Politichie

Atenţionare de călătorie – Slovenia – Ungaria-Serbia

ALERTA MAE

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români în legătură cu dificultăţile de circulaţie existente în Slovenia. Căderile de zăpadă de pe teritoriul Sloveniei, din 8 decembrie 2012, şi traficul foarte intens, au provocat blocaje în zona de nord-vest, la graniţa cu Italia, în partea de nord, în zona de graniţă cu Croaţia şi Ungaria. Blocajele au fost înregistrate pe mai multe secţiuni ale autostrăzii A1, care traversează Slovenia de la nord la sud, făcând legătura cu Ungaria şi Italia. De asemenea, traficul a fost blocat pe autostrada A5 – în zona Murska-Sobota, Levanda, în direcţia Maribor din cauza unui camion răsturnat.

 

În prezent, principalele autostrăzi de pe teritoriul Sloveniei sunt deschise circulaţiei, dar există restricţii pentru autovehiculele grele/camioane. Traficul este îngreunat şi poate dura mai mult decât în mod normal, cu blocaje posibile în special în cursul nopţii.

 

Prognoza meteo pentru zilele următoare prevede continuarea ninsorilor şi, în anumite zone, a viscolului, prin urmare pot să mai apară situaţii de blocare a traficului pe teritoriul Sloveniei.

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români asupra condiţiilor dificile de trafic de pe teritoriul Ungariei, ca urmare a ninsorilor abundente înregistrate în ultimele 24 de ore. Astfel, circulaţia rutieră a fost afectată în mod considerabil pe următoarele artere:

 

  • drumul naţional 43 (Szeged – Nădlac);
  • pe aria localităţii Ápatfalva, unde sunt blocate peste 100 de autovehicule  (autoturisme, camioane, autocare, tiruri);
  • pe autostrada M43, a cărei ieşire spre Nădlac a fost închisă de către poliţie pentru a se evita un ambuteiaj suplimentar. Coloana de maşini pe autostradă se întinde până la ieşirea de pe M43 spre Tótkomlós;
  • pentru decongestionarea blocajului de pe raza localităţii Ápatfalva, a fost creată o cale alternativă de circulaţie spre punctul de trecere a frontierei româno-ungare de la Turnu.

 

A fost reluată circulaţia prin punctele de trecere a frontierei româno-ungare de la Cenad şi Nădlac.

 

Informaţii în timp real privind starea drumurilor pe teritoriul Ungariei pot fi obţinute telefonic apelând numărul 00361-336.2400, interior 0, sau accesând site-ul web www.utinform.hu

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă ca pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie (http://www.mae.ro/travel-alertssă fie consultată periodic.

 

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite sau să limiteze tranzitul prin Slovenia, să se informeze din timp asupra condiţiilor de trafic şi asupra datelor de contact ale misiunilor diplomatice ale României de pe traseu.

update 14.30 Londra

Serbia

 

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români asupra condiţiilor dificile de trafic de pe teritoriul Serbiei. Urmare a căderilor masive de zăpădă care au avut loc în  Serbia în ultimele 30 de ore, au fost înregistrate blocaje de trafic, în special în regiunea Voivodinei (nord şi nord-estul Serbiei), în zona oraşelor Subotica şi Novi Sad.

 

În prezent, principalele artere de circulaţie sunt deschise traficului rutier, însă se înregistrează blocaje pe anumite porţiuni de drum.

           

Totodată, prognoza meteo pe următoarele zile prevede continuarea ninsorilor şi a viscolului, existând posibilitatea îngreunării traficului şi/sau apariţia unor blocaje.

 

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite sau să limiteze tranzitul prin Serbia şi să se informeze anterior deplasărilor cu privire la condiţiile de trafic.

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă ca pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie (http://www.mae.ro/travel-alerts) să fie consultată periodic.

Alerta MAE