Politichie

Activarea liniei telefonice de urgenţă -Accident Muntenegru

Accident Muntenegru

Activarea liniei telefonice de urgenţă şi măsurile luate de autorităţile române

UPDATE 15.00 Londra

Ministrul afacerilor externe a ajuns la Podgorica – Primire la preşedintele Republicii, urmată de deplasare la spital

 

Imediat după sosirea sa la Podgorica, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a fost primit de preşedintele Republicii Muntenegru, Filip Vujanović.

Acesta a exprimat condoleanţe în numele poporului muntenegrean pentru tragedia suferită  de cetăţenii români pe teritoriul ţării sale. De asemenea, a exprimat întreaga solidaritate şi a reiterat sprijinul deplin al autorităţilor din Republica Muntenegru pentru ca, în cooperare cu autorităţile române, să fie identificate cele mai adecvate forme de gestionare a situaţiei.

La rândul său, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a mulţumit pentru implicarea autorităţilor muntenegrene şi cooperarea pe care acestea le-au acordat autorităţilor române aflate la faţa locului, până la acest moment. A adresat mulţumiri primului ministru, Milo Đukanović, şi ministrului de externe al Republicii Muntenegru,  Igor Lukšić, pentru faptul că s-au implicat din primul moment în acordarea de sprijin. De asemenea, a exprimat recunoştinţa pentru generozitatea cetăţenilor muntenegreni care au oferit ajutor direct la faţa locului sau donând sânge cetăţenilor români răniţi în accident.

După primirea la preşedintele muntenegrean, ministrul Titus Corlăţean, împreună cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Raed Arafat, se va deplasa la spitalul din Podgorica pentru a vizita  cetăţenii români răniţi. Ministrul român de externe va coordona acţiunile în desfăşurare, care să ducă la finalizarea, cu sprijinul autorităţilor muntenegrene, cât mai repede cu putinţă, a tuturor procedurilor care să facă posibilă reîntoarcerea acasă a supravieţuitorilor acestui tragic eveniment, precum şi repatrierea trupurilor neînsufleţite.

Comunicat de presă

0ra  15.30

Demersuri MAE – accident rutier Muntenegru

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români victime ale accidentului rutier care a avut loc duminică, 23 iunie, în Muntenegru, Ministerul Afacerilor Externe a întreprins următoarele acţiuni:

Ø  Duminică, 23 iunie, în jurul orei 21.30, ora României, ambasadorul României la Podgorica a fost anunțat oficial de autoritățile muntenegrene că, în accidentul soldat cu victime în urma prăbușirii unui autocar în prăpastie, au fost implicați exclusiv cetățeni români. Tot atunci autoritățile muntenegrene au confirmat oficial faptul că este vorba despre un autocar înmatriculat în România ai cărui pasageri sunt exclusiv cetățeni români.

Ø  Ca urmare a acestui fapt, ministrul afacerilor externe a dispus activarea de urgență a Celulei de criză, care s-a întrunit imediat în Centrala MAE. Din acel moment, membrii Celulei de criză lucrează neîntrerupt pentru gestionarea acestei situații tragice. Celula de criză a efectuat și efectuează toate demersurile pentru colectarea de urgență a tuturor informațiilor utile pentru acordarea celor mai adecvate forme de sprijin și asistență consulară de specialitate şi a coordonat activităţile tuturor factorilor aflați la fața locului, după cum urmează:

·         O echipă formată din reprezentanți ai Ambasadei României în Muntenegru, s-a deplasat, în seara de 23 iunie, de urgenţă, la locul accidentului, pentru a acorda asistența necesară, încă din primele momente de la aflarea informațiilor cu privire la acest tragic eveniment. În baza instrucțiunilor primite din Centrala MAE, consulul României la Tirana s-a deplasat în timpul nopții pentru a se alătura echipei diplomatice de la Podgorica.

·         În aceeași seară, ambasadorul României s-a deplasat de urgență la spitalul la care au fost internaţi cetăţenii români solicitând autorităților muntenegrene informații cu privire la starea și identitatea cetățenilor români.

·         În colaborare cu ministrul apărării naționale, Mircea Duşa și secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a fost organizată deplasarea unei echipe mobile mixte, în Muntenegru. Din aceasta fac parte și doi consuli din MAE român, membri ai Celulei de criză.

·         Din dispoziţia Primului ministru al României și la solicitarea Celulei de criză MAE, deplasarea a avut loc astăzi, 24 iunie, cu un avion militar pus la dispoziție de Ministerul Apărării Naţionale. Echipa mixtă a ajuns la Podgorica în cursul dimineţii, demarând imediat activitatea la fața locului în sprijinul cetățenilor români afectați de accident.

·         Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a dispus operaţionalizarea Fondului pentru situaţii de urgenţă aflat la dispoziţia sa. Într-o primă fază, s-a decis că MAE va suporta costurile operării primei aeronave MApN trimisă la Podgorica în scopul repatrierii victimelor.

·         Au fost operaționalizate încă din seara de 23 iunie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate – 0214311259. De la momentul inițializării acestor numere de telefon, și până în prezent, au fost preluate peste 400 de apeluri. Reprezentanții celulei de criză, care operează la cele două linii telefonice, se află în permanență la dispoziția familiilor și rudelor celor implicați în eveniment. Liniile telefonice rămân valabile pe toată durata funcționării Celulei de criză a MAE.

·         În acest moment, membrii Celulei de criză coordonează activitatea personalului MAE aflat la faţa locului care acordă asistenţă consulară victimelor accidentului şi efectuează, în cooperare cu autoritățile muntenegrene, demersurile necesare repatrierii corpurilor neînsufleţite.

·         Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a contactat telefonic, în cursul acestei dimineți, pe vicepremierul şi ministrul afacerilor externe muntenegrean, Igor Lukšić, în legătură cu tragicul accident convenind măsuri pentru cooperarea strânsă între autoritățile celor două state.

·         În baza datelor de pe teren din această dimineață, furnizate prin intermediul Celulei de Criză, ministrul Titus Corlăţean a decis anularea participării sale la reuniunile europene de la Luxemburg şi deplasarea sa de urgenţă la Podgorica, pentru a coordona la faţa locului activităţile desfășurate de echipa operativă din România, în cooperare cu autorităţile locale.

 

În ceea ce privește activitățile de comunicare publică, MAE a comunicat permanent cu reprezentanții mass-media, după cum urmează:

·         MAE a comunicat permanent pe acest subiect, aducând la cunoştinţa presei toate informaţiile noi, de îndată ce acestea au fost disponibile din surse oficiale, verificate. Informațiile au fost transmise atât prin intermediul purtătorului de cuvânt al MAE, cât și prin intermediul comunicatelor de presă.

Încă de aflarea accidentului, celula de criză a MAE a fost activată şi lucrează neîntrerupt.

·         Ministerul Afacerilor Externe a dat până în acest moment 8 comunicate de presă, la următoarele intervale orare: duminică, 23 iunie: 22.30 (Accident rutier Muntenegru), 23.00 (Activarea celulei de criză din cadrul MAE, în urma accidentului din Muntenegru); luni, 24 iunie: 2.30 (Activarea liniei telefonice de urgenţă şi măsurile luate de autorităţile române); 03.10 (Activarea liniei telefonice de urgenţă); 4.20 (Evoluţia situaţiei cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier din Muntenegru); 09.00 (Evoluţia situaţiei cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier din Muntenegru), 09.25 (Convorbire telefonică între ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi omologul muntenegrean), 13.40 (Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, transmite condoleanțe familiilor victimelor).

Ca informații de ultimă oră, echipa medicală condusă de secretarul de stat dr. Raed Arafat din Ministerul Sănătății, împreună cu echipa consulară a MAE, au încheiat vizitarea fiecărui pacient pentru o evaluarea amănunțită a stării de sănătate a acestora. De asemenea, s-a procedat la identificarea cetățenilor români internați în spitalul din Podgorica.

În două cazuri grave nu a fost posibilă încă identificarea cetățenilor români. În prezent,  echipa Ministerului Afacerilor Externe, împreună cu Ambasada României întreprind demersuri pe lângă autoritățile muntenegrene pentru ca acestea să finalizeze procedurile de identificare, urmând ca ulterior să fie încheiate formalităţile pentru transportul răniților și repatrierea trupurilor neînsuflețite.

 

Ca urmare a tragicului accident petrecut în Muntenegru, Celula de criză organizată la nivelul accident muntenegru vă informează cu privire la măsurile luate până în prezent:

Din dispoziţia Primului ministru al României, un avion militar al Ministerul Apărării Naţionale şi având la bord personal medical specializat, precum şi o echipă consulară mobilă din Ministerul Afacerilor Externe se va deplasa în această noapte la Podgorica. La bordul avionului se va afla şi doctorul Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Din informaţiile transmise până în prezent, sunt confirmate 17 persoane decedate şi 30 rănite.

Consulul României la Tirana se deplasează în acest moment spre Muntenegru, pentru a sprijini membrii misiunii diplomatice, în acest caz.

Ministerul Afacerilor Externe, din fondul de urgenţă aflat la dispoziţia ministrului, va suporta cheltuielile legate de deplasarea avionului militar sus-menţionat. Totodată, personalul MAE aflat la faţa locului acordă asistenţă consulară victimelor accidentului şi pentru repatrierea  corpurilor neînsufleţite.

Pentru a veni în sprijinul familiilor victimelor accidentului, Celula de criză a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate – 0214311259.

Liniile telefonice sunt valabile pe toată durata activării acestei Celule de criză.

Evoluţia situaţiei cetăţenilor români implicaţi în accidentul rutier din Muntenegru

Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineţii, avionul militar pus la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale a ajuns la Podgorica, iar echipa consulară mobilă alături de echipa medicală sunt în curs de evaluare a stării de sănătate a cetăţenilor români răniţi.

Pentru a veni în sprijinul familiilor victimelor accidentului, reamintim că Celula de criză a pus la dispoziţie două linii telefonice, în regim de permanenţă: un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate – 0214311259.

Liniile telefonice sunt valabile pe toată durata activării acestei Celule de criză.

Un autocar cu turisti s-a prabusit , intr-o prapastie de 30 de metri , in Muntenegru.
Din primele cercetari, printre victimele accidentului se afla si cetateni romani.
Ambasada Romaniei la Podgorita a fost informata cu privire la tragicul accident rutier care a avut loc in Muntenegru.
O echipa consulara s-a deplasat la locul accidentului.
Ambasadorul României se afla deja la spitalul la care sunt internati o parte dintre cetatenii romani.
Reprezentantii misiunii diplomatice se afla in permanenta legatura cu autoritatile locale si sunt pregatiti sa ofere asistenta si protectie consulara
Pe masura ce vom avea noi informatii actualizate, vi le vom comunica din timp.

Comunicat de presă

Ora 13.40

Ministrul Titus Corlăţean transmite condoleanţe familiilor victimelor accidentului din Muntenegru

Aflat în drum spre Podgorica pentru  a coordona de la faţa locului activităţile întreprinse de echipa operativă a Celulei de criză, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a declarat: “Doresc să exprim profunda compasiune pentru familiile românilor decedați în urma tragicului accident din Muntenegru. Suntem alături de aceştia şi ne preocupăm să îi sprijinim pentru a trece peste aceste momente deosebit de grele.”

„Alături de autorităţile locale, Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de criză, depune toate eforturile pentru a oferi întregul sprijin necesar în astfel de situaţii umane tragice, precum şi asistenţă consulară de care este nevoie în această situaţie“, a adăugat Titus Corlăţean.

Ministrul Titus Corlăţean a mulţumit autorităţilor locale muntenegrene pentru sprijinul acordat la cel mai înalt nivel, precum şi cetăţenilor muntenegreni, care au dat dovadă de sprijin şi solidaritate cu victimele accidentului, donând sânge: „A fost un gest umanitar realmente emoţionant, o dovadă de prietenie din partea poporului muntenegrean. Le mulţumim pentru ne-au fost aproape într-un moment dureros pentru noi românii”.

 

De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a ţinut să mulţumească omologilor europeni, precum şi Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton. Aceasta a exprimat astăzi, în cadrul reuniunii miniştrilor afacerilor externe (CAE) care se desfăşoară în Luxemburg, condoleanţe – în numele său personal şi al Consiliului – cu privire la tragicul accident.