Politichie

Titus Corlăţean la reuniunea convocata de urgenta la Bruxelles

Ministrul Afacerilor ExterneParticiparea ministrului Titus Corlăţean la reuniunea extraordinară a Consiliului miniştrilor afacerilor externe din statele UE

(Bruxelles, 17 ianuarie 2013)

 

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, la 17 ianuarie 2013, la reuniunea extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles. Reuniunea a fost convocată de urgenţă de Înaltul Reprezentant pentru politica externă și de securitate a UE (ÎR), Catherine Ashton, ca urmare a agravării situației de securitate din Mali.

 

Miniştrii au abordat criza maliană, obiectivul fiind concentrarea dezbaterilor asupra unor aspecte punctuale privind acțiunile viitoare ale UE, inclusiv identificarea modalităților de sprijinire a guvernului malian. Totodată, miniştrii au împărtăşit evaluarea ÎR Catherine Ashton de consolidare a coordonării Uniunii Europene cu partenerii africani, precum şi cu ONU în vederea soluționării rapide a acestei crize.

 

În cadrul intervenţiei sale, ministrul român al afacerilor externe a condamnat cu fermitate acţiunile grupărilor teroriste care susţin violenţa şi extremismul religios şi conduc la amplificarea riscurilor de destabilizare pentru întreaga regiune sub-sahariană. Totodată, a transmis un mesaj de susţinere a deciziei Franţei, la solicitarea autorităţilor maliene, de a interveni militar în Mali pentru oprirea forţelor islamist-teroriste de a avansa spre sudul ţării, subliniind, totodată, cărestaurarea stabilităţii şi a integrităţii teritoriale a Republicii Mali trebuie să fie una dintre principalele priorităţi ale UE. Aceste elemente au fost exprimate şi în întâlnirea bilaterală pe care ministrul de externe român a avut-o cu ministrul de externe malian, Tiéman Hubert Coulibaly.

 

Calificând operaţiunile militare drept un element temporar al crizei maliene, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a făcut referire la aspectele esenţiale identificării unei soluţii permanente a situaţiei actuale din Mali: reconcilierea naţională (inclusiv dialogul dintre Nord şi Sud/între Bamako şi grupurile rebele ce se disociază de terorism) şi convenirea unei foi de parcurs politice pentru perioada de tranziţie, care să fie ulterior implementată. 

 

Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea continuării sprijinului UE pentru autorităţile de la Bamako pentru revenirea la ordinea constituţională prin organizarea de alegeri generale cât mai curând posibil. În evaluarea României, un guvern legitim şi funcţional la Bamako, capabil să îşi exercite autoritatea asupra întregului  teritoriu malian naţional şi suveran, trebuie să reprezinte principalul obiectiv al UE şi al comunităţii internaţionale.

 

In marja reuniunii, ministrul Titus Corlăţean a avut discuţii bilaterale cu Înaltul Reprezentant pentru politica externă şi de securitate a UE, Catherine Ashton şi a abordat aspecte ale relaţiilor bilaterale cu omologii din Franţa, Germania, Olanda şi cu miniştrii pentru afaceri europene din Irlanda şi Marea Britanie.