2013 că intră în vigoare, pe o perioadă neprecizată,restricţii în ceea ce priveşte circulaţia camioanelor a căror masă totală depăşeşte 7,5 tone, cu excepţia celor care transportă animale vii şi mărfuri perisabile.

Potrivit informărilor primite de la Inspectoratul General al Poliţiei ungare astăzi, 26 martie 2013, se menţine interdicţia de intrare în Ungaria a camioanelor prin punctele de trecere a frontierei cu România, Serbia şi Croaţia.

În ceea ce priveşte restricţiile aplicabile la graniţa cu Slovenia, la ora 00:30, autorităţile slovene au anunţat că restricţionează intrarea camioanelor a căror masă totală depăşeşte 7,5 tone, care vin dinspre Ungaria, iar în cursul dimineţii de 26 martie 2013, poliţia ungară a anunţat că această restricţie este în continuare în vigoare.

Restricţiile de circulaţie pentru camioanele care se încadrează în parametrii menţionaţi mai sus sunt în vigoare până la revocarea acestora.

De asemenea, din cauza căderilor masive de zăpadă şi a condiţiilor de trafic Administraţia Naţională a Drumurilor din Ungaria a atenţionat asupra închiderii provizorii a următoarelor artere de circulaţie:

  • autostrada     M5, km. 92 spre Szeged este complet blocată  pe ambele sensuri ca     urmare a derapării unui camion; se încearcă devierea     circulaţiei prin judeţul Bacs Kiskun;
  • autostrada     M43, km 2-1 direcţia Budapesta este blocată, în urma unui     accident în care a fost implicat un alt camion; circulaţia a fost     deviată spre DN5 (judeţul Csongrad);
  • circulaţia     este parţial blocată pe autostrada M7, km 135 şi 180 spre     localitatea Letenye şi  km 127 spre Budapesta, în urma unui accident     de circulaţie;

Poliţia ungară solicită în continuare participanţilor la trafic sămanifeste atenţie sporită, să păstreze distanţa între autovehicule şi să echipeze maşinile corespunzător condiţiilor meteorologice.

Până în prezent, la Ambasada României la Budapesta şi la Consulatul General la Szeged nu au fost primite sesizări referitoare la cetăţeni români blocaţi în trafic.

Cod portocaliu de ninsoare – Croaţia

 

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Republica Croaţia asupra faptului că a fost emisă o avertizare meteorologică cod portocaliu de ninsoare pentru perioada 25-27 martie, în regiunile Zagreb şi Karlovac (centrul şi nordul ţării), cod portocaliu de vânt puternic şi cod galben de ninsoare în regiunea Gospić (centrul ţării), cod portocaliu de vânt puternic în regiunea Rijeka – Istria (nord vestul ţării), cod galben de ninsoare în regiunea Osijek (estul ţării) şi cod galben de vânt puternic şi ploi în regiunile Split şi Dubrovnik (sudul ţării).

În prezent, circulaţia rutieră este închisă din cauza vântului puternic pe autostrada A1, (Zagreb – Split) porţiunea cuprinsă între localităţile Sveti Rok şi Maslenica, pe autostrada A6 (Zagreb – Rijeka), porţiunea cuprinsă între localităţile Kikovica şi Delnice, pe autostrada A7, porţiunea cuprinsă între localităţile Rupa şi Diračje, pe drumul naţional D404, porţiunea cuprinsă între localităţile Draga şi Rijeka  şi pe drumul naţional D8, porţiunea cuprinsă între localităţile Bakra şi Senja.

Datorită gheţii de pe carosabil, este închisă circulaţia pe drumul naţional D404, porţiunea cuprinsă între localităţile Brajdica şi tunelul Pećine.

Pe drumul naţional D25, porţiunea cuprinsă între localităţile Gospić şi Karlobaga, pe drumul naţional D54, porţiunea cuprinsă între localităţile Maslenica şi Zaton Obrevački, precum şi pe drumul naţional D8, porţiunea cuprinsă între localităţile Senja şi Sveta Marija Magdalena, este permisă circulaţia numai pentru automobilele personale.

La această oră, pe majoritatea autostrăzilor din R. Croaţia, traficul se desfăşoară în condiţii de vânt puternic şi ninsoare şi există restricţii de viteză.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Croaţia sunt sfătuiţi ca, înainte de a pleca la drum, să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe – http://www.mae.ro, Companiei Naţionale Croate de Autostrăzi – http://www.hak.hr, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorităţii

Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr.

Pentru evitarea eventualelor probleme, se recomandă ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Reamintim cetăţenilor români care călătoresc pe şoselele din Republica Croaţia că pe majoritatea a drumurilor din ţară echiparea mijloacelor de transport cu anvelope de iarnă este obligatorie.

 

Căderi de zăpadă şi vânt puternic pe teritoriul Sloveniei

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Slovenia, în perioada 25-27.03.2013, asupra faptului că în urma căderilor de zăpadă masive şi a vântului puternic, în Slovenia au fost impuse restricţii de trafic pentru vehicule de mare tonaj pe autostrada A1 între Koper şi Ljubljana, pe autostrada A3 care leagă Italia de Slovenia, Fernetiči – Fernetti – Postojna şi pe drumul H4 între Nova Gorica-Gorizia – Postojna.

Pe autostrada A1 dintre Ljubljana şi Koper se circulă cu dificultate. Aceste dificultăţi pot apărea şi pe porţiunile de autostradă care leagă Slovenia de Ungaria, Austria şi Croaţia.

Autorităţile slovene recomandă şoferilor de autovehicule grele/camioane să evite tranzitarea Sloveniei prin sud-vest către estul Italiei.

Se recomandă celor care doresc să tranziteze Slovenia să se informeze din timp asupra situaţiei traficului rutier şi a restricţiilor existente precum şi asupra alertelor meteorologice emise de ţările vecine. Autovehiculele trebuie să fie dotate corespunzător pentru traficul pe timp de iarnă şi, cu precădere, în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Informaţiile cu privire la traficul rutier din Slovenia pot fi obţinute 24/24h de la Centrul de informare asupra traficului rutier (http://www.promet.sl), precum şi la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) si 00 386 151 885 15 (internaţional).

 

Cod portacaliu de ninsoare în Ungaria

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Ungaria, asupra faptului că Serviciul Naţional Ungar de Meteorologie a emis, pentru perioada 25-26 martie, o avertizare de cod portocaliu de ninsoare şi viscol pentru 4 dintre judeţele Ungariei (Baranya, Fejér, Somogy şi Tolna), precum şi avertizarea de cod galben de ninsoare şi viscol pentru judeţele Zala, Veszprém, Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Bács-Kiskun şi Pest.

 

Atenţionările de cod portocaliu de viscol sunt valabile şi pentru judeţele Pest şi Jász-Nagykun-Szolnok.

 

Inspectoratul de Poliţiei al Judeţului Fejér avertizează asupra condiţiilor grele de trafic, datorate stratului de zăpadă care ar putea depăşi 20 de cm. Se recomandă să fie evitate deplasările în regiune şi să se plece la drum numai dacă este imperios necesar.

 

Se recomandă participanţilor la trafic să circule cu viteză adecvată condiţiilor meteorologice şi să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de celelalte autovehicule.