Vom continua prezentarea organelor implicate in procesul digestiv,in acest episod vom analiza intestinul gros.Procesul digestiv ajunge la final in partea terminala a intestinului subtire (ileon) si in intestinul gros (cec,colon propriu-zis,sigmoid si rect).In rect , reziduurile digestiei se imbogatesc cu mucus,care favorizeaza expulzarea prin anus.Aici apa in exces este absorbita si incepe fermentatia bacteriana (ce implica mai mult de 1 kg de microbi!),avand drept consecinta formarea fecalelor.Doar 1/4 din reziduurile intestinale ale unei mese sunt eliminate in 24 ore, 2/4 in 48 ore si in mod complet dupa 96 ore.Din cauza contactului cu elementele reziduale,a proliferarii bacteriene constante si a proceselor de fermentatie care au loc aici,aceasta zona este expusa riscului de inflamatie,una dintre ele fiind colita.Intre cauzele directe enumeram:
- infectiile cu virusi,paraziti sau bacterii;
- reducerea afluxului de sange in intestin;
- folosirea de lunga durata sau excesiva a medicamentelor (in special antibiotice),ce altereaza echilibrul florei intestinale si conduc la dezvoltarea unor bacterii agresive (gen Candida,Closridium difficile).
De cele mai multe ori cauza directa a inflamatiei nu este depistata – mai ales in cazurile de colon iritabil,boala ce face parte din categoria afectiunilor psiho-somatice , specifica persoanelor nesigure sau stresate.Acelasi tip de proces il intalnim si in colita ulceroasa,inflamatie cronica a mucoasei colonului,manifestata prin scaun cu sange si mucus,crampe abdominale,diaree,scadere in greutate si febra.
Semnificatia metafizica a acestei parti a corpului este dubla: pe de o parte reprezinta oferirea / restituirea a ceea ce ne-am insusit,iar pe de alta parte este momentul in care ne eliberam de substantele daunatoare.
In primul caz,tulburarile precum constipatia indica vointa excesiva de a pastra totul pentru sine,chiar si ceea ce e daunator.Cei ce sufera de aceasta tulburare evita echilibrul dinamic al vietii.Prin blocarea acestui flux se exprima dorinta excesiva de a pastra energia vitala.Orice energie blocata = moarte.Avarul nu are niciodata destul,cand de fapt are prea mult.La fel se prezinta si sentimentul de presiune pe care il da un intestin constipat,o senzatie de blocare,ce nu lasa spatiu pentru altceva.
Este si cazul frecvent al unei evacuari problematice,datorate mai degraba fricii de a da,nu dorintei active de a retine,ne e frica ca gestul nostru nu este inteles,va fi refuzat sau va cauza daune.Frica de a nu sti sa iubim,de a nu sti sa oferim celorlalti intr-o masura si modalitate dreapta,pot duce la constipatie.
Evacuarea exprima eliberare,indeplinirea unui proces.
Intestinului subtire ii revine activitatea analitica iar intestinului gros i se poate asocia activitatea inconstienta sau subconstienta , adica partea “nocturna”a mintii.Putem astfel sa recunoastem in continuturile intestinului continutul inconstientului.Constipatia poate reprezenta frica noastra ca ceea ce e cuprins in subconstient iese din nou la lumina si poate fi o tentativa de a reprima sau bloca aceste energii.Ascunzandu-le in interior,nu vom fi niciodata capabili de a ne evalua obiectiv,pentru a le depasi.
In cazul colitei ulceroase,trebuie spus ca sangele si mucusul sunt arhetupuri simbolice ale vietii si energiei creatoare. Bolnavul de colita sufera de frica de a-si impune propria vointa si prefera s-o piarda in acest fel,incercand sa-si retraga singur energiile pe care nu are puterea sa le impuna,si care il ard pe dinauntru.Aceasta boala afecteaza frecvent copiii care se tem ca prin comportamentul lor exuberant sau prea vivace ii enerveaza pe parinti.
Prezentarea grupelor alimentare continua aici cu grupa a 3a si a 4a,adica fructele si leguminoasele.
- Grupa fructelor cuprinde: mere,pere,kiwi,portocale,lamai,grapefruit,caise,cirese,visine,banane,ananas,prune,gutui,capsuni,zmeura,fragi,coacaze etc. dar si variantele uscate: prune uscate,stafide,smochine,curmale etc.
Nutrientii continuti: glucide,lipide-urme slabe,proteine-urme,vitamine-C,A etc.,fibre-cantitati mari,saruri minerale:K,Mg etc.
Din fructe putem consuma 2-4 portii/zi.
1 portie de fructe inseamna:
- 1 fruct proaspat de marime medie;
- 1/2 cana fructe din compot;
- 1/4 cana fructe uscate;
- 3/4 cana suc de fructe.
Aceasta se poate asigura zilnic astfel:
- 2 mere=2 portii
- 1/4 cana stafide=1 portie
sau
- 1 banana=1,5 portie
- 7 prune uscate=1,5 portie
sau
- 3/4 cana suc de portocale=1 portie
- 2 pere=2 portii
sau
- 1/2 cana salata de fructe=1 portie
- 2 piersici=2 portii.
Se vor varia fructele,consumandu-se cele de sezon.Ideal este sa se faca cure de fructe.
- Grupa leguminoaselor cuprinde: fasole,mazare,soia,linte,bob,naut,oleaginoase- nuci,caju,arahide,migdale,cocos etc. si seminte-susan,floarea-soarelui,dovleac,masline,inlocuitori de carne-tofu,preparate din soia.
Continutul in elemente nutritive:proteine si fibre-continut foarte mare,vitamine-B6,E,niacina etc.,grasimi:de calitate foarte buna,glucide complexe foarte benefice organismului.
Vom consuma moderat,adica 2-3 portii /zi.
1 portie inseamna:
- 1/2cana leguminoase gatite;
- 1/3 cana nuci/alune etc.;
- 2 linguri unt de arahide;
- 1/4 cana seminte;
- 1/2 cana tofu;
- 1/4 cana preparate soia;
- 10 masline.
Acestea se pot lua din:
- 1 farfurie fasole batuta=3 portii;
sau
- 2 bucati drob de soia=2 portii;
sau
- 2 felii pate de linte=2 portii,etc.
Se vor alterna aceste produse,de obicei la masa de pranz.
La rubrica “Intrebari frecvente adresate unui nutritionist” astazi vom raspunde la intrebarea : “Care sunt efectele consumului de zahar alb rafinat asupra organismului?“.
Multi cercetatori numesc zaharul alb “moartea alba”.Dupa carne ocupa primul loc in scurtarea vietii.Zaharul poate deveni unul din cele mai dure droguri.Indemnul “dati copiilor dulciuri” contine un viciu de fond,intretinut de ignoranta parintilor si de propaganda desantata a producatorilor de zaharoase.Trebuie stiut ca 1 litru de bautura de tip Cola contine 100-150 g zahar (22 cuburi) si substante excitante echivalente cu 3 cesti de cafea.
Sfecla de zahar se compune din peste 50 de constituenti naturali,zaharul rafinat contine doar unul:zaharoza.El starneste in organism o furtuna de dezechilibre,provocand diabet,favorizand depunerile de colesterol si expunand inima la eforturi suplimentare.Platin,astfel,placerea gustativa cu “felii” de sanatate.
Prin rafinare,zaharul isi pierde enzimele,adica partea vie,organica.El ajunge in dizarmonie cu Natura prin faptul ca ii lipsesc 20-30 de elemente nutritive,alaturi de care a coexistat initial in sfecla sau trestia de zahar.Pentru metabolizare,el va sustrage din organism Ca,Mg,Cr, vitamine si enzime.
Aventura in corpul nostru este interesanta,dar periculoasa:el strabate cu usurinta intestinul subtire si ajunge in sange,unde da starea de hiperglicemie.Apare imediat o stare de excitare fizica si psihica. Pancreasul primeste un soc si secreta mai multa insulina decat in mod normal,care conduce la scaderea zaharului din sange sub medie,adica o stare de hipoglicemie,manifestata prin oboseala. Este “biciuit” ficatul,care tranfera o parte din rezerva de glucide in sange.Aceste alternante deregleaza metabolismul si epuizeaza sistemul nervos.
Unii recomanda,in cazul bolilor de inima,”pentru intarire” cate un cubulet de zahar sau 1-2 pahare de apa indulcita cu zahar,ceea ce este o ineptie.Dupa ce zaharul e ars complet,urmeaza o stare de hipoglicemie.Dovada cea mai evidenta ca zaharul este o otrava este eliminarea sa din organism!
Intre inlocuitori ai zaharului enumeram mierea naturala de albine sau zaharul invertit,care se prepara astfel:
- 1 kg zahar alb;
- 450 g apa;
- suc de lamaie.
Acestea se amesteca si se fierb 10 minute. Spuma formata se colecteaza cu o lingura de lemn.Se va obtine un amestec de doua monozaharide (fructoza si glucoza) cu putere de indulcire dubla fata de zahar.
In cadrul rubricii “Suplimentul saptamanii” vom prezenta produsul numit MgTop Forte, realizat de compania maghiara Vitacrystal Research.
Principalele sale domenii de actiune sunt:
- la nivelul sistemului nervos,intervine in transmiterea impulsurilor nervoase;
- amelioreaza functiile cognitive;
- dezvolta capacitatea de invatare si memorare;
- amelioreaza memoria si capacitatea de concentrare;
- previne dementa senila;
- in maladiile Alzheimer si Parkinson.
Principiile active ale produsului sunt l-treonatul de magneziu si flavonoidele.
Magneziul este un element de importanta vitala pentru organism,desi organismul adult contine doar 25-30 g magneziu. 50-60% din magneziul prezent in organism se gaseste la nivelul oaselor.Acest mineral are rol in productia de energie,functionarea sistemului nervor si muscular,dar este si element structural al oaselor si dintilor.Sub influenta stressului sau a muncii fizice intense se produce depletia rezervelor de magneziu ale organismului si apare starea de carenta.
Cercetari recente au demonstrat faptul ca acei compusi cu magneziu cunoscuti pana in prezent pot patrunde in sistemul nervos doar in cantitati reduse.Cercetatorii au descoperit o formula noua,revolutionara a magneziului, L-treonatul de magneziu. Acest compus are capacitatea de a creste memoria de scurta durata cu 18% si memoria de lunga durata cu 100%. In acelasi timp s-a observat cresterea numarului de sinapse functionale,care prezinta o importanta deosebita in procesul de invatare.L-treonatul de magneziu s-a dovedit eficace si in impiedicarea aparitiei tulburarilor de memorie din boala Alzheimer.
Se vor administra 2-3 capsule/zi,cu multa apa.
Nicusor Plosnita – tehnician nutritionist – Bacau , Romania ; mai multe articole in medicina naturista
Luni seara la ora 18.00 Londra, 20.00 Romania emisiunea “Sanatate si Arta.Arta de a Trai!” ne puteti audia si in urmatoarele playere :
Winamp: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.pls
Windows Media Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.asx
Real Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.ram
QuickTime: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.qtl
Pingback: Organe suprasolicitate: rinichii; Inlocuitorii de lactate; Flavin 7 Smart - Radio Catch22 London