Politichie

Repatrierea unui grup de 6 cetăţeni români din Siria

repatriere romani siriaComunicat de presă

Repatrierea unui grup de 6 cetăţeni români din Siria

Ministerul Afacerilor Externe informează că, duminică 10 martie 2013, un grup de 6 cetăţeni români a fost repatriat din Siria, pe ruta Beirut-Bucureşti. Cei 6 cetăţeni români au efectuat deplasarea direct la Beirut, unde au fost preluaţi şi asistaţi de către reprezentanţii misiunilor diplomatice române din Liban. Acţiunea de repatriere a fost realizată cu sprijinul misiunilor diplomatice române din Beirut si Damasc, care au achiziţionat bilete de avion, au întocmit în regim de gratuitate documente de călătorie si au asigurat tranzitul vamal.

Până la această dată, 405 cetăţeni români au fost repatriaţi din Siria, dintre care 278  cu sprijinul direct al Ambasadei României la Damasc şi 127 în cooperare cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.De asemenea, prin intermediul misiunii diplomatice de la Damasc şi a OIM-ului au fost repatriati 49 de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Ambasada României la Damasc asigură protecţie şi asistenţă consulară în Siria şi pentru cetăţenii francezi, turci, australieni, cât şi pentru cei ai Republicii Moldova.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul de a evita călătoriile în R.A. Siriană. De asemenea, cetăţenilor români aflaţi în R.A. Siriană li se recomandă să părăsească teritoriul sirian cât mai curând posibil prin mijloacele comerciale de transport încă operaţionale. Cei afectaţi de actuala situaţie din Siria pot suna 24/24h la nr. de telefon: +40.21.319.21.37 – din cadrul Departamentului Consular din MAE, linie telefonică dedicată solicitărilor de sprijin şi informaţii consulare specializate. De asemenea, Departamentul Consular răspunde solicitărilor