Odata cu aparitia atmosferei cu oxigen (mediul aerob), celulele incep metabolizarea acestui element,in scopul producerii de energie la nivel de mitocondrii.Transformarea oxigenului molecular produce insa si elemente care au un electron liber ,numite radicali liberi sau agenti oxidanti,pentru ca sunt foarte instabile si reactioneaza chimic foarte usor cu alte structuri (mai ales cu lipidele , cu proteinele si cu ADN-ul),pe care le deterioreaza.Efectele lor difera in functie de tipul de radical liber,cantitatea acestuia,de durata de actiune si de celula in care acesta a fost produs.
Pentru a combate productia mare de radicali liberi , care tinde sa devina asemenea unei avalanse, precum si datorita altor factori perturbatori din mediu, celulele ajung sa dezvolte sisteme enzimatice de antioxidanti, dar exista si substante care nu sunt enzime,dar au rol puternic antioxidant.Intre acestea se numara glutationul,vitaminele A,C si E. Daca se mentine echilibrul intre factorii antioxidanti si radicalii liberi , atunci procesele vietii,cresterea celulara si procesele de aparare a organismului se desfasoara normal.
Inca din anii ’50,cercetatorul Denham Harman a scris despre “stressul oxidativ”, aratand ca acumularea unei cantitati mari de radicali liberi este strans legata de fenomenele de imbatranire si scurtare a duratei vietii.Se pare ca “secretul tineretii fara batranete” sta chiar in acesti antioxidanti naturali.
Radicalii liberi sunt atomi sau fragmente de molecule care au un electron liber (contin un numar impar de electroni) iar acest fapt ii face foarte instabili,fiind practic responsabili de imbatranirea si uzura celulara.
Membrana celulara este bogata in acizi grasi polinesaturati,compusi din lanturi de atomi de carbon si hidrogen (RH). Radicalul hidroxil (OH+) este o molecula in cautarea unui atom de hidrogen pentru a se stabiliza. El va lua acest atom de hidrogen de la o molecula de acid gras.Molecula de acid gras devine instabila la randul ei (devine astfel un radical liber R+).
In continuare,o molecula de oxigen din vecinatate se cupleaza la radicalul liber datorita electronului liber , rezultand astfel un produs de oxidare (un radical peroxid ROO+).Radicalul peroxid ROO+ merge la o molecula vecina pentru a lua un atom de hidrogen,rezultand ROOH (hidroperoxid) si generand o reactie in lant. In rezenta fierului si a cuprului, hidroperoxidul ROOH poate da nastere unui nou radical hidroxil R+.
Reactia se va opri atunci cand cei 2 radicali liberi se intalnesc sau cand o molecula isi cedeaza un electron liber si intrerupe astfel destabilizarea moleculara in lant.
Exista trei radicali liberi produsi in mod curent de organism :
- superoxidul (O2+);
- hidroxilul (OH+);
- peroxinitritul (ONOO+)
la care se adauga si oxigenul liber (care nu este un radical propriu-zis,dar care are efecte nocive asemanatoare).
Radicalii liberi sunt produsii metabolismului normal al organismului. La nivel de mitocondrii,cu ocazia arderii glucidelor si a grasimilor,2-10% din oxigenul acestora genereaza anioni superoxid (O2+) iar aproximativ 1/5 din ei parasesc celula. In afara metabolismului normal,radicalii liberi mai provin din:
- celulele albe ale sangelui (leucocitele);
- tunica interna a peretilor vasculari;
- celulele rosii (hematiile).
Sursele exogene (adica din exterior),sunt constituite din:
- fumul de tigara;
- aerul poluat;
- anumite medicamente;
- lumina ultravioleta;
- pesticidele si alte chimicale;
- prepararea necorespunzatoare a alimentelor;
- exercitiile fizice in exces;
- leziunile articulatiilor si ale tesuturilor,inclusiv durerile sau febra musculara;
- diabetul;
- radiatiile;
- stressul emotional;
- azbestul si alte materiale care pot fi inhalate prin respiratie;
- leziunile legate de reperfuzie;
- alimentarea in exces cu sange a tractului digestiv dupa o masa copioasa.
Radicalii liberi au efecte benefice asupra organismului,ei colaborand cu sistemul imunitar pentru a distruge bacteriile si alti invadatori ai organismului.De asemenea , ei regleaza tonusul muschilor netezi ai vaselor sanguine,contribuind astfel la controlul circulatiei sanguine.
Sistemele de aparare a organismului,inclusiv enzimele antioxidante SOD (superoxid dismutaza),catalaza si GSH (glutation-peroxidaza),au rolul de a mentine in echilibru nivelul radicalilor liberi.Problema apare atunci cand antioxidantii interni nu mai fac fata generarii de radicali liberi.Cand acest lucru se petrece,radicalii liberi manifesta (conform mecanismelor prezentate) , o mare agresivitate fata de organism- acest lucru determina mutatiile genetice si/sau imbatranirea organismului.
Intre afectiunile cauzate de excesul de radicali liberi,enumeram:
- afectiuni legate de scaderea sau dereglarea imunitatii;
- cardiovasculare;
- osteo-articulare;
- ale aparatului digestiv;
- dereglari hormonale la femei;
- afectiunii urologice;
- dermatologice;
- ale sistemului nervos.
Pentru neutralizarea radicalilor liberi,cand este depasita capacitatea de neutralizare endogena (cu antioxidantii proprii),va trebui apelat la resurse din exterior (exogene):
- vitamina A;
- vitaminele B2 , B3 , B10;
- vitamina C;
- vitamina E;
- vitamina N;
- coenzima Q10;
- vitaminele C2 si P;
- mineralele Fe,Ge,Mn,Se,Zn;
- glutationul;
- proantocianidina;
- flavonoidele;
- licopenul;
- metionina;
- tirozina;
- triptofanul;
- cisteina;
- alanina;
- arginina;
- histidina;
- treonina;
- taurina.
Vom prezenta, pe episoade,organele care participa la digestie,iar in acest episod vom analiza cavitatea bucala si esofagul,din punct de vedere stiintific dar si metafizic.
O maxima straveche spune ca “prima digestie are loc in gura”,facand referire la maruntirea cat mai buna a alimentelor. Saliva ajuta la lubrifierea alimentelor,care sunt rupte,faramitate si macinate.Glandele salivare produc aproape 1,5 l de saliva pe zi – cat o sticla de apa minerala!!! In saliva se afla enzima ptialina, care descompune amidonul in dextrine si incepe digestia hidratilor de carbon.Daca introducem o bucatica de paine in gura vom simti gust dulce de la amidonul din paine,care este fragmentat in glucoza,un zahar simplu,care,cand este legat,nu e perceput atat de dulce ca si atunci cand este izolat. Mancarea este transformata intr-un bol alimentar,inghitita in faringe,in timp ce epiglota,printr-un act reflex,ia masuri de inchidere a laringelui.
Din unghiul metafizic,cavitatea bucala reprezinta un sistem de ofensa si jignire,iar simpla miscare a gurii reprezenta in trecut o forma de atac: cu dintii insfacam,faramitam,mestecam,distrugem hrana.Dintii neingrijiti indica dificultati in exprimarea propriei agresivitati.Numarul tot mai mare de afectiuni stomatologice la copii este determinat nu doar de o alimentatie mult prea bogata in zahar, si de cerinta apasatoare a societatii de a atenua si de a infrana propria agresivitate naturala. Dentistul nu inchide doar dintii ci si expresia.
La populatiile tribale,bolile de dinti sunt rare – acest fapt provine dintr-o buna masticatie a alimentelor naturale,care mentine constant exercitiul aparatului masticator.Mai trebuie totusi sa adaugam atitudinea acestor popoare fata de agresivitate,care este exprimata ritualic si abstract, fiind un exemplu de eficacitate a reprezentarii simbolice in rezolvarea conflictelor interioare.
Psihanaliza coreleaza dintii cu expresia de agresivitate iar visul in care acel om isi pierde dintii sau este fara dinti indica frica de a pierde energie si putere.Pe timp de noapte multe persoane scrasnesc din dinti: acesta este un mod simbolic de eliberare a agresivitatii constant reprimate in timpul zilei.
Atunci cand in viata suntem in fata unor situatii neplacute : o demitere,moartea unei persoane dragi,ne putem pierde pofta de mancare.Stomacul nu accepta sa fie supus niciunui efort.Cand nu ne simtim capabili de a asimila o inghititura,ne ajutam de o gura de apa – daca mancarea ar ramane in gura ,ne-ar sufoca. Alcoolul are functie dubla: inmoaie imbucatura dar si atenueaza tensiunea psihologica.
Esofagul este un tub de 22-25 cm care leaga cavitatea bucala de stomac.Odata cu trecerea bolului alimentar,esofagul este parcurs de o unda de contractie,care in 8-10 secunde ajunge la cardia (orificiul superior al stomacului) si deschide astfel stomacul.Contractia peristaltica la nivel de esofag este atat de puternica incat permite in fapt mancarii sa ajunga in stomac chiar daca se sta cu capul in jos!
Simbolismul esofagului este legat de disponibilitatea noastra de a lasa sa treaca ceea ce am inghitit.Dificultatile de deglutitie pot fi interpretate ca un refuz al unei situatii greu de acceptat pentru noi.
Chiar si simpla teama de a infrunta experiente neplacute poate sa ne impiedice sa ne bucuram de aspectele pozitive ale vietii. E mai degraba vorba de un sentiment de culpabilitate – ne consideram norocosi,spre deosebire de altii,care nu au primit la fel de multe beneficii de la viata…
Simbolismul alimentar se extinde , de la indivdual,la social.Adesea ne este dificil sa mancam in preajma unor persoane care ne sunt antipatice sau care ne deranjeaza.Iar reciproca – impartirea mancarii- reprezinta un mesaj de primire,de prietenie,de respect si de separare a valorilor unui grup, de acceptare.
Un caz particular il reprezinta sughitul,care,tehnic vorbind,este o contractie involuntara,spasmodica,a diafragmei,urmata de un spasm neasteptat al laringelui si apoi inchiderea epiglotei.El apare adesea dupa ce am mancat mult si repede.Dar la nivel emotional indica un sentiment de culpabilitate pentru ca am actionat in acel fel , fara sa ne gandim la greutatea alimentelor asimilate si la timpul acordat digestiei.
La rubrica “Suplimentul saptamanii” am ales pentru pasionatii medicinii alternative ciuperca faimoasa numita “GANODERMA LUCIDUM” sau “REISHI” in limba chineza.
Ganoderma lucidum conţine proteine cu valoare biologică mult superioară altor proteine de origine vegetală atingând valorile nutritive asemănătoare cu cele de provenienţă animală.
Pe lângă acestea mai conţine 17 aminoacizi, vitamine, alcaloizi, hidraţi de carbon şi alte elemente nutritive. Din punct de vedere biologic este foarte important conţinutul de grăsimi (calorii), care este foarte redus.
Cea mai importantă acţiune a PVG – Ganodermei Lucidum este întărirea sistemului imunitar, ceea ce influenţează benefic starea de sănătate a intregului organism. Este dovedit efectul antitumoral. Din Ganoderma lucidum s-a extras, pentru prima dată în istoria ştiinţifică medicală, un polizaharid solubil.
Capacitatea ciupercilor de a inhiba creşterea şi dezvoltarea diferiţilor viruşi este studiată cu multă atenţie în întreaga lume. La mijlocul anilor 1960 s-a constatat că extractul ciupercii are efect contra virusului gripei. De asemeni a fost demonstrat efectul inhibitor asupra virusul herpetic şi a candidei. Prin studiu clinic s-a dovedit că extractul din pulbere de ganoderma, administrat intern timp de minim 2 luni are efect de scădere a valorilor glicemiei în cazul pacienţilor cu diabet zaharat (tipul II), efectul fiind asemănător cu cel al administrării de insulină.
Are un efect puternic antiinflamator şi antialergic fiind eficientă în cazul eczemelor, dermatitelor alergice, astm bronşic. Are efecte remarcabile asupra tegumentelor împiedicând îmbătrânirea pielii sănătoase.
Este confirmat efectul protector asupra ficatului, având şi acţiune antitoxică, este indicată în hepatite cronice, scade efectul nociv al nicotinei.
Este indicată în boli cardiace cronice şi degenerative.
Administrare: zilnic câte 1-2 capsule pe zi sau la recomandarea medicului, cu multă apă.
Principalele grupe de substanţe active:
- Polizaharidele (întăresc imunitatea, diminuează efectele secundare ale chimioterapiei);
- Nucleozizi (prevenirea trombozei);
- Aminoacizi, proteine (antiinflamator, antialergic, ajută la regenerarea celulară);
- Alte substanţe biologic active (săruri minerale, vitamine, alcaloizi, etc.).
Principalele acţiuni:
- Antiinflamatoare ;
- Antitumorală ;
- Scade nivelul colesterolului şi a trigliceridelor din sânge ;
- Efect hipoglicemiant ;
- Are efect antioxidant şi detoxifiant ;
- Protejează celulele ficatului ;
- Antialergic ;
- Calmant ;
- Sedativ ;
Componente principale:
- ciuperca Ganoderma lucidum,
- seminţe şi coji liofilizate şi uscate de struguri roşii,
- seminţe de cânepă macinată,
- vitamina C.
Valoarea nutritivă/ 1 capsulă:
- L-arginină 5 mg,
- L-glutamină 7 mg,
- L-asparigină 4,12 mg,
- polizaharide 30 mg,
- vitamina C 30 mg (50% DZR),
- polifenoli totali 13,5 mg din care flavonoide 9,5 mg şi resveratrol 0,0007 mg.
Nicusor Plosnita – tehnician nutritionist – Bacau , Romania ; mai multe articole in medicina naturista
Luni seara la ora 18.00 Londra, 20.00 Romania emisiunea “Sanatate si Arta.Arta de a Trai!” ne puteti audia si in urmatoarele playere :
Winamp: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.pls
Windows Media Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.asx
Real Player: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.ram
QuickTime: http://premiumca3.listen2myradio.com/tunein.php/tmadelen/playlist.qtl