Romani in lume

“Sunt sluga ideii, dar, în acelaşi timp, şi stăpânul ei”

lansare carteSunt sluga ideii, dar, în acelaşi timp, şi stăpânul ei”

 „Ocnaş sunt, dar şi paznic al ideii”, sau: „Urmaţi-mă prin versuri”.

 Oana Grigore: Versurile de mai sus va apartin. Cat adevar exista dincolo de aceste versuri. Cat de mult de regaseste omul George Tei in versurile poetului George Tei?

 George Tei: DA! Versurile îmi aparţin. Cei care scriu, prozatori sau poeţi, sunt prinşi în acele momente de “transă”. Sunt ocnaşul ideii pe care o îmbrac într-o rochie frumoasă, dar în acelaşi timp sunt şi paznicul ei. Sunt foarte atent la ea. O privesc cu atâta dragoste, amăgind-o, pentru ca nu cumva să mă părăsească. Sunt sluga ideii, dar, în acelaşi timp, şi stăpânul ei… Este strategia care nu întotdeauna îmi reuşeşte.

În ceea ce priveşte sintagma “urmaţi-mă prin versuri”, este o altă idee în care îi fac pe cititori să-mi urmeze gândul transpus în versuri. Nu exagerez. Revenind, omul George Tei se regăseşte în toată poezia scrisă de poetul George Tei. Fiind născut în zodia “Gemeni” îmi este mai uşor să trec gândurile omului în poezia poetului. Şi invers.

 “Gorge Tei s-a născut pentru a fi poet. Respiră poezie, de dimineaţa până seara şi de seara până dimineaţa. Dintotdeauna pentru totdeauna, un caz incurabil. Iar când spun „respirăpoezie”, nu e doar o figură de stil: cei care-l cunosc pot depune mărturie căîn orice împrejurare el poate recita o strofă potrivită locului, dacă nu un poem întreg ilustrând împrejurarea”. (Sursa: http://george-tei.blogspot.co.uk/)

 Oana Grigore: Ce va ispiră? Într-o lume invadată de frivolitate, scandaluri și crime?

  George Tei: Mă inspiră această viaţă cotidiană, complicată… Şi tot această viaţă îmi dă sentimentul şi puterea de a “mă ridica” deasupra neîmplinirii materiale, pentru a mă pierde într-o împlinire metafizică, în poezie…

“Nebun nu sunt, dar litera e sfântă!

Iubirea, plânsul susură în mine;

Cobor şi urc şi nu ştiu cine-mi ţine

O ultimă aripă care cântă”

(Rondelul literei)

Deja se vede o apropiere mai mare de poezie. Minciunile guvernanţilor, crimele şi “urâţenia” lumii acesteia îi îndreaptă pe oameni către poezie. În poezie găseşti “FRUMOSUL”.

 Oana Grigore: Cât din viața reală, cât din trăirile omului George Tei, se regăsesc în scrierile poetului George Tei?

George Tei: Foarte multe poezii sunt preluate din viaţa reală. Însă, unele dintre ele sunt “ascunse” într-o scriere pe care greu poate fi percepută. Poate niciodată nu îşi va da seama cineva că poezia respectivă este luată din viaţa cotidiană. Numai eu le ştiu “ascunzişurile”.

 Oana Grigore: Vă considerați un om împlinit?

George Tei: DA! Sunt împlinit ca OM. Aşa cum spune tot românul: dacă nu ai făcut o casă, nu ai un copil şi nu ai sădit un pom, nu eşti um om împlinit… Atâţia NU!… La mine sunt numai “DA”. Am oun apartament “proprietate personală”, patru copii… Am sădit un tei şi un brad în faţa ferestrei apartamentului meu. Aştept ziua de 15 iunie (cunoaşteţi simbolul datei) pentru a-mi înflori teiul. Este îmbătător! Şi, ca o curiozitate, florile teiului se deschid exact pe 15 iunie.

 Oana Grigore: Cât mai sunt atras tinerii de literatură? Considerați că vremea cărților a apus?

George Tei: Tinerii sunt atraşi de literatura valoroasă, proză sau poezie. Nu pot fi păcăliţi! Însă unii se lasă “prinşi” de literatura textualistă, porno. Când îşi dau seama că au greşit alegerea făcută, se întorc la acea literatură pe care în subconştient o doreau… În ceea ce priveşte CARTEA. Dacă nu ai o carte în mână, să miroasă a tipar, îţi refuzi plăcerea lecturii.

 Oana Grigore: Cum vi se par vremurile in care traim acum? Mai ales ca tot mai multi romani decid sa plece din tara.

George Tei: Prin această idee a domnului Traian Băsescu de a-i îndemna pe români să plece din ţară, consider că este o trădare a propriului popor. Să îţi trimiţi românii pe toate continentele acestui glob pământesc pentru a fi slugi, mi se pare de neiertat!

 Oana Grigore: Un sfat pentru cititorii dumneavostră dar și pentru tinerii care își doresc să scrie, să compună.

 George Tei: Pe cititorii poeziei mele îi sfătuiesc să fie sinceri, să-mi spună unde am greşit… Mă consider un om sincer… Din cauza aceasta “am pierdut” câţiva “prieteni”… Dar mi s-au alăturat alţii mai valoroşi, tot atât de sinceri pe cât sunt eu…

Tinerilor ce îşi doresc să scrie le recomand să înceapă cu versul clasic… Marele nostru poet, Mihai EMINESCU, spunea: “păstraţi forma, dar schimbaţi conţinutul”…

Tei 

Următoarea lansare de carte a poetului George Tei va fi, probabil, la sfârşitul lunii viitoare sau începutul lunii august. Locaţia va fi aleasă “din propunerile ce mi se vor face. Am mai multe variante, dar vă asigur că veţi afla din timp data şi locul”.

 

editor Oana Grigore