Smaranda Braescu s-a nascut pe data de 21 mai 1897 in satul Hantesti ,jud Galati. Este prima femeie pilot din Romania , prima femeie parasutist cu brevet din Romania. Ce m-a facut sa scriu despre ea? M-a impresionat povestea ei de viata si pasiunea de care a dat dovada pentru a reusi . Cu multi ani in urma pe aceste meleaguri se nastea o fata care avea mai tarziu sa devina “regina inaltimilor”. Ce anume i-a adus acest nume? Multa munca,respect pentru pasiunea ei si nenumaratele recorduri avute in palmares.
La 15 ani ,fiind eleva la o scoala profesionala din Barlad a vazut pentru prima data un avion. De atunci inaltimile au cucerit-o pe Smaranda Braescu si astfel zborul a devenit pasiunea ei de-o viata. Asa ca dupa sase ani, a primit “botezul” aerului cu un avion Farman din panza si lemn.Dupa zece ani avea sa participe la primele lansari cu parasuta iar ideea deja o cucerisera.In anul 1920 a participat la un salt cu parasuta de la 600 de metri . Asta i-a adus numele de prima femeie parasutist din Romania. A inceput sa participe la numeroase mitinguri aviatice iar in gand nu avea decat ideea de stabilire a unui record mondial in domeniu.Si a inceput sa munceasca mai hotarat…mai cu pasiune si dragoste.
Desigur,accidentele nu au ocolit-o dar astea nu au fost piedici in calea ei si au intarit-o sa mearga mai departe. In anul 1931 s-a lansat la 6000 de metri si a plutit deasupra Baraganului 21 de minute. Pentru acest record a fost rasplatita cu Crucea de Aur a Virtutii Aeronautice.
Incepand de acum pentru Smaranda Braescu zborul devenise principaulul tel in viata. A plecat la New York unde recordul masculin era inca in picioare.”Imii daruiesc viata tarii si vreau sa o daruiesc plina de glorie.Nu ma voi intoarce decat biruitoare” a spus galateanca la plecarea din tara. Si a avut dreptate. A aterizat cu succes la Sacramento in anul 1932 dupa o lansare de la 7400 de metri. Acum numele fetei cu costum popular si codeite din Hantesti intra in istorie.RecordulSmaranda Braescua ramas in picioare nu mai pun de 20 de ani. A luat parte in razboi la escadrila sanitara,iar dupa conflagratia mondiala a disparut, fiind condamnata in urma falsificarii unor alegeri din perioasa comunista. S-a lansat pentru totdeauna pe data de 2 februarie 1948 si a fost inmormantata la Cluj sub numele de Maria Popescu. Un nume comun, pe o cruce comuna. O cruce ascunsa intr-un desis de tufe inalte si spinoase, incarcate de chiciura murdara, intr-o dupa-amiaza mohorata de inceput de februarie. La Hantesti,insa,Smaranda Braescu inca traieste….
Andreea Baciu- documentare
Pingback: Elena Băguci-povestea unui manechin de succes din România
Pingback: Cristian Sorin Calude-roman celebru in lume