Vitamina B10,supranumita si “vitamina H2” sau “vitamina H'” sau “acidul para-aminobenzoic” este o vitamina hidrosolubila,ce poate fi sintetizata si de organismul uman . Ea este solubila in alcool,cloroform,eter.Vitamina B10 este recunoscuta in general ca fiind o vitamina antisclerodermica si antidiscromica.
Dozele zilnice recomandate sunt de 15 mg la copii, 25 mg la adolescenti,35 mg la femei insarcinate sau care alapteaza si 30 mg la adulti.
Acidul para-aminobenzoic (PABA) are rol in procesele de pigmentare,este o vitamina antioxidanta,antidispneica,reintinereste corpul,are actiune antiinfectioasa generala,este necesara pentru sinteza acidului folic,asigura asimilarea acidului pantotenic,protejeaza pielea de razele ultraviolete,faciliteaza formarea celulelor sangvine,regleaza metabolismul proteinelor,este un trofic al pielii si parului,este antidiscromica,antipruriginoasa,detoxifianta.
PABA este indicat in : afectiuni alergice,afectiunile sistemului imunitar,afectiuni carentiale,afectiuni dermato-venerice,digestive,endocrine,genitale,geriatrice,musculare,neurologice,oftalmologice,osteo-articulare,respiratorii,boli infectioase,intoxicatii si agenti de mediu.
Carenta de vitamina B10 determina constipatie,depigmentarea pielii,depresie,dureri de cap,iritabilitate,incaruntirea parului,oboseala.
Afectiunile cauzate de exces pot sa apara in cazul administrarii vitaminei de sinteza,provocand greata si varsaturi.
Alcoolul,cafeaua si sulfamidele produc o distrugere a vitaminei B10, ca si prelucrarea termica a alimentelor.
Laptele proaspat,de la animale sanatoase,tratate cu blandete,reprezinta,in opinia medicinilor traditionale,complementare, un aliment armonios si sanatos.
Laptele muls dimineata este mai greu,mai vascos si mai vitalizant si are efecte de racire a corpului si marirea greutatii,fiind indicat celor subponderali si anemici. Laptele muls seara,dimpotriva,este usor digerabil si mai sanatos.Baut cald,nefiert,amelioreaza functiile organismului,fiind indicat pentru toate tipurile constitutionale.
Toate felurile de lapte,exceptandu-l pe cel matern,sunt mai bune daca au fost incalzite inainte de a fi consumate,dar fierberea prelungita (10-15 min) le face greu digerabile si le scade foarte mult valoarea terapeutica si nutritiva.Daca totusi vrem sa fie fiert,este indicat sa nu fie fiert mai mult de un minut.
Corpul se regenereaza de la sine daca o perioada vom consuma exclusiv lapte natural.Folosirea regulata a laptelui natural activeaza si revigoreaza organismul imbatranit si obosit.Laptele curata intregul tract digestiv,actioneaza ca detoxifiant inlatura reziduurile din stomac si intestine si faciliteaza trecerea in sange a substantelor hranitoare gata digerate si transformate.Folosit ca medicament,laptele trebuie baut cu adaosuri de mirodenii (ghimbir,cardamom,turmeric,cuisoare,scortisoara sau cimbru); astfel el serveste ca intaritor si agent de curatare a corpului.
Substantele minerale,proteinele si enzimele care se gasesc in lapte ajuta la formarea factorilor de aparare a organismului impotriva diferitilor microbi , inclusiv contra bacilului tuberculozei si a bacilului leprei.Prin efectul sau diuretic,el curata rinichii si tractul urinar.
In general laptele inlatura balonarile,da vitalitate,vindeca anemia si hepatita,participa la formarea tesutului muscular si osos si vindeca bolile stomacului.Fortifica si reda stralucirea sanatoasa a pielii,inlatura senzatia de arsura a palmelor,picioarelor si ochilor,curata sangele,activeaza focul digestiei,inlatura extenuarea,actioneaza ca un tonic.
Laptele de vaca are un gust dulce,usor astringent,efect racoritor. Este reintineritor,hranitor,tonic general si confera longevitate.
Laptele de capra este usor digerabil,continutul de zahar si grasimi fiind mai mic decat la cel de vaca.El vindeca bolile pulmonare,de rinichi si vezica urinara,mai ales acelea in care urina se coloreaza in galben inchis sau rosu.Poate fi utilizat ca medicament in caz de febra,digestie slaba,tuse,raceli,tuberculoza.
Laptele de oaie are gust sarat si vindeca bolile urinare si ale vezicii urinare. El are si efect afrodiziac.
Laptele de bivolita are gust dulce si calitati ca onctuos,rece,greu.Mareste cantitatea de sperma,inlatura oboseala,este hranitor,amplifica puterea si reda vitalitatea.
Laptele de magarita este racoritor,usor si uleios.Are efect in vindecarea febrei,sifilisului,inflamatiile pleurei si toate localizate in regiunea pieptului.
Laptele de iapa este ideal impotriva bolilor psihice,schizofreniei,mai ales daca boala este provocata de caldura prea mare.El ajuta si impotriva isteriei.
Anumite precautii trebuiesc respectate la consumul de lapte.El nu trebuie baut rece,de la frigider,ci doar usor incalzit (30-40 gr.Celsius),pentru ca produce in corp mucozitaticare declanseaza aparitia racelilor,amigdalitelor,sinuzitelor,bronsitelor si a altor boli ale aparatului respirator.Laptele este contraindicat in raceli datorate excesului de frig si umezeala,dar poate fi un remediu daca este administrat cald,cu miere si condimenete incalzitoare in cazul racelilor contactate pe o vreme uscata , cu vant si curenti de aer sau in racelile favorizate de stress si suprasolicitare.El este contraindicat la cei cu hipoaciditate sau colita de fermentatie.Laptele nu trebui e baut cu sare sau cu alimente acre,deoarece produce tulburari digestive sau boli de piele.Trebuie evitat laptele declorat,acid,care a inceput sa se acreasca,sarat sau cu miros fetid.
Agonia vietii unei vaci se transfera tuturor acelora care ii consuma laptele,acesta nemaifiind lapte sanatos,pur si vindecator,ci un fluid plin de toxine.Ele traiesc in intuneric,inghesuite,stresate permanent,doar in picioare.Sunt indopate cu peste 2000 de chimicale diferite,antibiotice,hormoni,tot felul de substante stimulente,iar pasunile sunt saturate de pesticide,erbicide si fertilizatori.
Oamenii care sunt consumatori mari de lapte se confrunta cu boli in care predomina frica,izolarea,nelinistea si melancolia, dar si hiperactivitatea,dezordinea mentala,durerile musculare,problemele digestive,crampele abdominale,gazele intestinale excesive,constipatia,balonarea,ateroscleroza sau bolile de inima,ulceratiile,cosurile,infertilitatea,febra,slaba asimilare a nutrientilor,probleme ale ficatului.Aceste aspecte deriva din perturbarea proceselor metabolice produse in organismul vacii in conditiile unei vieti in captivitate.
Iaurtul are anumite proprietati care il face o hrana deosebit de valoroasa pentru oameni.El este usor asimilabil si mai usor digerabil decat laptele integral proaspat.El contine bacterii valoroase ce asigura existenta unei flore intestinale binefacatoare si ajuta la digestia unor alimente absorbite in acelasi timp cu el.
Contine majoritatea substantelor hranitoare necesare corpului si aduce organismului vitaminele B si saruri de calciu.
Iaurtul este una din cauzele esentiale ale vigorii si longevitatii popoarelor de pastori din Bulgaria si Caucaz,care consuma din timpuri imemoriale iaurt si lapte batut,atingand frecvent o varsta de peste 100 de ani.
Totusi trebuie sa stim ca un exces de acid lactic este , in timp,demineralizant.Doza zilnica in cazul uneii cure este de 50-100 ml.Cura nu se va prelungi mai mult de 10 zile.Ca orice produs lacat,consumat in exces (mai mult de 500 ml/zi) duce la acumularea de mucozitati in corp,agravand in mod special bolile aparatului respirator,persoanele respective confruntandu-se mai frecvent cu gripe,guturai,sinuzite,bronsite,amigdalite,faringite.
Ca si actiune farmacologica,ouale sunt tonice,nutritive,calmante iar galbenusul este afrodiziac.
Galbenusul contine lipide (32-36%),trigliceride,fosfolipide,proteine (16-18%),glucide,vitamine din gama B,E,K,saruri minerale,enzime,pigmenti.El se digera crud in maxim 1 ora si fiert in 1,5 ore.Deci este indicat sa se consume crud.
Albusul contine mucopolizaharide,apa (87%),vitamina B2,avidina(o glicoproteina care se combina cu 2 molecule de biotina,dand un compus nedisociabil si inutilizabil ce determina in timp o carenta de vitamina B8),antitriptaza ( o antienzima prezenta in special in albusul crud care poate prvoca tulburari digestive (diaree,dureri etc.),care produce acumulari de mucozitati in organism.Este greu digerabil (mai mult de 3 ore) ,atat crud cat si coagulat si de aceea este indicat,pe cat posibil,sa se evite consumarea sa.
Continutul in colesterol al unui ou este de 240mg (necesarul pentru o zi).Pentru aceasta este recomandat sa nu se consume mai mult de 2-3 oua pe saptamana.
In concluzie,pentru ca viata noastra sa fie infloritoare,este necesar sa tinem cont si de viata animalelor care ne ofera laptele sau ouale.Sa le facem viata , pe cat posibil,mai usoara,sa le tratam cu blandete si iubire,pentru ca tot ceea ce produc aceste animale sa se transforme in corpul nostru in hrana vie,in armonie si pace.
mai multe articole in Medicina Naturista
editor si realizator emisiune
Nicusor Plosnita – tehnician nutritionist – Bacau , Romania
Luni seara la ora 18.00 Londra, 20.00 Romania emisiunea “Arta de a trai sanatos!”
ne puteti auzi si in urmatoarele playere :
Winamp: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.pls
Windows Media Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.asx
Real Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.ram
QuickTime: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.qtl
Pingback: Antioxidantii naturali = tinerete,vigoare, longevitate;Cavitatea bucala si esofagul
Pingback: Rolul vitaminelor F,K,M,N,P ; Stil de viata sanatos; Suplimentul saptamanii – Flavin 7.
Pingback: Rolul vitaminei E; Digestia – perspective fiziologice si psihologice; Suplimentul saptamanii – Argintul Coloidal.
Pingback: Vitamina B13; Cauzele bolilor grave. Metode ieftine si simple de vindecare ; Complexitatea unui tratament natural ;
Pingback: Rolul vitaminei B 11 – “vitamina apetitului” ; Modul spiritual de a ne alimenta ; Moduri de preparare a hranei; Condimentele folosite ca remedii terapeutice .
O emisiune reusita , benefica , felicitari realizatorului , multumiri speciale postului de radio RADIOCATCH22 LONDON , pentru acordul realizarii acestei emisiuni !!!
Datorita permisiunii dvs., noi ascutatorii ne bucuram si imbogatim viata prin informatii utile despre sanatatea noastra , suntem privilegiati de obtinerea unor surse de informatii prin bunavointa si munca d-nului Nicusor , multummim pentru tot ce faceti , sunteti un exemplu veridic pentru tot ce simbolizeaza curat si sanatos , multa sanatate tuturor !
buna Cristina si multumesc mult pentru gandurile frumoase.
Meritul pentru infromatii este al dlui Nicusor.
La cat mai multe emisiuni calitative.
multumesc,speram sa nu mai fie probleme tehnice pe viitor
Multumesc frumos,stimata doamna,pentru atentia acordata rubricii noastre si va mai asteptam cu sugestii pentru viitoarele emisiuni radio.